Inny extruder dla Profaba GATE LE

MacStorm
Posty: 75
Rejestracja: 23 sty 2014, 12:03

Inny extruder dla Profaba GATE LE

Postautor: MacStorm » 08 maja 2014, 14:50

Witam.
Podwójny extruder na razie odpuściłem za dużo kłopotu z softem grzaniem głowic slicerem kislicerem itp.... Echhh zmęczyłem się ;(

Dodatkowo podwoił mi się kłopot, który gnębi mnie od samego początku:
Oryginalnie w Profabie Gate LE jest bezpośredni extruder z mosiężnym radełkiem. Kłopot polegał na: tykaniu lub ślizganiu lub gubieniu kroków lub frezowaniu (pocienianiu) filamentu przez co albo nie zostawał popchnięty albo wyłaził bokiem ...
Rzadko kiedy pracował poprawnie... Extruder w Profabie to chyba jego pięta Achillesowa... (to moja opinia i proszę na mnie nie krzyczeć ;) )
Nie pomogły tematy na forum regulacja docisku (silniej słabiej mocno byle jak) zmiana radełek (na droższe...) silnika (na większy) stepsików (na lepsze) Zawsze w tym miejscu pojawiał się problem...

PANOWIE i PANIE potrzebuje sensowny ekstruder na filament 1,75 ABS głowice J-hed żeby dało się go (siłą i godnością osobistą z lekką pomocą Radia Maryja) zamontować do Profaba... Dorobiłem sobie karetkę osi X i uchwyty ekstruderów do duala to z lekkimi przeróbkami dam sobie radę....

Poradźcie co polecacie ? A może w nowej odsłonie Profaba są super ekstrudery i można taki wyszarpnąć od Krzyśka i zamontować.
Krzysiu wypowiedz się PLEASE

Awatar użytkownika
Fabrykator.pl
Posty: 8759
Rejestracja: 06 mar 2012, 20:07
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: Inny extruder dla Profaba GATE LE

Postautor: Fabrykator.pl » 08 maja 2014, 14:59

Hmmm, ciężko coś podpowiedzieć co jest nie tak patrząc na Gate LE, który dzielnie pracuje od końca września zeszłego roku na takim samym extruderze z radełkiem mosiężnym (do końca stycznia prawie 24 godziny na dobę, od lutego 8 godzin dziennie w czasie pracy) :roll:

Nowe extrudery są całkowicie inaczej mocowane do osi X i jedynie wymiana całej osi (jak od nowego GATE) wchodzi w grę.

Awatar użytkownika
Sekal
Posty: 274
Rejestracja: 13 lut 2013, 14:46
Kontaktowanie:

Re: Inny extruder dla Profaba GATE LE

Postautor: Sekal » 08 maja 2014, 18:18

Sprawdź co się stanie jak zmniejszysz/zwiększysz akcelerację na ekstruderze. Jeśli frezuje filament to najprawdopodobniej z powodu zbyt dużego przyśpieszenia.

Czy jest różnica w zachowaniu się extrudera podczas druku PLA/ABS?

MacStorm
Posty: 75
Rejestracja: 23 sty 2014, 12:03

Re: Inny extruder dla Profaba GATE LE

Postautor: MacStorm » 09 maja 2014, 8:51

Witam

Co do akceleracji to raczej nie jest powód ale:
W Kisslicerze i w Slic3r nie mam wpisanych żadnych wartości akceleracji dla extrudera albo nie widzę ;(
W źródłach mam:

#define DEFAULT_AXIS_STEPS_PER_UNIT {79.235, 79.235, 3200, 101.68} // default steps per unit for ultimaker
#define DEFAULT_MAX_FEEDRATE {1000, 1000, 2, 40} // (mm/sec)
#define DEFAULT_MAX_ACCELERATION {2000,2000,20,3000} // X, Y, Z, E maximum start speed for accelerated moves. E default values are good for skeinforge 40+, for older versions raise them a lot.

#define DEFAULT_ACCELERATION 1600 // X, Y, Z and E max acceleration in mm/s^2 for printing moves
#define DEFAULT_RETRACT_ACCELERATION 1000 // X, Y, Z and E max acceleration in mm/s^2 for r retracts


Nie sadzę żeby były za duże dla porównania BiBone ma większe...

Pozdrawiam

MacStorm
Posty: 75
Rejestracja: 23 sty 2014, 12:03

Re: Inny extruder dla Profaba GATE LE

Postautor: MacStorm » 09 maja 2014, 8:57

Co myślicie o extruderze:

http://www.mojreprap.pl/board/viewtopic.php?f=12&t=2305&hilit=goliat

Jest to konstrukcja zbliżona do nowego extrudera GATE ale zamocowanie do GATA LE będzie chyba prostsze do zadoptowania.

Czy kolega Jaszuk dalej prowadzi sprzedaż GOLIATÓW Jak to zamocować do GATE ? Jakieś pomysły ?

Pozdrawiam ;)


Wróć do „GATE LE / Profabb”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość