Profabb Gate LE - Auto Z-probe i autoleveling

elaniusz
Posty: 37
Rejestracja: 28 mar 2014, 11:19

Profabb Gate LE - Auto Z-probe i autoleveling

Postautor: elaniusz » 24 lis 2014, 13:41

Witam;
Idę za radą Krzysztofa i chciałbym prosić tych z Was, którzy macie już za sobą doświadczenia z automatycznym poziomowaniem osi Z i może nawet z autolevelingiem w drukarce Profabb Gate LE. Jak już pisałem w innym wątku błądzę w tym temacie we mgle a mam problem z częstym poziomowaniem stołu.
Bardzo proszę podzielcie się swoimi doświadczeniami, radami a może nawet modyfikacjami.

Awatar użytkownika
Fabrykator.pl
Posty: 8759
Rejestracja: 06 mar 2012, 20:07
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: Profabb Gate LE - Auto Z-probe i autoleveling

Postautor: Fabrykator.pl » 24 lis 2014, 14:05

Możesz skorzystać z ustawionego firmware, który zrobiłem dla GATE. Do Unique One A którą posiadasz możesz podłączyć servo i krańcówkę. Krańcówkę próbkowania podłączasz do pinu A0 i GND na płytce. Servo podłączasz do pinów +5V/GND/Pin bez opisu, obok RS.
Krańcówkę MIN Z wrzucasz na maksimum (tylko fizycznie ją przenosisz na górną część prowadnicy).

Po tych zabiegach masz Z-Probe zrobione. Servo opuszcza i podnosi krańcówkę.

elaniusz
Posty: 37
Rejestracja: 28 mar 2014, 11:19

Re: Profabb Gate LE - Auto Z-probe i autoleveling

Postautor: elaniusz » 24 lis 2014, 14:27

Jak zrobię to wszystko to dam znać jak wyszło. Rozumiem też że serwo mam zamontować na extruderze, który muszę trochę zmodyfikować??


elaniusz
Posty: 37
Rejestracja: 28 mar 2014, 11:19

Re: Profabb Gate LE - Auto Z-probe i autoleveling

Postautor: elaniusz » 24 lis 2014, 15:07

W przypadku Gate na serwie jest też krańcówka próbkowania czy mechanizm na śrubie napędowej osi Z? Czy można na serwie zamontować krańcówkę(takie rozwiązanie widziałem w reprapach innych), jeżeli tak to później pewnie jakieś parametry odległości będzie trzeba zmieniać?

Awatar użytkownika
Fabrykator.pl
Posty: 8759
Rejestracja: 06 mar 2012, 20:07
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: Profabb Gate LE - Auto Z-probe i autoleveling

Postautor: Fabrykator.pl » 24 lis 2014, 15:14

Mechanizmu na śrubie napędowej Z nie ma - tylko jest przy servie

bkr
Posty: 16
Rejestracja: 06 sty 2014, 15:17
Lokalizacja: Łódź

Re: Profabb Gate LE - Auto Z-probe i autoleveling

Postautor: bkr » 24 lis 2014, 18:57

elaniusz pisze:Witam;
... Jak już pisałem w innym wątku błądzę w tym temacie we mgle a mam problem z częstym poziomowaniem stołu.
Bardzo proszę podzielcie się swoimi doświadczeniami, radami a może nawet modyfikacjami.


Tu masz ustawionego dla Gate LE Repetiera 0.92.
Repetier 0.92 - Gate LE
Włączone i ustawione są:
- z-probe
- autoleveling
- servo
- eeprom
- panelolu + clickencoder
Właściwie będziesz musiał tylko wpisać PID dla głowicy, kroki, swoje ustawienia dla z-probe i poprawić pewnie kierunki osi.

Z tutoriali zerknij sobie na serię filmów o ustawieniu autolevelingu na Prusie i3. Jest to co prawda zrobione dla Marlina, ale chodzi o ideę. Poza tym zobaczysz że nazewnictwo w obu firmware-ach jest podobne.
Autoleveling Prusa i3 - playlist

Przeczytaj też wspominany już przy okazji podobne wątku tutorial Repetier-a:
Repetier Z-Probing

elaniusz
Posty: 37
Rejestracja: 28 mar 2014, 11:19

Re: Profabb Gate LE - Auto Z-probe i autoleveling

Postautor: elaniusz » 24 lis 2014, 21:45

Słuchajcie, dzięki za wskazówki. Powoli zaczynam ogarniać o co w tym chodzi zamówiłem już włącznik przyciskowy. Nic tylko działać. Jak ktoś ma jakieś materiału jeszcze na ten temat wklejajcie:)
Dzięki

Radek1969
Posty: 30
Rejestracja: 14 wrz 2014, 13:50

Re: Profabb Gate LE - Auto Z-probe i autoleveling

Postautor: Radek1969 » 05 gru 2014, 11:33

krzysztof pisze:Możesz skorzystać z ustawionego firmware, który zrobiłem dla GATE. Do Unique One A którą posiadasz możesz podłączyć servo i krańcówkę. Krańcówkę próbkowania podłączasz do pinu A0 i GND na płytce. Servo podłączasz do pinów +5V/GND/Pin bez opisu, obok RS.
Krańcówkę MIN Z wrzucasz na maksimum (tylko fizycznie ją przenosisz na górną część prowadnicy).

Po tych zabiegach masz Z-Probe zrobione. Servo opuszcza i podnosi krańcówkę.

A możesz podać jakie należy poczynić ustawienia dla GATE z Unique One B ? I jakie uczynić ustawienia w Repetier, jakie komendy dopisać do G-kodu ?
Załączniki
podpięcieZ_probe.jpg
Czy tak wpinamy krańcówkę i servo?

Awatar użytkownika
Fabrykator.pl
Posty: 8759
Rejestracja: 06 mar 2012, 20:07
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: Profabb Gate LE - Auto Z-probe i autoleveling

Postautor: Fabrykator.pl » 05 gru 2014, 11:38

Podłączenie do elektroniki rev. A poprawne

gcode jaki stosuję startowy w Slic3r

G1 Z30 ; podnosi głowicę o 30mm
G28 X0 Y0 ; ustawia XY na pozycję home
M340 P0 S2270 ; opuszcza czujnik servem
G32 ; z-probe
M340 P0 S1300 ; unosi czujnik servem
G28 X0 Y0 ; ustawia XY na pozycję Home
M340 P0 S0 ; wyłącza zasilanie serva
G92 E0 ; resetuje ekstruder


Wróć do „GATE LE / Profabb”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość