FLEXa DUO - wolny "rozpływ" filamentu na początku

drukarz-3d-flexaDUO
Posty: 12
Rejestracja: 04 lip 2015, 18:57

FLEXa DUO - wolny "rozpływ" filamentu na początku

Postautor: drukarz-3d-flexaDUO » 07 lip 2015, 18:15

Witam,

Mam taki oto problemik:

Co robię przed rozpoczęciem wydruku:
1. Podgrzewam dyszę ręcznie do temperatury topnienia filamentu ( dla PLA 215 stopni ).
2. Wypycham "ręcznie" parę mm filamnetu - czyli po prostu swobodnie wycieka on z dyszy i "odcinam" go tuż przed tym jak stół zbliży się do głowicy.

Gdy już zaczyn się drukować jakiś projekt to zwykle drukarka zdąży wykonać kilka obrusów "na sucho", zanim filament zacznie wypływać z dyszy.
a jak już zacznie to nie zawsze od razu przykleja się do stołu i głowica "ciąąągnie" za sobą filament ( co zwykle psuje pierwsze warstwy wydruku ... :( ).

Pytanie - jak przyspieszyć ten "start" wypływania i czy aby mój stół nie jest "za daleko" od głowicy...?
( kartka papieru przechodzi bardzo swobodnie pomiędzy głowicą stołem ).

Dziękuję za pomoc.

Awatar użytkownika
Stream
Posty: 37
Rejestracja: 17 sty 2014, 7:51

Re: FLEXa DUO - wolny "rozpływ" filamentu na początku

Postautor: Stream » 07 lip 2015, 18:39

W firmware z poziomu drukarki w szybkich ustawieniach masz ,,doreguluj oś z" i kręcisz analogicznie w jedna się oddala stolik w drugą przybliża taka szybka opcja podczas druku stałej kalibracji musisz zmienić wysokość osi Z. co do pustych przebiegów jakiego programu do cięcia używasz ? bo jest możliwość zrobienia dodatkowego przebiegu koło modelu, aby filament najpierw wypełnił głowicę a później drukował model.
Jeżeli Cury to polecam tutka zrobionego przez Sławka
[youtube]www.youtube.com/watch?v=C8b6xO1WF0Y[/youtube]

Awatar użytkownika
Sławek
Posty: 995
Rejestracja: 31 mar 2014, 13:30
Lokalizacja: Mielec

Re: FLEXa DUO - wolny "rozpływ" filamentu na początku

Postautor: Sławek » 07 lip 2015, 22:05

Ustaw skirt w slicerze ;)

aniol310
Posty: 80
Rejestracja: 29 mar 2015, 18:33

Re: FLEXa DUO - wolny "rozpływ" filamentu na początku

Postautor: aniol310 » 07 lip 2015, 23:37

jeżeli to jest repieterhost to w konfiguracji eprom to do osi z dodajesz to co masz na deregulacji


Wróć do „FLEXA”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość