Profabb gate...uruchomienie

Pralina
Posty: 96
Rejestracja: 18 gru 2013, 16:54

Profabb gate...uruchomienie

Postautor: Pralina » 01 kwie 2014, 11:48

Witam,
od jakiś 2 tygodni posiadam drukare Profabb GATE LE i udało mi się podłączyć elektrykę. Natomiast mam problem z elektroniką...
Pronterface mi nie działa, więc zainstalowałam Cure (starszą wersję) i tu kilka pytań mam..
1) gdy się naciśnie w programie Cura "zerowanie" czyli domek po lewej stronie to wszystkie osie mają dojeżdżać do krańcówek? i później ręcznie mam ustawić stół i ekstruder na środku drukarki...czy jak?
2) czy rozmiar jaki mam wprowadzić to 200x230x240 mm ?
3) czy mógłby ktoś mi skopiować z Arduino "linijki" odnośnie kroków poszczególnych osi oraz ekstrudera? ja mam unique one ver. A (jeśli to ma jakieś znaczenie) albo podesłać mi już gotowy plik wygenerowany w arduino?


sory za moje banalne pytania ale pierwszy raz mam do czynienia z elektroniką i dopiero zaczynam "łapać" o co biega :/ więc proszę o cierpliwość i wyrozumiałość...

Awatar użytkownika
icefresz
Posty: 199
Rejestracja: 04 gru 2013, 19:48
Lokalizacja: Olsztyn

Re: Profabb gate...uruchomienie

Postautor: icefresz » 01 kwie 2014, 12:13

Witam
Po pierwsze przeczytaj dokładnie instrukcje tam w 90% znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania
1. Tak i nie o co dokładnie ci chodzi o poziomowanie?
2. Patrz instrukcja
3. Nikt ci tego nie skopiuje tu są kroki dla silnika które musisz sam wykalibrować, w instrukcji jest napisane jak to zrobić.
http://www.czarter-jeziorak.pl Czarter Jachtów na Jeziorze Jeziorak
http://www.kulinarny-blog.pl Kulinarny blog
http://www.przystanpluski.pl Przystań Pluski

Pralina
Posty: 96
Rejestracja: 18 gru 2013, 16:54

Re: Profabb gate...uruchomienie

Postautor: Pralina » 01 kwie 2014, 13:57

nie chodzi mi o poziomowanie tylko o ustawienie na pozycji zerowej "startowej?" drukarki...bo skoro wciskam "domek" to powinna się ustawić na pozycji startowej czyli centralnej? bo u mnie wszystkie mi dojeżdżają do krańcówek...czyli to jest pozycja "startowa"?

Czyli to że każdy ma taką samą drukarke nie znaczy że ma tą samą ilość kroków?

Awatar użytkownika
imrahil
Posty: 989
Rejestracja: 27 paź 2012, 19:06
Lokalizacja: Bydgoszcz
Kontaktowanie:

Re: Profabb gate...uruchomienie

Postautor: imrahil » 01 kwie 2014, 14:21

jak mawia stare przysłowie drukarzy: "Dom Twój tam gdzie krańcówki" :)

to gdzie jest środek stołu ustawia się w programie do cięcia, np Slic3r -zakładka "Printer settings"
pozdrawiam
Jarek

Pralina
Posty: 96
Rejestracja: 18 gru 2013, 16:54

Re: Profabb gate...uruchomienie

Postautor: Pralina » 01 kwie 2014, 14:39

aha. Dziękuję za odpowiedzi...
to można usunąć wątek w sumie...

olo2000pm
Posty: 913
Rejestracja: 26 kwie 2013, 20:44
Kontaktowanie:

Re: Profabb gate...uruchomienie

Postautor: olo2000pm » 01 kwie 2014, 14:53

imrahil pisze:jak mawia stare przysłowie drukarzy: "Dom Twój tam gdzie krańcówki" :)

to gdzie jest środek stołu ustawia się w programie do cięcia, np Slic3r -zakładka "Printer settings"


Ale sie usmiałem, jesteś wielki :piwo:

Pralina
Posty: 96
Rejestracja: 18 gru 2013, 16:54

Re: Profabb gate...uruchomienie

Postautor: Pralina » 02 kwie 2014, 12:37

wszystko ok.
dzięki za pomoc...jednak faktycznie, wszystko jest w instrukcji!! :P

Pralina
Posty: 96
Rejestracja: 18 gru 2013, 16:54

Re: Profabb gate...uruchomienie

Postautor: Pralina » 17 kwie 2014, 10:23

ehh i kolejny problem...
wszystko było ok, zaczełam próbne wydruki...drukarka śmigała.. dziś jest problem.. Gdy chcę by z dyszy wyleciało trochę filamentu program odpowiada mi: echo: cold extrusion prevented

Nie wiem czego to wina bo wczoraj czyściłam dysze ale raczej nic nie naruszyłam... oraz przyklejałam radiatorka i możliwe że za dużo kleju dałam i uszkodziłam stipstika od ekstrudera??
Ogólnie silnik ekstrudera działa jak podłączę pod inny stipstik ale to samo jest gdy chcę wycisnąć filament...echo: cold extrusion prevented

Proszę o pomoc

Awatar użytkownika
icefresz
Posty: 199
Rejestracja: 04 gru 2013, 19:48
Lokalizacja: Olsztyn

Re: Profabb gate...uruchomienie

Postautor: icefresz » 17 kwie 2014, 10:37

Trzeba grzać grzać i jeszcze raz grzać taki komunikat wyskakuje gdy klikamy extrude na zimnym hotendzie lub na takim który ma za niską temperaturę np 150 stopni a w oprogramowaniu gdzie jest że minimum to 200
http://www.czarter-jeziorak.pl Czarter Jachtów na Jeziorze Jeziorak
http://www.kulinarny-blog.pl Kulinarny blog
http://www.przystanpluski.pl Przystań Pluski

Awatar użytkownika
poczciwy
Posty: 207
Rejestracja: 31 maja 2012, 22:10
Lokalizacja: Gliwice

Re: Profabb gate...uruchomienie

Postautor: poczciwy » 17 kwie 2014, 10:39

sprawdź podłączanie grzałki i termistora. Komunikat znaczy tyle ze głowica jest zimna wiec albo nie grzeje albo nie mierzy temperatury.


Wróć do „GATE LE / Profabb”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość