Prowadzenie osi Z w CoreXY

Tematy dotyczące mechanicznej konstrukcji drukarki
kacperd2808
Posty: 173
Rejestracja: 22 kwie 2014, 0:58

Prowadzenie osi Z w CoreXY

Postautor: kacperd2808 » 04 lut 2016, 18:05

Witam. Jak najlepiej rozwiązać kwestię stołu w osi Z w corexy? Mam 4 tys budżetu i myślałem o dwóch śrubach kulowych (fi 16 chyba wystarczą) po przeciwległych stronach i teraz kwestia tego jak je zamocować.
1) Sprzęgło elastyczne od silnika i podpora z łożyskiem na górze + jakiś wałek prowadzący
2) Dwie podpory, sprzęgło i wałek

Awatar użytkownika
imrahil
Posty: 989
Rejestracja: 27 paź 2012, 19:06
Lokalizacja: Bydgoszcz
Kontaktowanie:

Re: Prowadzenie osi Z w CoreXY

Postautor: imrahil » 04 lut 2016, 19:46

jaki duży stół przewidujesz? bo dwie śruby kulowe to lekki overkill :)
pozdrawiam
Jarek

kacperd2808
Posty: 173
Rejestracja: 22 kwie 2014, 0:58

Re: Prowadzenie osi Z w CoreXY

Postautor: kacperd2808 » 04 lut 2016, 20:08

Myślę że 30x30 mi wystarczy :D

kacperd2808
Posty: 173
Rejestracja: 22 kwie 2014, 0:58

Re: Prowadzenie osi Z w CoreXY

Postautor: kacperd2808 » 14 lut 2016, 15:19

Przemyślałem sprawę i chyba zdecyduję się na dwie kulowe z podporami góra i dół i do każdej po dwa wałki. Ale co mnie najbardziej zastanawiało to jak to napędzić, więc szperając po katalogach natknąłem się na silniki z dwustronną ośką. http://allegro.pl/silnik-krokowy-dwustr ... iki-121456 o na przykład takie. Z jednej strony (ta dłuższa) sprzęgło pod śrubę numer 1 a z drugiej (krótszej) koło zębate np. HTD3M połączone paskiem zamkniętym ze śrubą numer 2. Dobrze kombinuję, czy można lepiej? :)

Awatar użytkownika
FlameRunner
Posty: 1271
Rejestracja: 23 mar 2013, 22:02
Lokalizacja: Olsztyn
Kontaktowanie:

Re: Prowadzenie osi Z w CoreXY

Postautor: FlameRunner » 14 lut 2016, 15:23

Moim zdaniem przekombinowane. Zrób po prostu trzy punkty:
- silnik
- śruba
- śruba
połączone pasem zębatym zamkniętym.

kacperd2808
Posty: 173
Rejestracja: 22 kwie 2014, 0:58

Re: Prowadzenie osi Z w CoreXY

Postautor: kacperd2808 » 14 lut 2016, 15:34


Awatar użytkownika
robertm
Posty: 706
Rejestracja: 10 sty 2014, 15:07
Lokalizacja: Sieeemiaaatycze

Re: Prowadzenie osi Z w CoreXY

Postautor: robertm » 14 lut 2016, 21:17

ja na początku też rozważałem podobny układ ale po przemyśleniu kilku aspektów doszedłem do wniosku, że zamiast śruby i 2 prowadnic zrobię napęd na 4 prowadnicach i podwójnym systemie napędu.

Jeden silnik to skomplikowany układ pasków, możliwy do zrobienia ale nie podobał mi się. Kwestia kolejna dodatkowy silnik to powiedzmy 70zł więcej, a dodatkowa śruba to już kilka setek ...
Kolejny plus jak dla mnie to fakt że pod stołem potrzebuje tylko ok 5-6 cm. Dla mnie ważny jest też rozmiar samej konstrukcji.

paraklet_09.jpg


Mam już też pomysł jak zrobić stolik tak aby prosto się go wyrównywało i za razem możliwe było jego wyjmowanie ... ale o tym napiszę w swoim wątku jak znajdę trochę czasu
____
A wszystko Cokolwiek czynicie, z duszy czyńcie, jak dla Pana, nie dla ludzi, świadomi,
że od Pana otrzymacie zapłatę w dziedzictwie, bowiem Panu, Chrystusowi, służycie. Kol 3,23-24

Awatar użytkownika
zelek93
Posty: 328
Rejestracja: 26 mar 2014, 15:57
Lokalizacja: Wrocław

Re: Prowadzenie osi Z w CoreXY

Postautor: zelek93 » 14 lut 2016, 21:20

Ja przy stole 35x35cm miałem dwie śruby kulowe 1605 na dwóch silnikach wsparte po każdej stronie po dwa wałki fi12 po 2 łożyska na wałek i wszystko śmigało, można było też sobie na zamkniętym pasku to zrobić ale nie miałem weny :D

Awatar użytkownika
imrahil
Posty: 989
Rejestracja: 27 paź 2012, 19:06
Lokalizacja: Bydgoszcz
Kontaktowanie:

Re: Prowadzenie osi Z w CoreXY

Postautor: imrahil » 14 lut 2016, 22:17

robertm pisze: a dodatkowa śruba to już kilka setek ...

no jak kulowa to i owszem... ale trapezowe 10x2 są tanie jak barszcz (7pln za 0.5m)
dalej nie łapię tego parcia na kulowe :)
pozdrawiam
Jarek

kacperd2808
Posty: 173
Rejestracja: 22 kwie 2014, 0:58

Re: Prowadzenie osi Z w CoreXY

Postautor: kacperd2808 » 14 lut 2016, 22:27

Mi bardzo zależy na 1 silniku, bo niestety drivery Trinamic TMC2100 które zastosuję mają max 1,7A na fazę :roll: a dokupować drugi driver na Z i silnik to już troszkę większe koszta, szczególnie że kiedyś może rozbuduję ją na 2 ekstrudery i wtedy mi nie starczy miejsca na kolejnego stepsticka :D

Śruby kulowe też nie są przesadnie drogie, gorzej z nakrętkami :lol:

@zelek93 odbiegając lekko, gdzie kupiłeś śruby 1605? :)


Wróć do „Mechanika”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 1 gość