Flexa DUO - drukowanie w powietrzu

AndrzejM
Posty: 11
Rejestracja: 13 gru 2015, 12:05

Re: Flexa DUO - drukowanie w powietrzu

Postautor: AndrzejM » 14 gru 2015, 16:22

Serwis wymienil moduł USB, krańcówke osi Z i chyba coś jeszcze z elektroniki, ale nie jestem pewien.

Do cięcia modelów zawsze używam Slic3ra. W załączmiku są moje ustawienia.
Na drugiej głowicy nie ma żadnych problemów i głowice są na tej samej wysokości.

Mam prośbe, czy ktoś z forumowiczów mógłby mi przesłać program z prostym modelem na drugi ekstruder do flexy duo? Metriał PLA temp. 205C dyszy i 40C stolika
Chciałbym zapisać program na karcie sd i uruchomić go z panelu drukarki.
Załączniki
ustawienia.rar
(3.63 KiB) Pobrany 43 razy

Awatar użytkownika
robertm
Posty: 706
Rejestracja: 10 sty 2014, 15:07
Lokalizacja: Sieeemiaaatycze

Re: Flexa DUO - drukowanie w powietrzu

Postautor: robertm » 14 gru 2015, 16:57

może zacznij od tego aby odinstalować wszystko (repetiera z slicerami) - wywal profile (zarchiwizuj)- i zainstaluj czystą instalkę z supportu.

http://3novatica.com/pl/index.php?contr ... achment=17
____
A wszystko Cokolwiek czynicie, z duszy czyńcie, jak dla Pana, nie dla ludzi, świadomi,
że od Pana otrzymacie zapłatę w dziedzictwie, bowiem Panu, Chrystusowi, służycie. Kol 3,23-24

AndrzejM
Posty: 11
Rejestracja: 13 gru 2015, 12:05

Re: Flexa DUO - drukowanie w powietrzu

Postautor: AndrzejM » 14 gru 2015, 19:11

Odinstalowałem wszystko i zainstalowałem instalke z supportu.
Niestety dalej to samo dzieje sie gdy puszczam wydruk na drugiej glowicy.

Poniżej film, który pokazuje gdzie leży problem.
Niezgadza sie odległość osi Z podawana przez sterownik.

https://youtu.be/dvkHVTGwN2k

Awatar użytkownika
Sławek
Posty: 995
Rejestracja: 31 mar 2014, 13:30
Lokalizacja: Mielec

Re: Flexa DUO - drukowanie w powietrzu

Postautor: Sławek » 14 gru 2015, 19:31

Jakbyś nakręcił film w poziomie i przy świetle to może było by coś widać, a tak, to kicha ;)

Pozdr

AndrzejM
Posty: 11
Rejestracja: 13 gru 2015, 12:05

Re: Flexa DUO - drukowanie w powietrzu

Postautor: AndrzejM » 14 gru 2015, 20:17

Moim zdaniem widać, że dysze są 3-4mm nad stołem, daj pełny ekran i zatrzymaj obraz.

Awatar użytkownika
Miś
Posty: 625
Rejestracja: 14 sty 2015, 0:47
Lokalizacja: Bytom

Re: Flexa DUO - drukowanie w powietrzu

Postautor: Miś » 15 gru 2015, 0:46

Mnie to wygląda jakby ktoś machnął się z wpisywaniem offsetu Z drugiej głowicy w firmware drukarki i ustawił go na 2mm.
Tyle że tak na prawdę to offset Z drugiej głowicy powinien wynosić 0, czyli powinny być idealnie ustawione, bo inaczej drukowanie głowicą która jest wyżej spowoduje że ta niższa będzie ryła w wydruku bruzdy w czasie drukowania przez tą co jest niżej.
Panocki, czytajcie dokładnie, bo gość pisze że takie jaja ma TYLKO wtedy gdy próbuje drukować DRUGĄ głowicą w tej dwugłowicowej drukarce, a większość porad ma się nijak do tego problemu.

Awatar użytkownika
McKee
Posty: 420
Rejestracja: 31 lip 2015, 19:05
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Flexa DUO - drukowanie w powietrzu

Postautor: McKee » 15 gru 2015, 1:22

A widzisz gdzieś w configach offset Z ?
To jest w ogóle ustawialne?
Offset X i Y można ustawić ale Z-ki nie widziałem w parametrach konfiguracyjnych.
(Jakoś nie wyobrażam sobie, że po 2 wizytach w serwisie coś złego może w firmware siedzieć - przecież by znaleźli).

Awatar użytkownika
Miś
Posty: 625
Rejestracja: 14 sty 2015, 0:47
Lokalizacja: Bytom

Re: Flexa DUO - drukowanie w powietrzu

Postautor: Miś » 15 gru 2015, 13:36

McKee pisze:A widzisz gdzieś w configach offset Z ?
Widze. Repetier firmware :
#define EXT0_X_OFFSET 0
#define EXT0_Y_OFFSET 0
#define EXT0_Z_OFFSET 0

to samo jest dla extrudera 1

Awatar użytkownika
evrybadykombinerki
Posty: 443
Rejestracja: 27 lut 2013, 16:48

Re: Flexa DUO - drukowanie w powietrzu

Postautor: evrybadykombinerki » 15 gru 2015, 14:55

Miś prawidłowo zauważył.
A ja zauważam że z tych filmików nie sposób ocenić czy dysze są zainstalowane na tej samej rzędnej (Z) - a powinny.
Nie wiem jak tam jest skonstruowana głowica - czy trzyma wymiary (długość), czy to zależy od sposobu skręcenia np radiatora z jakimś łącznikiem.

AndrzejM
Posty: 11
Rejestracja: 13 gru 2015, 12:05

Re: Flexa DUO - drukowanie w powietrzu

Postautor: AndrzejM » 15 gru 2015, 17:24

Niestety nie mam Z offsetu w firmware.
Dysze są na tej samej wysokości 0,1mm od stolika, sprawdzilem to przy kalibracji stolika na każdym rogu.
Przed wydrukiem wszystkie osie zeruje, puszczam program, podczas rozgrzewania dyszy stolik obniża się o 5mm i potem powinien wrócić do pozycji wyjściowej, ale podnosi sie tylko troche i jest oddalony od dysz o 2-4mm (odległość jest inna przy kolejnych probach drukowania, ale w tym zakresie), zaczyna sie druk w powietrzu, a na wyświetlaczu drukarki pozycja osi Z 0.2mm.
Obojętnie czy puszczam program z komputera czy z karty sd tak samo sie dzieje.


Wróć do „FLEXA”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość