FLEXa DUO - nie startuje

Awatar użytkownika
moonkiller
Posty: 101
Rejestracja: 07 maja 2013, 18:08

Re: FLEXa DUO - nie startuje

Postautor: moonkiller » 25 sie 2015, 11:34

m00ka zrzuć z rampy tira paczkę z flexą na ziemię idealnie na podstawę :mrgreen: Paczka będzie cała, a masa zrobi swoje :mrgreen: Fizyki nie oszukasz :mrgreen:

m00ka
Posty: 11
Rejestracja: 22 sie 2015, 6:44

Re: FLEXa DUO - nie startuje

Postautor: m00ka » 25 sie 2015, 11:40

moonkiller pisze:m00ka zrzuć z rampy tira paczkę z flexą na ziemię idealnie na podstawę :mrgreen: Paczka będzie cała, a masa zrobi swoje :mrgreen: Fizyki nie oszukasz :mrgreen:


W takim razie czekam na przesyłkę od producenta, żebym mógł to przetestować :)

Gdyby paczka upadła idealnie na podstawę (nikłe prawdopodobieństwo, bo środek ciężkości Flexy raczej jest przesunięty... no ale jakieś tam jest przy sprzyjających warunkach) to obstawiałbym wtedy wygięcie/uszkodzenie prowadnic lub ich mocowania (plus uszkodzenia delikatnej elektorniki), a nie stołu. Zakładając, że stół byłby max w górze i niczym nie byłby podparty. A tak raczej nie jest transportowany, chociaż kto wie :P

I żeby nie było, mam wykształcenie kierunkowe i zadań z mechaniki i wytrzymałości materiałów trochę się na rozwiązywałem :)

Awatar użytkownika
moonkiller
Posty: 101
Rejestracja: 07 maja 2013, 18:08

Re: FLEXa DUO - nie startuje

Postautor: moonkiller » 25 sie 2015, 11:43

Moja flexa kiedyś tak przyszła i nic jej nie było za to masa innych rzeczy trafiała uszkodzona i od tamtej pory wszystko otwieram przy kurierze. Oni to by nawet metalową kulkę od łożyska w transporcie uszkodzili.

m00ka
Posty: 11
Rejestracja: 22 sie 2015, 6:44

Re: FLEXa DUO - nie startuje

Postautor: m00ka » 25 sie 2015, 11:46

moonkiller pisze:Moja flexa kiedyś tak przyszła i nic jej nie było za to masa innych rzeczy trafiała uszkodzona i od tamtej pory wszystko otwieram przy kurierze. Oni to by nawet metalową kulkę od łożyska w transporcie uszkodzili.


Ja też staram się otwierać paczki przy kurierze, ale widząc pierwszy raz na oczy taką drukarkę ciężko byłby mi stwierdzić co powinno, a czego nie powinno być :) Swierdzić przy kurierze to mogę uszkodzenie jakiegoś elementu zastawy stołowej, ale nie zaawansowanej technologicznie maszyny cnc... pomijając uszkodzenia zewnętrze i np tak wygięty stół :P

Awatar użytkownika
moonkiller
Posty: 101
Rejestracja: 07 maja 2013, 18:08

Re: FLEXa DUO - nie startuje

Postautor: moonkiller » 25 sie 2015, 11:51

Zamawiasz zastawę stołową kurierem? Masz poziom MASTER :piwo:

m00ka
Posty: 11
Rejestracja: 22 sie 2015, 6:44

Re: FLEXa DUO - nie startuje

Postautor: m00ka » 25 sie 2015, 11:59

moonkiller pisze:Zamawiasz zastawę stołową kurierem? Masz poziom MASTER :piwo:


Ostatnio zamówiłem i żadna część nie przyszła uszkodzona... tak to było wszystko pancernie zapakowane, a elementów było ok 130. Da się? Da :) Rozpakowywanie tego z folii zajęło pół dnia, ale nie o tym miała być mowa...

Wracając do tematu teksty "nie ma protokołu, nic nie możemy zrobić, sorry" przypominają cytaty z filmów Bareji.
Kurier ma czekać, aż podłączę drukarkę, zrobię próbny wydruk i uznam, że jest wszystko ok? A jeśli nie, to spisujemy protokół?
Pracowałem z wieloma firmami i każda, tak każda poczuwała się do odpowiedzialności za wysłany produkt, nawet jeżeli było to uszkodzenie w transporcie dostrzeżone po x dniach i wspólnie szukała najlepszego rozwiązania.
Pomijam oczywiście paczki z ewidentnie uszkodzonym opakowaniem.

Wiem, że są różne przypadki, że kurierzy potrafią "zająć się" paczką w specyficzny sposób...
Ale można problem zminimalizować projektując odpowiednie opakowanie i wypełnienia... bo nie wystarczy wyprodukować dobrą drukarkę, trzeba jeszcze przemyśleć sposób zapakowania, aby w całości dostarczyć ją do klienta.

Awatar użytkownika
Fabrykator.pl
Posty: 8759
Rejestracja: 06 mar 2012, 20:07
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: FLEXa DUO - nie startuje

Postautor: Fabrykator.pl » 25 sie 2015, 12:51

Nikt nie napisał że reklamacja nie będzie uwzględniona (jeśli uzasadniona), bo nie ma protokołu, ale wspomniałem o tym fakcie (w sumie istotnym).

m00ka
Posty: 11
Rejestracja: 22 sie 2015, 6:44

Re: FLEXa DUO - nie startuje

Postautor: m00ka » 25 sie 2015, 13:00

krzysztof pisze:Nikt nie napisał że reklamacja nie będzie uwzględniona (jeśli uzasadniona), bo nie ma protokołu, ale wspomniałem o tym fakcie (w sumie istotnym).


Jest istotny, zgadzam się. Ale uważam także, że urządzenia sprzedawane przez Państwa są na tyle skomplikowane, że ciężko szybko wypakować produkt i sprawdzić pobieżnie zawartość i zobaczyć czy jest wszystko w porządku (i w konsekwencji spisać protokół). Szczególnie gdy widzimy taki sprzęt po raz pierwszy.

kopacz123
Posty: 23
Rejestracja: 01 maja 2014, 22:28

Re: FLEXa DUO - nie startuje

Postautor: kopacz123 » 25 sie 2015, 15:26

Z tego co wiem na spisanie protokołu uszkodzenia ma się tydzień od otrzymania paczki

m00ka
Posty: 11
Rejestracja: 22 sie 2015, 6:44

Re: FLEXa DUO - nie startuje

Postautor: m00ka » 25 sie 2015, 18:40

kopacz123 pisze:Z tego co wiem na spisanie protokołu uszkodzenia ma się tydzień od otrzymania paczki

Owszem jest, ale o różnych przypadkach można usłyszeć... łącznie z tym, że sklep nie uznał uszkodzenia, bo protokół spisany został dzień po.
Zresztą nie ma co tu gaworzyć po próżnicy...

Zapis: "Po otrzymaniu przesyłki należy rozpakować ją w obecności doręczyciela i w razie stwierdzenia uszkodzeń mechanicznych produktu - powstałych w czasie transportu - sporządzić protokół podpisany przez Państwa i doręczyciela. Tylko w tym przypadku uznajemy reklamacje z tytułu wad powstałych w czasie transportu" jest wg UOKiKu niedozwoloną klauzulą, która nie zwalnia sklepu z odpowiedzialności za towar. Tyle w temacie.

żródło -> http://ezakupy.uokik.gov.pl/faq/jak-nalezy-postepowac-gdy-dostarczone-przez-kuriera-zamowienie-ma-slady-uszkodzenia/


Wróć do „FLEXA”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość