Jak zaprogramować Unique One rev. A?

Awatar użytkownika
marek91
Posty: 669
Rejestracja: 20 sty 2013, 21:57
Lokalizacja: Mikołów
Kontaktowanie:

Jak zaprogramować Unique One rev. A?

Postautor: marek91 » 09 sty 2015, 12:54

Hej,
mimo iż drukarkami bawię się już dość długo to jeszcze nigdy nie miałem przyjemności zaprogramować elektronikę...
Raz wgrywałem jedynie hexa przez Flipa...

Zainstalowałem pakiet arduino, otworzyłem jeden plik i wyskoczyło pełno zakładek (do tego momentu jest ok) no i nie bardzo wiem co dalej... z tego co zrozumiałem to w tym programie generuję sobie plik .hex (jeśli nie to mnie poprawcie)

W programie niczego nie zmieniałem, wszystko jest tak jak było po instalacji, po kliknięciu kompiluj na dole wyświetla się jakiś błąd i na tym koniec..

Awatar użytkownika
robertm
Posty: 706
Rejestracja: 10 sty 2014, 15:07
Lokalizacja: Sieeemiaaatycze

Re: Jak zaprogramować Unique One rev. A?

Postautor: robertm » 09 sty 2015, 13:06

w arduino kompilujesz sobie wsad
flipem wrzucasz wsad do procka

na elektronice masz zworkę BOOT musisz ją zdjąć i zresetować elektronikę

jeśli masz problemy patrz instrukcje budowy gate tam jest krok po kroku wszystko opisane - w prawdzie na rev B ale programowanie nie różni się dla obu płyt
____
A wszystko Cokolwiek czynicie, z duszy czyńcie, jak dla Pana, nie dla ludzi, świadomi,
że od Pana otrzymacie zapłatę w dziedzictwie, bowiem Panu, Chrystusowi, służycie. Kol 3,23-24

Awatar użytkownika
marek91
Posty: 669
Rejestracja: 20 sty 2013, 21:57
Lokalizacja: Mikołów
Kontaktowanie:

Re: Jak zaprogramować Unique One rev. A?

Postautor: marek91 » 09 sty 2015, 13:13

Tylko właśnie cały problem polega na tym że nie potrafię skompilować tego w arduino...
Zaraz poczytam instrukcję GATA

Awatar użytkownika
Fabrykator.pl
Posty: 8759
Rejestracja: 06 mar 2012, 20:07
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: Jak zaprogramować Unique One rev. A?

Postautor: Fabrykator.pl » 09 sty 2015, 14:24

Marek, ściągasz sobie firmware dla GATE, zmieniasz parametry kroków dla silników (zgodnie z tym co masz w firmware dla Prusy) i wgrywasz. Jak sobie nie poradzisz, to daj znać - przepiszę wartości z Twojej starej elektroniki dla nowego firmware pod rev. A i będzie banglało.

Awatar użytkownika
marek91
Posty: 669
Rejestracja: 20 sty 2013, 21:57
Lokalizacja: Mikołów
Kontaktowanie:

Re: Jak zaprogramować Unique One rev. A?

Postautor: marek91 » 09 sty 2015, 14:40

Powoli, pytań będzie sporo i nie będą mądre :mrgreen:

pytanie nr 1
Jaką elektronikę mam wybrać w arduino? W manulau do gata jest "W zakładce Tools należy wybrać
naszą elektronikę → Teensy ++2.0" ja nie mam nic podobnego
Załączniki
2.jpg

Awatar użytkownika
Fabrykator.pl
Posty: 8759
Rejestracja: 06 mar 2012, 20:07
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: Jak zaprogramować Unique One rev. A?

Postautor: Fabrykator.pl » 09 sty 2015, 14:55

Pobierz repetiera 0.92 (źródło) z tej lokalizacji
viewtopic.php?f=72&t=4381
I tam tylko zmień kroki, ewentualny kierunek obrotu silników oraz obszar roboczy. Wgraj to do elektroniki i po robocie

W arduino (wersja 1.0) po zainstalowaniu dodatku Teensyduino, wybierz Teensy ++2.0

Opisane w instrukcji GATE od str. 38
http://www.mojreprap.pl/instrukcje/Instrukcja_Gate.pdf

Awatar użytkownika
marek91
Posty: 669
Rejestracja: 20 sty 2013, 21:57
Lokalizacja: Mikołów
Kontaktowanie:

Re: Jak zaprogramować Unique One rev. A?

Postautor: marek91 » 09 sty 2015, 16:13

Krzysiek, jak tylko uda mi się wgrać COKOLWIEK to się później mogę bawić w kalibracje, nie ma problemu :D

dodatek teensylu czyli rozumiem teensyduino?

podczas instalacji trzeba wskazać miejsce instalacji arduino... jak wchodzę w folder gdzie jest to zainstalowane to nie mogę kliknąć next, jest nieaktywne, więc tu głupie pytanie nr 2... co dokładnie trzeba wskazac?
Załączniki
1.jpg

Awatar użytkownika
Veeteck
Posty: 220
Rejestracja: 04 lis 2013, 10:48
Lokalizacja: W-wa

Re: Jak zaprogramować Unique One rev. A?

Postautor: Veeteck » 09 sty 2015, 16:30

marek91 pisze:podczas instalacji trzeba wskazać miejsce instalacji arduino... jak wchodzę w folder gdzie jest to zainstalowane to nie mogę kliknąć next, jest nieaktywne, więc tu głupie pytanie nr 2... co dokładnie trzeba wskazac?


No chyba musisz zaznaczyć któryś folder na liście, żeby było Next aktywne. AFAIR folder hardware.

Awatar użytkownika
marek91
Posty: 669
Rejestracja: 20 sty 2013, 21:57
Lokalizacja: Mikołów
Kontaktowanie:

Re: Jak zaprogramować Unique One rev. A?

Postautor: marek91 » 09 sty 2015, 16:35

Nic z tego, czy zaznaczę folder czy go otworzę, next pozostaje niewzruszone ;)

Awatar użytkownika
robertm
Posty: 706
Rejestracja: 10 sty 2014, 15:07
Lokalizacja: Sieeemiaaatycze

Re: Jak zaprogramować Unique One rev. A?

Postautor: robertm » 09 sty 2015, 17:03

masz teamviewera ?
____
A wszystko Cokolwiek czynicie, z duszy czyńcie, jak dla Pana, nie dla ludzi, świadomi,
że od Pana otrzymacie zapłatę w dziedzictwie, bowiem Panu, Chrystusowi, służycie. Kol 3,23-24


Wróć do „Unique One”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości