GATE LE - firmware

Awatar użytkownika
g4ever
Posty: 801
Rejestracja: 06 gru 2013, 13:20
Lokalizacja: Kęty
Kontaktowanie:

Re: Profabb GATE LE - firmware

Postautor: g4ever » 17 sty 2014, 13:27

acc pisze:
konrad123 pisze:jeśli logika mnie nie myli działa to tak że dodanie 12 V + 12 V mam 24 V w jednym kablu i potem ten 24V kabel rozdzielam na dwie wtyczki i dzięki temu do każdej dochodzi 24 V .

konrad123, ja Ci dobrze radzę - poproś o pomoc znajomego który zna się cokolwiek na elektronice, ba - nawet elektryk mógłby też być...
dla Twojego BEZPIECZEŃSTWA



:bania:


zaopatrz się w najtańszy miernik uniwersalny, przyda się na pewno

konrad123
Posty: 40
Rejestracja: 15 sty 2014, 21:39

Re: Profabb GATE LE - firmware

Postautor: konrad123 » 17 sty 2014, 19:39

dobra chyba się udało podłączyć wszystko w zasilaczu włączył się wentylator więc chyba jest już ok , czy ktoś moze mi teraz powiedzieć gdzie jest temat odnośnie pierwszego uruchomienia ??
Oficjalny Dystrybutor Marki BQ w Polsce - Drukarki Prusa i3 Hephestos oraz Witbox
http://www.3dshapers.pl

Awatar użytkownika
mikun
Posty: 317
Rejestracja: 05 sty 2013, 19:32
Lokalizacja: Poznań

Re: Profabb GATE LE - firmware

Postautor: mikun » 17 lut 2014, 21:53

Jak włączyć obsługę bluetooth w marlinie z pierwszego postu? Szukam lini btenabled configuration.h i jakoś nie mogę znaleźć.

Awatar użytkownika
Fabrykator.pl
Posty: 8759
Rejestracja: 06 mar 2012, 20:07
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: Profabb GATE LE - firmware

Postautor: Fabrykator.pl » 23 lut 2014, 10:48

Tu już musi się Gigabajcior wypowiedzieć bo się z tym bawił :roll:

bkarp
Posty: 5
Rejestracja: 03 sty 2015, 14:38

Re: GATE LE - firmware

Postautor: bkarp » 04 sty 2015, 20:40

Witam,

od tygodnia walczę z drukarką Gate i mam wrażenie, że żaden z firmware'ów nie jest właściwy dla tego modelu który posiadam. Chodzi o zestaw do samodzielnego montażu. Wszystkie wydruki mają przesunięcie warstw, najlepszy efekt miałem przy firmware z tego wątku, natomiast to co jest gdy wgram ten do Repetier hosta całkiem się nie nadaje. Przy każdym włączeniu grzałki jest stukot wyłączanych i włączanych silników. Ewidentnie elektronika je zwalnia na moment. Przy tym firmware z tego wątku jest znacznie lepiej jednak i tak kompletnie niezadowalająco (jak na załączonym obrazku). Poszczególne wydruki są przy różnych nastawach w Slic3r lub Cura przy generowaniu Gcode'a. Najgorsza jest oś X ale i Y też nie jest idealna. Blokowanie głowicy o wydruk mam nadzieję że już wyeliminowałem bo podniosłem wysokoś warstw do max 0,5 mm (więcej Slic3r mówi że nie może być bo max to tyle ile ma średnicy głowica czyli 0,5mm.

Sprawdzałem przekładanie stepsticków i efekt jest bardzo podobny. Ponadto jest duża niezgodność pomiędzy kalibracją napięcia - instrukcja mówi ustawić 1,5V a u mnie max to 1,2V (jak wyczytałem na forum to mam polou a nie stepstick - szkoda, że w instrukcji nic nie jest o tym wspomniane jak policzyć napięcie lub chociaż aby tego gdzieś szukać).

No ale obecnie jest dla mnie najważniejsze aby wydruki zaczęły być "proste" - proszę o poradę bo tracę nadzieję, że to się do czegoś nadaje.
Załączniki
IMG_0040.JPG
Moje wydruki przy firmware z tego wątku, te z repetier'a się nie nadają do oglądania.
IMG_0040.JPG (7.93 KiB) Przejrzano 2205 razy

Awatar użytkownika
Fabrykator.pl
Posty: 8759
Rejestracja: 06 mar 2012, 20:07
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: GATE LE - firmware

Postautor: Fabrykator.pl » 04 sty 2015, 21:06

Złożyłeś drukarkę GATE LE czy GATE? To dwie podobne, ale inne konstrukcje.

bkarp
Posty: 5
Rejestracja: 03 sty 2015, 14:38

Re: GATE LE - firmware

Postautor: bkarp » 05 sty 2015, 8:38

Na kartonie było napisane tylko GATE i instrukcja również byłą do Gate, jak to dokładnie rozpoznać na 100%?

Awatar użytkownika
Fabrykator.pl
Posty: 8759
Rejestracja: 06 mar 2012, 20:07
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: GATE LE - firmware

Postautor: Fabrykator.pl » 05 sty 2015, 8:59

W takim razie posiadasz GATE a nie GATE LE (z tego tematu). Firmware jaki pasuje do GATE znajduje się tutaj
viewtopic.php?f=72&t=4381

mounter
Posty: 16
Rejestracja: 07 gru 2013, 12:00

Re: GATE LE - firmware

Postautor: mounter » 06 sty 2015, 20:12

bkarp pisze:Witam,
Sprawdzałem przekładanie stepsticków i efekt jest bardzo podobny. Ponadto jest duża niezgodność pomiędzy kalibracją napięcia - instrukcja mówi ustawić 1,5V a u mnie max to 1,2V (jak wyczytałem na forum to mam polou a nie stepstick - szkoda, że w instrukcji nic nie jest o tym wspomniane jak policzyć napięcie lub chociaż aby tego gdzieś szukać).



też miałem podobny problem z drukowaniem, wydruki po kilku warstwach przesuwały się (oś Y), wystarczyło podkręcić trochę więcej prądu na steapsticku,
zacytuję Ci odpowiedź w innym wątku

chodzi tu o przekroczone prądy na steapsticku, chwilowo go zablokuje i już masz kaszane ;-)

btw. o ustawienie prądu musiałem dzwonić na serwis, fakt nie da się ustawić na 1.5V, bo maks to 1.27V
z tego co pamiętam mam je ustawione na 1.11V, a oś Y na 1.05V i do dziś nie mam problemów z przesuwającym się wydrukiem,
mam tylko zastrzeżenia co do jakości wydruku bo ściany są lekko pofalowane, mam też inny problem ze
sterownikiem i blokującym się wydrukiem po losowym czasie drukowania, silniki staną, grzałki grzeją... nie można zostawić drukarki bez opieki...

mounter, postaraj się dobrze cytować i nie sam siebie, bo się bałagan robi / krzysztof


Wróć do „GATE LE / Profabb”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość