Profabb gate...uruchomienie

Pralina
Posty: 96
Rejestracja: 18 gru 2013, 16:54

Re: Profabb gate...uruchomienie

Postautor: Pralina » 23 lip 2014, 8:04

silikon jest gładki więc do abs'u trzeba użyć soku....do drewna używałam zwykłego kleju do drewna...z innych materiałów na razie nie drukowałam. wszystko się świetnie trzyma a po wydruku odchodzi elegancko. Tylko trzeba nagrzać stół, a raczej silikon, troche dłużej aż się powybrzusza i wtedy go wyrównujemy i jedziemy z wydrukiem. Dziś puszcze coś z pla to zobacze czy się chwyci.
Ogólnie to silikon ma dwie powierzchnie, gładką i troche mniej...tą gładszą jak się przyłoży do szyby to nie idzie ruszyć, ale na wszelki wypadek zakładam klipsy.

Pralina
Posty: 96
Rejestracja: 18 gru 2013, 16:54

Re: Profabb gate...uruchomienie

Postautor: Pralina » 23 lip 2014, 10:36

niestety pla tez się nie chwyta bez smarowania... ale wystarczy zwykłym biurowym klej i już chyta...nie wiem jak z większymi wydrukami (wysokimi) ale powinno sie trzymać dobrze...trzeba sobie sprawdzić. Silikon nie wybrzusza się jeśli nie jest przytrzymany klipsami, wtedy ma miejsce na "rozłożenie" się ...chyba że stół nie podgrzewamy to jest ok.

Pralina
Posty: 96
Rejestracja: 18 gru 2013, 16:54

Re: Profabb gate...uruchomienie

Postautor: Pralina » 29 lip 2014, 21:28

Niestety problem z "krzywym" wydrukiem dalej jest... dziś pilnowałam wydruku i stało się.... Wszystko było ok drukowało normalnie, nagle w pewnym momencie coś zgrzytneło (jak by dźwięk stołu?) i zmienił się "obszar" wydruku. Zamieściłam fotke żeby było wiadomo o co chodzi... czarny kolor to prawidłowy wydruk, czerwony to wydruk po "zgrzytnięciu" drukarki. Czy ktoś wie o co chodzi??????

Czasami jest to przesunięcie milimetrowe a czasami to więcej niż 1cm.... mniej więcej zachodzi to w połowie wydruku (wysokość).
Załączniki
Bez tytułu.jpg

vinczuch
Posty: 778
Rejestracja: 10 paź 2013, 21:48
Lokalizacja: Kraków

Re: Profabb gate...uruchomienie

Postautor: vinczuch » 29 lip 2014, 21:40

to mi wygląda na przepuszczanie kroków silnika albo nie napięty pasek.
zmniejsz akceleracje w sofcie, Krzysiek Ci pomoże bo drukarka na Repetrier firmware. Druga opcja to podciągnąć prąd w silnika stołu.
W międzyczasie sprawdź napięcie paska stołu i czy stół nie ma nadmiernych oporów. Na pewno pomoże smarowanie łożysk liniowych stołu, tutaj potrzebna będzie oliwa maszynowa - taka do maszyn do szycia będzie w sam raz, od biedy olej silnikowy. Tak na odległość to zgadywanie, wiec wybacz jak coś nie trafi w problem.
"Albo znajdziemy drogę albo ją sami wytyczymy" - Hannibal

Pralina
Posty: 96
Rejestracja: 18 gru 2013, 16:54

Re: Profabb gate...uruchomienie

Postautor: Pralina » 30 lip 2014, 7:49

hmm to przesunięcie tak jakby jest w dwóch płaszczyznach x i y. Drukarka zaczyna drukować, po czym jest przeskok w tych osiach jednocześnie i dalej drukuje ale w zmienionym obszarze.

Mix
Posty: 416
Rejestracja: 04 kwie 2014, 22:23

Re: Profabb gate...uruchomienie

Postautor: Mix » 30 lip 2014, 8:28

Pralina pisze:Czasami jest to przesunięcie milimetrowe a czasami to więcej niż 1cm.... mniej więcej zachodzi to w połowie wydruku (wysokość).

Mi to wygląda na klasyczne zahaczanie głowicy o podwiniętą krawędź wydruku (głównie dotyczy PLA). Ja walczę z tym do dzisiaj :)
Na pewno należy sprawdzić i ewentualnie poprawić to co vinczuch napisał:
vinczuch pisze:zmniejsz akceleracje w sofcie, Krzysiek Ci pomoże bo drukarka na Repetrier firmware. Druga opcja to podciągnąć prąd w silnika stołu.

Ja walczę z tym stosując nadmuch schładzający wydruk ale mam za mało wydajny wentylator.

Awatar użytkownika
Fabrykator.pl
Posty: 8759
Rejestracja: 06 mar 2012, 20:07
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: Profabb gate...uruchomienie

Postautor: Fabrykator.pl » 30 lip 2014, 8:33

A przewody cieniutkie od zasilacza x-box są odłączone? W nowej instrukcji GATE na stronie 34 jest to już uwzględnione

Pralina
Posty: 96
Rejestracja: 18 gru 2013, 16:54

Re: Profabb gate...uruchomienie

Postautor: Pralina » 30 lip 2014, 15:17

śruby posprawdzałam, paski mam dobrze napięte (tak jak w instrukcji), do smarowania używam smaru do łożysk tłocznych. Jeśli chodzi o elektryke to mam dobrze w zasilaczu przewody zrobione.

a jaki ma być prąd w silniku od stołu?

aha i jaki ma wpływ nie przymocowane od góry pręty gwintowane...bo przy pracy drukarki jeden się bardziej chybota... czy może być to przyczyną? Kiedyś chodziły równo a teraz się troszki jak by skrzywiły...

Pralina
Posty: 96
Rejestracja: 18 gru 2013, 16:54

Re: Profabb gate...uruchomienie

Postautor: Pralina » 30 lip 2014, 22:18

tak to wygląda...
Załączniki
miniaturki 201.jpg

Pralina
Posty: 96
Rejestracja: 18 gru 2013, 16:54

Re: Profabb gate...uruchomienie

Postautor: Pralina » 31 lip 2014, 17:27

a jak się mam zabrać do tych kroków? jak mam je poprawić...

zazwyczaj drukuje okrągłe rzeczy... te które nie mają większej średnicy od 5-6 cm to nie mają przeskoku, a te o większych średnicach mają...


Wróć do „GATE LE / Profabb”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość