Teensylu - nie działające silniki

Awatar użytkownika
Tomek75
Posty: 408
Rejestracja: 15 paź 2013, 18:36

Re: Teensylu - nie działające silniki

Postautor: Tomek75 » 24 paź 2014, 19:47

Rozumiem. Z tego wynika że napięcie na potencjometrze można traktować jedynie indywidualnie w zależności po posiadanych stepstic. To właściwie jak prawidłowo ustawić napięcie dla silników :roll: Na zasadzie jak się grzeją to zmniejszamy napięcie :?

konoppo
Posty: 134
Rejestracja: 12 cze 2014, 0:19
Lokalizacja: Gliwice

Re: Teensylu - nie działające silniki

Postautor: konoppo » 24 paź 2014, 20:48

Popatrz jakie miales rezystory na poprzednich stepstickach, a jakie masz na tych. Jeśli nie jesteś pewny o które rezystory chodzi albo jak odkodować ich wartość to daj zdjęcie.
Przykładowo jeśli teraz masz rezystory 2x mniejsze, to aby uzyskać prąd taki sam jak ostatnio, musisz ustawić napięcie 2x mniejsze.

Awatar użytkownika
Tomek75
Posty: 408
Rejestracja: 15 paź 2013, 18:36

Re: Teensylu - nie działające silniki

Postautor: Tomek75 » 25 paź 2014, 14:54

To akurat jest dosyć oczywiste :git:

Chodziło mi o coś innego. Skoro stepstic mogą mieć różne rezystory które wpływają na napięcie to pytanie stepstic z którymi rezystorami uznajemy za referencyjne tak aby wg nich wyliczyć sobie napięcie zasilania silników i ewentualnie przeliczyć do modelu z innymi rezystorami?

konoppo
Posty: 134
Rejestracja: 12 cze 2014, 0:19
Lokalizacja: Gliwice

Re: Odp: Teensylu - nie działające silniki

Postautor: konoppo » 25 paź 2014, 18:43

Tomek75 pisze: Chodziło mi o coś innego. Skoro stepstic mogą mieć różne rezystory które wpływają na napięcie to pytanie stepstic z którymi rezystorami uznajemy za referencyjne tak aby wg nich wyliczyć sobie napięcie zasilania silników i ewentualnie przeliczyć do modelu z innymi rezystorami?


Filozifujesz :). Referencyjnie to ja bym podawal prąd silnika, a następnie przeliczał na napięcie sterujące dla różnych rezystorów i scalaków :).

Awatar użytkownika
Tomek75
Posty: 408
Rejestracja: 15 paź 2013, 18:36

Re: Teensylu - nie działające silniki

Postautor: Tomek75 » 25 paź 2014, 21:23

konoppo pisze:Filozifujesz . Referencyjnie to ja bym podawal prąd silnika, a następnie przeliczał na napięcie sterujące dla różnych rezystorów i scalaków


Chyba jednak nie ;) Temat był już wałkowany na forum od przodu od tyłu oraz z obu boków :D

http://www.mojreprap.pl/board/viewtopic.php?f=13&t=21&hilit=napi%C4%99cie+referencyjne

Awatar użytkownika
SWJ
Posty: 2868
Rejestracja: 19 sie 2013, 21:40
Lokalizacja: Poznań

Re: Teensylu - nie działające silniki

Postautor: SWJ » 25 paź 2014, 21:35

Tomek ... poprawna metoda ...
- identyfikujesz silnik - jaki ma MAX prądu
- identyfikujesz rezystor RS

"stepstick" = 0.2 ... stepsticki "jednoamperowe" generalnie bezaradiatorowe
Pololu = 0,05 ... stepsticki dwuamperowe tu może radiator byc konieczny i nadmuch
inne = 0,1 .... no takie "półtoraki"

I=Vref/8xRS

cytując z linku powyżej

A tu zrobiłem przykładowe ustawienie Vref na sterownikach Pololu (RS=0,05). Dla silnika 1.2A powinno być ustawione 0,48V.
Obliczyłem to w taki sposób:

Vref=8*0,05*1.2
Vref=0,48V



Czyli już wiesz że
dla wersji RS 0,1oma . nastawiasz 0.96V by mieć 1,2A ...

dla wersji RS 0,2oma . nastawiasz 1.92V by mieć 1,2A ... ale dla tej wersji jak pamietam nie ustawisz dużego napięci aby mieć duży prąd....
// Jarek

=========

... nie tylko drukowanie..

Awatar użytkownika
Tomek75
Posty: 408
Rejestracja: 15 paź 2013, 18:36

Re: Teensylu - nie działające silniki

Postautor: Tomek75 » 28 paź 2014, 21:52

Dzięki :git:

Macając silniki ustawiłem na 0,46 :D

konoppo
Posty: 134
Rejestracja: 12 cze 2014, 0:19
Lokalizacja: Gliwice

Re: Teensylu - nie działające silniki

Postautor: konoppo » 29 paź 2014, 15:19

Tomek75 pisze:
konoppo pisze:Filozifujesz . Referencyjnie to ja bym podawal prąd silnika, a następnie przeliczał na napięcie sterujące dla różnych rezystorów i scalaków


Chyba jednak nie ;) Temat był już wałkowany na forum od przodu od tyłu oraz z obu boków :D

http://www.mojreprap.pl/board/viewtopic.php?f=13&t=21&hilit=napi%C4%99cie+referencyjne


No to wyjaśnij mi, co ja źle napisałem? Masz silnik, silnik ma jakiś prąd i tak ustawiasz napięcie referencyjne, aby ten prąd uzyskać. Natomiast nie ma sensu odnosić się do wartości napięcia i podawać jej na forum czy gdziekolwiek. Każdy ma inne rezystory w stepsticku i dla niego to samo napięcie, to zupełnie inny prąd, a to prąd "napędza" silniki. Dlatego napisałem, że należy odnosić się do prądu (czyli podawać referencyjnie prąd) silnika, a nie do napięcia referencyjnego stepsticka.
Dodam, że napięcie referencyjne służy do ustawiania prądu i nie ma nic wspólnego z napięciem podanym na tabliczce znamionowej silnika. Bo i takie rewelacje w necie znalazłem!

Pozdrawiam
Konoppo

adrian88
Posty: 1
Rejestracja: 07 lip 2018, 10:42

Re: Teensylu - nie działające silniki

Postautor: adrian88 » 07 lip 2018, 10:44

Zajęło mi to kilka godzin , ale przeczytałem wszystkie wpisy w tym wątku.

___________________________________________
bania ruska


Wróć do „Teensylu”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość