Flexa DUO - drukowanie w powietrzu

Awatar użytkownika
Zoltan
Posty: 459
Rejestracja: 15 sty 2014, 14:44

Re: Flexa DUO - drukowanie w powietrzu

Postautor: Zoltan » 15 gru 2015, 21:36

Z poziomu slicera można to obejść. W zakładce Printer settings -> General pole Z offset, wpisz odległość stołu od dyszy po rozpoczęciu druku. Sugeruję na początek np. -1 i test. Docelowo będzie pewnie z -2,3 z tego co napisałeś.

Awatar użytkownika
Miś
Posty: 625
Rejestracja: 14 sty 2015, 0:47
Lokalizacja: Bytom

Re: Flexa DUO - drukowanie w powietrzu

Postautor: Miś » 16 gru 2015, 0:52

Nie wiem czy takie obejście problemu będzie skuteczne, jak ponoć "za każdym razem jest inaczej", czyli jak się uwidzi taka jest odległość.
Mam jeszcze jeden trop. Flexa ma podnoszony stolik. Wic polega na tym że jak idzie w górę to ma ciężej, i może mieć zbyt szybko ustawione podnoszenie, silnik gubi kroki, no i podnosi na bliżej nie określoną wysokość. Oczywiście w dół jest łatwiej, więc opuszcza tyle ile jej zadano.
Jak masz tam LCD (a pewnie masz) to spróbuj zmniejszyć w konfiguracji Szybkości : Max Z o 1-2mm/s mniej, i tak samo Powrót Z. Potem zapuść wydruk.

Awatar użytkownika
Fabrykator.pl
Posty: 8759
Rejestracja: 06 mar 2012, 20:07
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: Flexa DUO - drukowanie w powietrzu

Postautor: Fabrykator.pl » 16 gru 2015, 9:09

A czy po starcie wydruku wartość wysokości osi Z na panelu i w sofcie Repetier Host jest nadal na wartości grubości zadanej pierwszej warstwy czy na innej?

Awatar użytkownika
unitral
Posty: 446
Rejestracja: 09 sty 2015, 22:34
Lokalizacja: Wiedeń

Re: Flexa DUO - drukowanie w powietrzu

Postautor: unitral » 16 gru 2015, 9:14

A czy wymieniona krańcówka nie sprawia takiego problemu ?

Awatar użytkownika
unitral
Posty: 446
Rejestracja: 09 sty 2015, 22:34
Lokalizacja: Wiedeń

Re: Flexa DUO - drukowanie w powietrzu

Postautor: unitral » 16 gru 2015, 9:15

AndrzejM pisze:Serwis wymienil moduł USB, krańcówke osi Z i chyba coś jeszcze z elektroniki, ale nie jestem pewien.

AndrzejM
Posty: 11
Rejestracja: 13 gru 2015, 12:05

Re: Flexa DUO - drukowanie w powietrzu

Postautor: AndrzejM » 16 gru 2015, 9:51

A czy po starcie wydruku wartość wysokości osi Z na panelu i w sofcie Repetier Host jest nadal na wartości grubości zadanej pierwszej warstwy czy na innej?


Po starcie wydruku wartość wysokości osi Z na panelu i w sofcie jest na wartośći pierwszej warstwy czyli 0,2mm , ale fizycznie na wysokości od 2 do 4mm.

Nie wiem czy takie obejście problemu będzie skuteczne, jak ponoć "za każdym razem jest inaczej", czyli jak się uwidzi taka jest odległość.
Mam jeszcze jeden trop. Flexa ma podnoszony stolik. Wic polega na tym że jak idzie w górę to ma ciężej, i może mieć zbyt szybko ustawione podnoszenie, silnik gubi kroki, no i podnosi na bliżej nie określoną wysokość. Oczywiście w dół jest łatwiej, więc opuszcza tyle ile jej zadano.
Jak masz tam LCD (a pewnie masz) to spróbuj zmniejszyć w konfiguracji Szybkości : Max Z o 1-2mm/s mniej, i tak samo Powrót Z. Potem zapuść wydruk.


W załączniku jest zrzut z ustawieniami z firmware, możesz je przejrzeć i napisać co byś zmienił?
Załączniki
firmware.jpg

AndrzejM
Posty: 11
Rejestracja: 13 gru 2015, 12:05

Re: Flexa DUO - drukowanie w powietrzu

Postautor: AndrzejM » 16 gru 2015, 10:36

zmieniłem
Z-axis acceleration z 1000 na 500
Z-axis travel acceleration z 1000 na 500
bez poprawy, więc zmieniłem
Z-axis max. feedrate z 5 na 3
bez poprawy, więc zmieniłem
Z-axis homing feedrate z 3 na 1
brak poprawy

Nie wiem co jeszcze można zmienić.

Awatar użytkownika
moonkiller
Posty: 101
Rejestracja: 07 maja 2013, 18:08

Re: Flexa DUO - drukowanie w powietrzu

Postautor: moonkiller » 16 gru 2015, 12:31

W kodach startowych slic3r'a wywal linijkę "G1 Z5 F5000 ; lift nozzle" i z głowy :mrgreen:

Awatar użytkownika
unitral
Posty: 446
Rejestracja: 09 sty 2015, 22:34
Lokalizacja: Wiedeń

Re: Flexa DUO - drukowanie w powietrzu

Postautor: unitral » 16 gru 2015, 13:15

moonkiller pisze:W kodach startowych slic3r'a wywal linijkę "G1 Z5 F5000 ; lift nozzle" i z głowy :mrgreen:


U mnie taki wpis kiedyś powodował że silnik Z gubił kroki.
Zmiana F5000 na F1500 pomogła.
Nawet pomimo tego że w sofcie jest ograniczenie F dla Z do 2500, to próbował zrobić 5000....

AndrzejM
Posty: 11
Rejestracja: 13 gru 2015, 12:05

Re: Flexa DUO - drukowanie w powietrzu

Postautor: AndrzejM » 16 gru 2015, 15:05

w sumie tak, ale po co jest w kodzie startowym G1 Z5 F5000 ; lift nozzle?
nie jest to jakies zabezpieczenie?


Wróć do „FLEXA”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość