Arch + Druk 3D, Instalacja oprogramowania

jerzak8
Posty: 21
Rejestracja: 19 sie 2014, 15:37

Arch + Druk 3D, Instalacja oprogramowania

Postautor: jerzak8 » 05 sie 2016, 17:29

Witajcie, chciałbym was prosić o pomoc. Zainstalowałem sobie przez yaourt RepetierHost ale nie mogę się połączyć z drukarką, brak jakiejkolwiek reakcji na "podłącz". I drugi problem, jak do tego doinstalować Slic3ra? Będę bardzo wdzięczny za pomoc.

Awatar użytkownika
robertm
Posty: 706
Rejestracja: 10 sty 2014, 15:07
Lokalizacja: Sieeemiaaatycze

Re: Arch + Druk 3D, Instalacja oprogramowania

Postautor: robertm » 05 sie 2016, 23:24

zainstalowałeś sterowniki elektroniki, ustaw dla niej najniższy wolny port com (np com 2)
w repetierze sprawdź czy masz wybrany jakiś port czy jest na auto
Slic3r instaluje się razem z hostem chyba że odznaczyłeś jego instalacje podczas instalacji hosta
____
A wszystko Cokolwiek czynicie, z duszy czyńcie, jak dla Pana, nie dla ludzi, świadomi,
że od Pana otrzymacie zapłatę w dziedzictwie, bowiem Panu, Chrystusowi, służycie. Kol 3,23-24

krzys59
Posty: 239
Rejestracja: 14 mar 2013, 20:16
Lokalizacja: Dobczyce
Kontaktowanie:

Re: Arch + Druk 3D, Instalacja oprogramowania

Postautor: krzys59 » 08 sie 2016, 22:01

Slic3r instalujesz przez yaourt, repetier ma tylko silnik slic3r ale nie ma samodzielnego Slic3r, jeśli potrzebujesz to musisz ręcznie doinstalować przez yaourt

Konfiguracja repetiera u mnie, mam drukarkę Gate1:
Typ połączenia Połączenie szeregowe
Port Auto
Prędkość transmisji 115200
Protokół transferu Repetier Protocol

krzys59
Posty: 239
Rejestracja: 14 mar 2013, 20:16
Lokalizacja: Dobczyce
Kontaktowanie:

Re: Arch + Druk 3D, Instalacja oprogramowania

Postautor: krzys59 » 08 sie 2016, 22:03

Zobacz przez dmesg czy Ci się drukarka zgłasza po podłączeniu

jerzak8
Posty: 21
Rejestracja: 19 sie 2014, 15:37

Re: Arch + Druk 3D, Instalacja oprogramowania

Postautor: jerzak8 » 25 sie 2016, 13:14

Ajj, przepraszam za przerwę.
Po:
# sudo chmod a+rw /dev/ttyACM0
# gpasswd -a $USER uucp
# gpasswd -a $USER lock

Udało mi się połączyć z drukarką teoretycznie ale problem jest taki że odbieram przez repetiera same krzaki i info: "No start signal detected - forcing start". Jeśli próbuję przez arduino - to samo "Błąd podczas ustawiania parametrów portu szeregowego". Baudrate ustawione takie jak w firmware było.

W windzie można było ustawić baudrate i parę innych rzeczy w menadżer urządzeń, jak to jest na archu?

Panowie, co robić? Drukować trzeba... a winda jest be :(

PS. Mam klona arduino.
PS2. Jest jakiś problem z instalacją slic3ra, tzn perl-extutils-cppguess: może ktoś będzie wiedział jak to naprawić?
make: *** [Makefile:874: test_dynamic] Błąd 1
==> BŁĄD: Wystąpił błąd w check().
Przerywam...
==> BŁĄD:Makepkg nie był w stanie zbudować perl-extutils-cppguess.


Wróć do „RepRap i Linux”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości