Profabb gate...uruchomienie

jaccajc
Posty: 41
Rejestracja: 23 sty 2014, 2:46
Lokalizacja: Łaziska Górne

Re: Profabb gate...uruchomienie

Postautor: jaccajc » 10 lip 2014, 21:32

Czy sprawdziłaś jak wygląda układ współrzędnych w drukarce w oryginalnym ustawieniu przewodów, które miałaś?
Czy wygląda właściwie? Mnie po zdjęciach wydaje się, że Y masz tam gdzie porusza się stół i wartości rosną w stronę frontu drukarki ( czyli jakby oś skierowana była w dół). Stąd to lustrzane odbicie.

michalslack
Posty: 186
Rejestracja: 02 maja 2014, 13:27
Lokalizacja: Wrocław

Re: Profabb gate...uruchomienie

Postautor: michalslack » 10 lip 2014, 21:34

to może zapisz do stl i drukuj z cury itp?

jaccajc
Posty: 41
Rejestracja: 23 sty 2014, 2:46
Lokalizacja: Łaziska Górne

Re: Profabb gate...uruchomienie

Postautor: jaccajc » 10 lip 2014, 21:47

Teraz tak sobie patrzę na zdjęcie extrudera, trochę mocno aluminiowy ten twój Gate LE. ;)

Pralina
Posty: 96
Rejestracja: 18 gru 2013, 16:54

Re: Profabb gate...uruchomienie

Postautor: Pralina » 10 lip 2014, 22:02

ale co aluminiowy? takiego mam GATE solidnego ;)

Y to stół u mnie...i chyba u każdego.... :/ czy nie? jak y + to stół idzie do góry ..... czyli mam pozamieniać X z Y w kablach i w firmware pozmieniać żeby do krańcówek szło??


Na razie w blenderze poobracałam napis i chyba powinno dobrze wydrukować...bo nie chce mi się firmware ruszać :P

Najbardziej to chodzi mi o te "krzywe" wydruki... z początku drukuje dobrze a nagle zaczyna drukować obok drukowanego przedmiotu albo troche przesunięte...tak jakby pion się przesunął bryły....i o co może w tym chodzić??

vinczuch
Posty: 778
Rejestracja: 10 paź 2013, 21:48
Lokalizacja: Kraków

Re: Profabb gate...uruchomienie

Postautor: vinczuch » 10 lip 2014, 22:12

Pralina pisze:
Najbardziej to chodzi mi o te "krzywe" wydruki... z początku drukuje dobrze a nagle zaczyna drukować obok drukowanego przedmiotu albo troche przesunięte...tak jakby pion się przesunął bryły....i o co może w tym chodzić??


stary problem - za słabo dokręcone zębatki na silnikach, szybki ruch i zębatka przekręca się względem ośki silnika.
"Albo znajdziemy drogę albo ją sami wytyczymy" - Hannibal

jaccajc
Posty: 41
Rejestracja: 23 sty 2014, 2:46
Lokalizacja: Łaziska Górne

Re: Profabb gate...uruchomienie

Postautor: jaccajc » 10 lip 2014, 22:24

Na początek, nie martw się. już wiadomo o co chodzi..
Prawdopodobnie do tej pory drukowałaś modele kalibracyjne, kwadratowe, okrągłe itp i nie zauważyłaś lustrzanego odbicia. Ale ono było już wcześniej.
Ja w obydwu rodzajach Gate mam ustawiony x na osi stołu.. Jak mają inni nie wiem. Nie czytałem instrukcji;) Krańcówki też mam inaczej niż oryginalnie..
Jesteś w stanie sama zmienić ustawienia w firmware jak podpowiemy co gdzie wpisać czy wolisz gotowy hex do wgrania? Jest kilka sposobów ustawień by rozwiązać ten problem.

Pralina
Posty: 96
Rejestracja: 18 gru 2013, 16:54

Re: Profabb gate...uruchomienie

Postautor: Pralina » 10 lip 2014, 22:27

to powiedz co gdzie wpisać ...może sobie poradzę..

jaccajc
Posty: 41
Rejestracja: 23 sty 2014, 2:46
Lokalizacja: Łaziska Górne

Re: Profabb gate...uruchomienie

Postautor: jaccajc » 10 lip 2014, 22:39

Gdzie masz zamontowaną krańcówkę osi stołu ( z przodu czy z tyłu drukarki)?

jaccajc
Posty: 41
Rejestracja: 23 sty 2014, 2:46
Lokalizacja: Łaziska Górne

Re: Profabb gate...uruchomienie

Postautor: jaccajc » 10 lip 2014, 22:43

sory, stół jedzie do góry jak dajesz plus.. czyli na dole..
Zmęczony chyba jestem;)

Pralina
Posty: 96
Rejestracja: 18 gru 2013, 16:54

Re: Profabb gate...uruchomienie

Postautor: Pralina » 11 lip 2014, 8:05

:) na dole mam krańcówke


Wróć do „GATE LE / Profabb”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość