Gate 2 problem z ekstruderem

PawelOl
Posty: 4
Rejestracja: 11 sty 2017, 20:20

Gate 2 problem z ekstruderem

Postautor: PawelOl » 11 sty 2017, 20:47

Witam .

Jestem początkującym użytkownikiem drukarki. Mój problem polega na tym, że zawsze na początku drukowania muszę doregulować ekstruder (ok. 0,5-1 w górę. Jest on tak nisko ,że nie podawany jest filament (silnik przeskakuję ponieważ dysza jest zatkana ,jest za nisko). Stolik wypoziomowany na dwie kartki papieru.

Dziękuję za pomoc.

Garreth
Posty: 361
Rejestracja: 25 sty 2016, 9:32
Lokalizacja: Śląsk
Kontaktowanie:

Re: Gate 2 problem z ekstruderem

Postautor: Garreth » 12 sty 2017, 22:57

Może podczas generowania gcode w slicerze masz jakieś ustawienie które tak podnosi głowicę?

Z producentem się kontaktowałeś? Na tym forum raczej od 3N nie dostaniesz odpowiedzi, bo chyba zapomnieli o nim.

PawelOl
Posty: 4
Rejestracja: 11 sty 2017, 20:20

Re: Gate 2 problem z ekstruderem

Postautor: PawelOl » 13 sty 2017, 19:17

Tnę w Cura Engine . Poniżej kawałek wygenerowanego kodu ( na wydruku musiałem podnieść o 0,8 mm) :

;Generated with Cura_SteamEngine 14.09
; Default start code
G28 ; Home extruder
G1 Z5 F500
M107 ; Turn off fan
G90 ; Absolute positioning
M82 ; Extruder in absolute mode
M190 S55
; Activate all used extruder
M104 T0 S195
G92 E0 ; Reset extruder position
; Wait for all used extruders to reach temperature
M109 T0 S195
;Layer count: 101
;LAYER:0
M107
G0 F10200 X83.259 Y90.456 Z0.250
;TYPE:SKIRT
G1 F1800 X88.524 Y90.456 E0.34275
G1 X89.540 Y90.794 E0.41246
G1 X90.634 Y89.646 E0.51570
G1 X91.919 Y88.458 E0.62962
G1 X93.278 Y87.354 E0.74361
G1 X94.701 Y86.339 E0.85740
G1 X96.187 Y85.416 E0.97128
G1 X97.729 Y84.589 E1.08519
G1 X99.320 Y83.861 E1.19910
G1 X100.954 Y83.235 E1.31301
G1 X102.626 Y82.714 E1.42702
G1 X104.324 Y82.301 E1.54078
G1 X106.047 Y81.994 E1.65472
G1 X107.787 Y81.800 E1.76870
G1 X109.534 Y81.715 E1.88256
G1 X111.283 Y81.741 E1.99643
G1 X113.027 Y81.878 E2.11032
G1 X114.758 Y82.125 E2.22415
G1 X116.473 Y82.481 E2.33818
G1 X118.160 Y82.946 E2.45210
G1 X119.813 Y83.515 E2.56591

Garreth
Posty: 361
Rejestracja: 25 sty 2016, 9:32
Lokalizacja: Śląsk
Kontaktowanie:

Re: Gate 2 problem z ekstruderem

Postautor: Garreth » 13 sty 2017, 22:59

G0 Z0.250 - to podnosi Ci glowice o 0.25mm od pozycji home

Czyli jesli robisz home na dwie kartki papieru, to druk zaczyna sie od dwoch kartek papieru + 0.25. Dojdzie jakas niedokladnosc na krancowce i juz musisz rwgulowac pozycje.

Aha, kup szczelinomierz:)

Awatar użytkownika
McKee
Posty: 329
Rejestracja: 31 lip 2015, 19:05
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Gate 2 problem z ekstruderem

Postautor: McKee » 14 sty 2017, 0:39

Konkretnie tą linię musisz zmienić:
G0 F10200 X83.259 Y90.456 Z0.250

Np. na coś takiego (0,8mm do góry):
G0 F10200 X83.259 Y90.456 Z1.050

Jest to opisane w instrukcji.

Garreth
Posty: 361
Rejestracja: 25 sty 2016, 9:32
Lokalizacja: Śląsk
Kontaktowanie:

Re: Gate 2 problem z ekstruderem

Postautor: Garreth » 14 sty 2017, 1:17

Nie! Zmieni te linie, to nastepna warstwa bedzie zla!
Musi zmienic w ustawieniach slicera wysokosc na jakiej rozpoczynana jest pierwsza warstwa.

PawelOl
Posty: 4
Rejestracja: 11 sty 2017, 20:20

Re: Gate 2 problem z ekstruderem

Postautor: PawelOl » 14 sty 2017, 21:15

No właśnie,czy zmieniając tą linijkę kodu tj wysokość dyszy od stołu reszta wysokości zostanie automatycznie skorygowana czy nie?

Awatar użytkownika
McKee
Posty: 329
Rejestracja: 31 lip 2015, 19:05
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Gate 2 problem z ekstruderem

Postautor: McKee » 19 sty 2017, 2:26

Nie.
To zmieni tylko tą pierwszą warstwę (i to nawet nagie całą a kawałek pierwszej linii).
Myślałem że to pierwsza linia po autolevelingu.
Chyba śpiący byłem.
Jak będę pamiętał to jutro wrzucę swój kod startowy.
Trzeba zjechać głowicą na odpowiednią wysokość a potem ustawić tam zero.


Wróć do „GATE 2.0”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość