FLEXa DUO - nie startuje

drukarz-3d-flexaDUO
Posty: 12
Rejestracja: 04 lip 2015, 18:57

Re: FLEXa DUO - nie startuje

Postautor: drukarz-3d-flexaDUO » 26 sie 2015, 15:22

krzysztof pisze:drukarz-3d-flexaDUO, zadam jedno konkretne pytanie i proszę o konkretną odpowiedź bez interpretacji:

Czy jak drukarka wróciła z serwisu, to stół wyglądał tak jak na załączonym foto (różnica wysokości na śrubach między górną a dolną formatką stołu), czy ta różnica powstała w momencie gdy sam regulowałeś stół? Jest to dość istotna informacja, ponieważ jeśli nastąpiło to na skutek transportu (wygięcie), to górna formatka z dolną powinny być skręcone równolegle do siebie i wtedy winą można obarczać transport. Jeśli natomiast drukarka dotarła do ciebie w takiej formie jak na załączonym foto i nawet tego nie dotykałeś - wada musiała być wcześniej wykryta.

Niestety za usługi transportowe firma 3novatica nie jest odpowiedzialna i wtedy pozostaje nam reklamowanie usługi (choć bez protokołu szkody będzie to niemożliwe).

Co do strzelania z głowicy, to w większości przypadków jakie mamy (zgłoszenia serwisowe), jest to podyktowane niewłaściwymi ustawieniami parametrów filamentu. Jest to nagminne (zbyt niska temperatura na głowicy, zakładanie PLA po ABS gdy głowica nie została dobrze oczyszczona itp).

Co do różnicy w wysokości głowic - przy wózku są śruby regulacyjne do ustawiania wysokości każdej głowicy - nie ma najmniejszego problemu aby ustawić je na takim samym poziomie.

Regulacja docisku do radełka - dźwignia dociskana jest przez sprężynę, ta podtrzymywana jest przez śrubę z nakrętką. Odkręcając nakrętkę luzujesz docisk (sprężyna się rozpręża), dokręcając nakrętkę zwiększasz docisk (sprężyna jest ściskana) - patrz INSTRUKCJA "Rozwiązywanie problemów" (punkt 8.5 ma błędną nazwę w stosunku co do opisu, który traktuje właśnie o regulacji docisku - zostało to zgłoszone do poprawki).


Odpowiadam, krótko i na temat:

Drukarka tak wyglądała zaraz po wyjęciu z pudełka, gdy wróciła Z SERWISU.
Niewielki "zakrzywienie" było od nowości, ale obecny stan to efekt ZARAZ PO wizycie drukarki w serwisie.
Uszkodzenie w transporcie? - to nierealne - jak wiele osób pisało na tym forum - to zbyt gruby kawałek metalu, aby tak po prostu się wygiął
( w dodatku po tak mocnym uderzeniu musiałyby być widoczne jakieś ślady na pudełku - a to wygląda całkiem normalnie ).

Bolekkudlaty
Posty: 8
Rejestracja: 27 lip 2015, 1:41

Re: FLEXa DUO - nie startuje

Postautor: Bolekkudlaty » 19 paź 2015, 22:38

Miałem przyjemność poznać się z jednym egzemplarzem i stwierdzam całe mnóstwo wad konstruktorskich do poprawnego działania jest daleka droga potrzeba pracy inżyniera niekoniecznie z tytułem ale z rozległą wiedzą techniczną i analitycznym tokiem rozumowania którego tutaj zabrakło. sposób przenoszenia napędu daje dużo do myślenia awaryjny maksymalnie wiąże się z hałaśliwą pracą trzaski jak by łożyska były pokruszone materiał rdzewieje tania stal. okład chłodzenia wydruku beznadziejny wcale nie chłodzi!, stół z blachy nierdzewnej krzywy. poziomowanie stołu śrubki i nakrętki z sprężynkami? totalna żenada w tej cenie która trzeba zapłacić za flexa 2 duo powinno być autoleveling na czujniku halla dla konstruktora jak by nie wiedział czujnik magnetyczny, wydruki dość kiepskiej jakości szybkość druku im szybciej tym gorzej im wolnej tez nie dobrze,
w w skali od 1/10 do najtańszej konstrukcji makerbota flexa 2duo dostaje 2+.
dodam na koniec ze wykonałem jeden egzemplarz drukarki na ramie prusa i3 dlakolegi w 90% ze złomu w testach wypadłą o wiele razy lepiej.
mam nadzieje ze miłe słowa krytyki zmobilizują ekipę wynalazków novatiki do bardziej wyczerpujących rozwiązań kture mają na celu udoskonalenie wszystkiego co posiada wady

Awatar użytkownika
robertm
Posty: 706
Rejestracja: 10 sty 2014, 15:07
Lokalizacja: Sieeemiaaatycze

Re: FLEXa DUO - nie startuje

Postautor: robertm » 20 paź 2015, 11:56

Bolekkudlaty pisze:Miałem przyjemność poznać się z jednym egzemplarzem i stwierdzam całe mnóstwo wad konstruktorskich do poprawnego działania jest daleka droga potrzeba pracy inżyniera niekoniecznie z tytułem ale z rozległą wiedzą techniczną i analitycznym tokiem rozumowania którego tutaj zabrakło. sposób przenoszenia napędu daje dużo do myślenia awaryjny maksymalnie wiąże się z hałaśliwą pracą trzaski jak by łożyska były pokruszone materiał rdzewieje tania stal. okład chłodzenia wydruku beznadziejny wcale nie chłodzi!, stół z blachy nierdzewnej krzywy. poziomowanie stołu śrubki i nakrętki z sprężynkami? totalna żenada w tej cenie która trzeba zapłacić za flexa 2 duo powinno być autoleveling na czujniku halla dla konstruktora jak by nie wiedział czujnik magnetyczny, wydruki dość kiepskiej jakości szybkość druku im szybciej tym gorzej im wolnej tez nie dobrze,
w w skali od 1/10 do najtańszej konstrukcji makerbota flexa 2duo dostaje 2+.
dodam na koniec ze wykonałem jeden egzemplarz drukarki na ramie prusa i3 dlakolegi w 90% ze złomu w testach wypadłą o wiele razy lepiej.
mam nadzieje ze miłe słowa krytyki zmobilizują ekipę wynalazków novatiki do bardziej wyczerpujących rozwiązań kture mają na celu udoskonalenie wszystkiego co posiada wady


1 post i od razu autorytet, aż strach - się ubawiłem :)
____
A wszystko Cokolwiek czynicie, z duszy czyńcie, jak dla Pana, nie dla ludzi, świadomi,
że od Pana otrzymacie zapłatę w dziedzictwie, bowiem Panu, Chrystusowi, służycie. Kol 3,23-24

Awatar użytkownika
Sławek
Posty: 995
Rejestracja: 31 mar 2014, 13:30
Lokalizacja: Mielec

Re: FLEXa DUO - nie startuje

Postautor: Sławek » 20 paź 2015, 12:14

Liczby postów o niczym nie świadczy - to tak na marginesie ;)

Awatar użytkownika
McKee
Posty: 420
Rejestracja: 31 lip 2015, 19:05
Lokalizacja: mazowieckie

Re: FLEXa DUO - nie startuje

Postautor: McKee » 29 paź 2015, 10:00

Ale chyba zgodzisz się z twierdzeniem że jeżeli ktoś się rejestruje tylko żeby wiadro pomyj wylać to wiarygodny nie jest?
Autorytet z 1 postem? Sławek? Naprawdę? Rozumiesz to słowo? "Autorytet"?. Tak szybko wyrabiasz obie zdanie, że ktoś cię 1 postem przekona i widzisz w nim autorytet?
Ortografia też podobno nie świadczy o poziomie ale jeżeli ktoś pisze "które" przez u zwykłe "kture" (mi ten błąd nawet przeglądarka poprawia) to ja widzę w takim osobniku ćwierć-inteligentnego trolla (narzeka na drukarkę a nie potrafi sobie języka w komputerze ustawić - sorry ale to nie są urządzenia dla typowego robola po szkole zawodowej z lat 60-tych (nie wiem jak to teraz wygląda w szkołach - nie chcę młodszych kolegów urazić)).

Awatar użytkownika
Sławek
Posty: 995
Rejestracja: 31 mar 2014, 13:30
Lokalizacja: Mielec

Re: FLEXa DUO - nie startuje

Postautor: Sławek » 29 paź 2015, 12:21

Zejdz ze mnie łaskawie bo nie odnosilem sie do merytoryki wypowiedzi, natomiast sa tu tez tacy co maja po kilkaset czy kilka tysiecy postow i tez nie są autorytetami, sorry.

Pozdr

Awatar użytkownika
syntetyczny
Posty: 2390
Rejestracja: 08 lut 2013, 23:26
Lokalizacja: Elbląg
Kontaktowanie:

Re: FLEXa DUO - nie startuje

Postautor: syntetyczny » 29 paź 2015, 12:53

ojtamojtam, też macie czas na zabawy.
eppure si muove
sklep z akcesoriami RepRap http://www.byq3d.eu

Bolekkudlaty
Posty: 8
Rejestracja: 27 lip 2015, 1:41

Re: FLEXa DUO - nie startuje

Postautor: Bolekkudlaty » 05 cze 2016, 19:24

dawno mnie nie bylo drugi post zeby nie bylo nie przykowam uwagi do ortografi jest to malo istotne dla mnie i wcale nie swiadczy to o wiedzy technicznej jaka posiadam. producent tak zawnego tego "cuda" by mogl jakies aktualizacje firmware wydac. z racji ze nie moge sie doczekac aktualizacji postanowilem odkupic flexa duo za 2000 taka cene wynegocjowalem i zobaczyc z czego to cudo zbudowane i troche przerobic na flexa duo v2.
zakres przebudowy
rozwiazanie chlodzenia na prawidlowe
32bit due fdramps
stepstick drv8825 max podzial
ekstrudery 2szt podawaniem bezposrednim lykac bedzie kazdy material miekki twardy itp
autopoziomowanie
sensor braku filamentu
bluetooth
mechanike nieznacznie jesli bedzie warto zostawic fabryczna
firmware marlin lub repetier bez roznicy
no i jakies jeszcze glupotki jak najdzie wena

wartosc po przebudowie okolo 9 tys tyle rozwiazan powinna miec za takie pieniadze

Awatar użytkownika
Fabrykator.pl
Posty: 8759
Rejestracja: 06 mar 2012, 20:07
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: FLEXa DUO - nie startuje

Postautor: Fabrykator.pl » 06 cze 2016, 7:59

Poczytaj o rampsFD i dlaczego to nie działa ... ;)
Piszesz "Marlin/Repetier - bez różnicy", ale z tego co się orientuję, to nie ma jeszcze w pełni działającego Marlina dla DUE :roll:
Ostatnio zmieniony 06 cze 2016, 8:22 przez Fabrykator.pl, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Artu
Posty: 1628
Rejestracja: 13 sie 2014, 11:56
Lokalizacja: 52°38'25''N, 20°56'31''E

Re: FLEXa DUO - nie startuje

Postautor: Artu » 06 cze 2016, 8:05

Krzysiek, nie podważaj autoryteta i znafstwa temata Kolegi Bolekkudlaty :mrgreen:
Pozdrawiam, Artur


Wróć do „FLEXA”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość