Flexa DUO - drukowanie w powietrzu

AndrzejM
Posty: 11
Rejestracja: 13 gru 2015, 12:05

Flexa DUO - drukowanie w powietrzu

Postautor: AndrzejM » 13 gru 2015, 12:20

Cześć,

Od dłuższego czasu mam problem z drukarką Flexa Duo, mianowicie gdy drukuje na drugim ekstruderze wydruk zaczyna sie w powietrzu czyli 2-4mmm nad stolikiem. Drukarka była w serwsie dwa razy i niestety nie zostało to naprawione. Może macie jaki pomysł jak to naprawić? Proszę o pomoc. Na dole film z wydruku.

https://www.youtube.com/watch?v=o876GniPVlQ

Awatar użytkownika
Fabrykator.pl
Posty: 8759
Rejestracja: 06 mar 2012, 20:07
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: Flexa DUO - drukowanie w powietrzu

Postautor: Fabrykator.pl » 13 gru 2015, 18:42

Na filmie widać, ze stół nie jest prosto ustawiony. Proponuje dobrze ustawić stół i problem zniknie.

AndrzejM
Posty: 11
Rejestracja: 13 gru 2015, 12:05

Re: Flexa DUO - drukowanie w powietrzu

Postautor: AndrzejM » 13 gru 2015, 19:02

Przez kąt nagrywania może sie tak wydawać, ale zapewniam że stół jest ustawiony prosto i wykalibrowany na grubość kartki czyli 0,1mm

Awatar użytkownika
Fabrykator.pl
Posty: 8759
Rejestracja: 06 mar 2012, 20:07
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: Flexa DUO - drukowanie w powietrzu

Postautor: Fabrykator.pl » 13 gru 2015, 19:21

Skoro na początku wręcz brodzi w podawanym filamencie, a po przekątnej idzie sporo nad stołem, to coś nie tak z tą kalibracją stołu :roll:

AndrzejM
Posty: 11
Rejestracja: 13 gru 2015, 12:05

Re: Flexa DUO - drukowanie w powietrzu

Postautor: AndrzejM » 13 gru 2015, 19:28

Troche filamentu zostało po poprzednim uruchomieniu wydruku, a przy rozgrzanej dyszy zawsze wyplywa troche roztopionego filamentu. Po przekątnej ciągnie tą resztke, która odpada po drodze. Nie rozumie co to ma wspólnego z drukowaniem pare milimetrów nad stolikiem który, został wykalibrowany na 0,1mm . Na pierwszym ekstruderze nie ma tego problemu.

Awatar użytkownika
Chemik72
Posty: 576
Rejestracja: 31 mar 2015, 14:22
Lokalizacja: Czeladź

Re: Flexa DUO - drukowanie w powietrzu

Postautor: Chemik72 » 13 gru 2015, 21:03

Mnie to wygląda na "Z offset" dysza zatrzymuje się około te 2mm nad stołem dokładnie widać w 18 sekunda na filmiku.
Nie znam tej drukarki to nie wiem czy jest tam możliwość ustawiania offsetu...? Ale może watro sprawdzić :git:
Drukarki:
PRUSA i3 MGN
SAIZEX 3D MINI
Projekty:
SAIZEX 3D 40%
FREZARKA-PROXXON MF70-CNC 98%

AndrzejM
Posty: 11
Rejestracja: 13 gru 2015, 12:05

Re: Flexa DUO - drukowanie w powietrzu

Postautor: AndrzejM » 13 gru 2015, 21:27

Z offset ustawiony mam na 0, ustawienia drukarki zostawilem fabryczne do Flexa Duo.

mcexperts
Posty: 157
Rejestracja: 11 lis 2014, 19:28

Re: Flexa DUO - drukowanie w powietrzu

Postautor: mcexperts » 13 gru 2015, 21:59

Chyba producent powinien mieć możliwość zdalnego grzebania w konfigach. I kamerke do oglądania efektów.

Awatar użytkownika
McKee
Posty: 420
Rejestracja: 31 lip 2015, 19:05
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Flexa DUO - drukowanie w powietrzu

Postautor: McKee » 13 gru 2015, 23:27

AndrzejM pisze:Drukarka była w serwsie dwa razy i niestety nie zostało to naprawione. Może macie jaki pomysł jak to naprawić?

A serwis coś znalazł / coś naprawił? Czy wszystko było OK?
Tak przy okazji: Moim zdaniem kalibracja po wizycie w serwisie jest zawsze konieczna, bo kilkadziesiąt/kilkaset kilometrów kurierem prawie na pewno ją rozreguluje.
Może problem jest w tym co nie było w serwisie czyli np. w ustawieniach komputera?

Wrzuć tu na forum swój konfig (Printer Settings ze Slic3ra lub początek G-Code z CuraEngine).
Drugą głowicą drukuje OK?
Głowice (obie) są na tej samej wysokości?

Mi serwis doradził wejście w opcje szybkich ustawień a potem "Doreguluj Z", i teraz na pierwszych kilku centymetrach jestem w stanie doregulować ustawienia (np. po zmianie filamentu) zwykle jeszcze w czasie drukowania skirtu, a potem wystarczy zmiana tej linii:

Kod: Zaznacz cały

G1 Z-2.0  ; wartosc z kalibracji osi Z

Awatar użytkownika
robertm
Posty: 706
Rejestracja: 10 sty 2014, 15:07
Lokalizacja: Sieeemiaaatycze

Re: Flexa DUO - drukowanie w powietrzu

Postautor: robertm » 14 gru 2015, 13:22

McKee pisze:
AndrzejM pisze:Drukarka była w serwsie dwa razy i niestety nie zostało to naprawione. Może macie jaki pomysł jak to naprawić?

A serwis coś znalazł / coś naprawił? Czy wszystko było OK?
Tak przy okazji: Moim zdaniem kalibracja po wizycie w serwisie jest zawsze konieczna, bo kilkadziesiąt/kilkaset kilometrów kurierem prawie na pewno ją rozreguluje.
Może problem jest w tym co nie było w serwisie czyli np. w ustawieniach komputera?

Wrzuć tu na forum swój konfig (Printer Settings ze Slic3ra lub początek G-Code z CuraEngine).
Drugą głowicą drukuje OK?
Głowice (obie) są na tej samej wysokości?

Mi serwis doradził wejście w opcje szybkich ustawień a potem "Doreguluj Z", i teraz na pierwszych kilku centymetrach jestem w stanie doregulować ustawienia (np. po zmianie filamentu) zwykle jeszcze w czasie drukowania skirtu, a potem wystarczy zmiana tej linii:

Kod: Zaznacz cały

G1 Z-2.0  ; wartosc z kalibracji osi Z


W Flexie nie ma autolevelingu więc ta opcja nic nie da.
____
A wszystko Cokolwiek czynicie, z duszy czyńcie, jak dla Pana, nie dla ludzi, świadomi,
że od Pana otrzymacie zapłatę w dziedzictwie, bowiem Panu, Chrystusowi, służycie. Kol 3,23-24


Wróć do „FLEXA”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość