SERWIS - PLUSY i MINUSY

npr
Posty: 34
Rejestracja: 05 sty 2016, 14:36

Re: SERWIS - PLUSY i MINUSY

Postautor: npr » 11 mar 2016, 8:12

Żeby drukować bez autolevelu musisz bardzo dobrze wypoziomować stolik, bez tego nic nie wyjdzie. Na stronie 25 w instrukcji masz początek procedury opisany. Następnie musisz podłączyć użądzenie z komputerem, wpisać funkcję G28. Wszyskie osie się wyzerują. Nastepnie jedziesz osią Z jak najbliżej stołu i ustawiasz hotend na odległość grubości kartki od stołu. Wartość osi Z w tym momencie pewnie wynosić będzie 1,9-2mm (takie wartości są u mnie)

Później jedziesz do każdego narożnika i kluczem 7 oraz imbusem (które były w zestawie) regulujesz wysokość stolika od hotendu w taki sposób, aby można było przesunąć kartkę papieru pomiędzy hotendem i stołem. Odczytujesz wartość osi Z dla której ustawiłeś stół (np. 1,92mm)

Następnie w slicerze ustawiasz początkowy gcode:

G28
G1 Z1.92 ; wartość z kalibracji osi Z
G92 Z0

Wpisujesz swoją wartość z kalibracji i jesteś gotowy do rozpoczęcia wydruku. Drukując z PLA naklej na stolik niebieską taśmę malarską dla lepszej przyczepności, możesz ją później uwzględnić w gcode dodając 0,05mm

npr
Posty: 34
Rejestracja: 05 sty 2016, 14:36

Re: SERWIS - PLUSY i MINUSY

Postautor: npr » 11 mar 2016, 8:15

W tym poście możesz znaleźć instrukcję naprawy czujnika autolevelu, jednak i tak musisz wykonać wcześniej opisaną przeze mnie procedurę, aby wydrukować ramię czujnika

viewtopic.php?f=33&t=7138&start=20

Awatar użytkownika
marbla1959
Posty: 21
Rejestracja: 22 wrz 2015, 7:03

Re: SERWIS - PLUSY i MINUSY

Postautor: marbla1959 » 11 mar 2016, 9:41

Nic z tego nie rozumie. Przeprowadzałem wcześniej jakiś 20 prób z wartościami takimi jak proponujesz również z zmianą +- i nic. Z każdym razem musiałem zastosować awaryjne wyłączenie. Dzisiaj przed odpowiedział na twój post myślę sobie dobra spróbuj jeszcze raz - szok, reaguje i po korekcie na 9,8 rozpocząłem druk mojego okręgu.
Powinno mnie cieszyć że drukuje a mimo tej całej sytuacji ręce opadają.
1. po uruchomieniu zasilania drukarka w konfiguracji wyłącza usilnie Autopoziomowanie - !!!!
2. czy separator punktu dziesiętnego w postaci przecinek lub kropka ma wpływ na wartość wymiaru.
3. skąd się wzięła różnica 10 mm między wskazaniem na panelu drukarki a repetierem
4. czy można aktualizować Slicera do Repetiera 3NOVATICA

Wydruk okręgu zakończony - wizualnie bez zastrzeżeń, owal 0,2 mm. W porównaniu z przed naprawą to jak dzięń do nocy

Awatar użytkownika
marbla1959
Posty: 21
Rejestracja: 22 wrz 2015, 7:03

Re: SERWIS - PLUSY i MINUSY

Postautor: marbla1959 » 11 mar 2016, 9:50

npr pisze:W tym poście możesz znaleźć instrukcję naprawy czujnika autolevelu, jednak i tak musisz wykonać wcześniej opisaną przeze mnie procedurę, aby wydrukować ramię czujnika

viewtopic.php?f=33&t=7138&start=20


Czujnik mam taki i do jego pracy nie mam zastrzeżeń. Problem był z przyjmowaniem zadanej wartości podczas kalibracji
Załączniki
SAM_8499.JPG

Awatar użytkownika
Fabrykator.pl
Posty: 8759
Rejestracja: 06 mar 2012, 20:07
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: SERWIS - PLUSY i MINUSY

Postautor: Fabrykator.pl » 11 mar 2016, 9:53

1. po uruchomieniu zasilania drukarka w konfiguracji wyłącza usilnie Autopoziomowanie - !!!!
Co masz na myśli, bo nie rozumiem?

2. czy separator punktu dziesiętnego w postaci przecinek lub kropka ma wpływ na wartość wymiaru.

Tak, bo przyjmowane są TYLKO kropki w programach drukarkowych.

[i]3. skąd się wzięła różnica 10 mm między wskazaniem na panelu drukarki a repetierem[/i]
Hmm, wrzuć screenshot bo nie rozumiem.

4. czy można aktualizować Slicera do Repetiera 3NOVATICA
Tak. Podmieniasz pliki Slic3r-a w katalogu w którym się zainstalował.

Awatar użytkownika
marbla1959
Posty: 21
Rejestracja: 22 wrz 2015, 7:03

Re: SERWIS - PLUSY i MINUSY

Postautor: marbla1959 » 11 mar 2016, 10:33

1. Po powrocie z naprawy w konfiguracji/ustawienia główne/autopoziomowanie:wył
Po zmianie autopoziomowanie:zał[/color] i wyłączeniu drukarki i ponownym załączeniu znowu byłoautopoziomowanie:wył
2. W dostarczonym przez serwis Z-Probe TEST[/color] wartość dziesiętna była z przecinkiem na co dzisiaj zwróciłem uwagę
3. Dla pierwszej warstwy na panelu drukarki Z10.26 a na repetierze Z20.27
Załączniki
SAM_8502.JPG

Awatar użytkownika
Fabrykator.pl
Posty: 8759
Rejestracja: 06 mar 2012, 20:07
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: SERWIS - PLUSY i MINUSY

Postautor: Fabrykator.pl » 11 mar 2016, 11:05

Nie używaj koloru czerwonego, gdyż jest on zarezerwowany dla administracji (patrz Regulamin) :evil:

Różnica w wysokości związana jest z autolevelingiem i zerowaniem pozycji Z z poziomu firmware. Repetier Host "nie widzi" tego (taki problem z komunikacją między firmware a hostem). Można to poprawić (prawdopodobnie, gdyż nie testowałem) wpisując gdzieś offset Z (kiedyś mi się o oczy obiło albo w Hoście, albo w slic3r.

Wiesiu
Posty: 34
Rejestracja: 18 maja 2015, 18:21

Re: SERWIS - PLUSY i MINUSY

Postautor: Wiesiu » 11 mar 2016, 11:17

marbla1959 się uczepiłeś tego autopoziomowania okropnie. Pamiętaj że jest to tylko (lub aż) kompensacja krzywego stołu. Innymi słowy jak mechanicznie wypoziomujesz stół, to autopoziomowanie nie będzie potrzebne.

Drukarka nie zapamiętuje swojego stanu po wyłączeniu, z tego samego powodu trzeba zerować wszystkie osie (home), i z tego też powodu drukarka nie trzyma tablicy transformacji wykorzystywanej w autopoziomowaniu. Za każdym więc razem po wyłączeniu i włączeniu drukarki w jej menu opcja autopoziomowania będzie wyłączona do czasu wykonania pomiaru poziomów stołu.

Ogólnie widzę w tym co robisz niezrozumienie takie samo jakie ja miałem ze swoim Gate 2.0 - co w kilku wypadkach przełożyło się na próbę popełnienia samobójstwa przez moją drukarkę.

Jako więc osoba, która przez to przechodziła radzę Ci co następuje:
- na chwilę obecną porzucić autopoziomowanie i z niego nie korzystać.
- wypoziomować stół ręcznie, co pisał wyżej kolega @npr.
- ustawić sobie jako makro/skrypt w repetierze następujący g-code:

G28 ;zerowanie wszystkich osi XYZ
G90 ;sterowanie absolutne (tak dla bezpieczeństwa)
G92 Z??? ; np. G92 Z198.74 - wiedząc że drukarka ma maksymalną wysokość 200 mm, to od tej wartości należy odjąć wartość, którą do tej pory miałeś przy okazji komendy G1 Z???.
Po wykonaniu tego skryptu, z menu drukarki musisz jeszcze ręcznie wybrać poziomowanie Z (ikonka domek Z). Wtedy w polu wysokości powinna pojawić się poprawna wartość, którą wpisałeś w kodzie przy komendzie G92.

Czynność tą będziesz musiał wykonywać jednorazowo przy każdym uruchomieniu drukarki. Alternatywą tego jest wpisanie odległości Z jako "Z OFFSET" w oprogramowaniu, ale wtedy bardzo łatwo o błąd.

Kod startowy z okazji że chcemy ominąć autopoziomowanie to należy zmienić na przykład na taki jak poniżej:

G28 Y0 X0 ; zerowanie osi Y i X
G1 Z0 F5000 ; Jedzie dyszą na wysokość 0mm
G92 E0 ; zeruje extruder
G1 E7 F200 ;wydusza odrobinę plastiku
G92 E0 ;znów zerujemy extruder (w sumie nie wiem po co, ale tak trzeba :D )

ps. dawno nie widziałem by ktoś robił zdjęcie ekranu, wystarczy nacisnąć PRINT SCREEN na klawiaturze i wkleić to do painta przycinając odpowiednio..
jestem początkujący i zadaje głupie pytania :)

Awatar użytkownika
marbla1959
Posty: 21
Rejestracja: 22 wrz 2015, 7:03

Re: SERWIS - PLUSY i MINUSY

Postautor: marbla1959 » 11 mar 2016, 20:40

Wiesiu pisze:marbla1959 się uczepiłeś tego autopoziomowania okropnie. Pamiętaj że jest to tylko (lub aż) kompensacja krzywego stołu. Innymi słowy jak mechanicznie wypoziomujesz stół, to autopoziomowanie nie będzie potrzebne.

Drukarka nie zapamiętuje swojego stanu po wyłączeniu, z tego samego powodu trzeba zerować wszystkie osie (home), i z tego też powodu drukarka nie trzyma tablicy transformacji wykorzystywanej w autopoziomowaniu. Za każdym więc razem po wyłączeniu i włączeniu drukarki w jej menu opcja autopoziomowania będzie wyłączona do czasu wykonania pomiaru poziomów stołu.

Ogólnie widzę w tym co robisz niezrozumienie takie samo jakie ja miałem ze swoim Gate 2.0 - co w kilku wypadkach przełożyło się na próbę popełnienia samobójstwa przez moją drukarkę.

Jako więc osoba, która przez to przechodziła radzę Ci co następuje:
- na chwilę obecną porzucić autopoziomowanie i z niego nie korzystać.
- wypoziomować stół ręcznie, co pisał wyżej kolega @npr.
- ustawić sobie jako makro/skrypt w repetierze następujący g-code:

G28 ;zerowanie wszystkich osi XYZ
G90 ;sterowanie absolutne (tak dla bezpieczeństwa)
G92 Z??? ; np. G92 Z198.74 - wiedząc że drukarka ma maksymalną wysokość 200 mm, to od tej wartości należy odjąć wartość, którą do tej pory miałeś przy okazji komendy G1 Z???.
Po wykonaniu tego skryptu, z menu drukarki musisz jeszcze ręcznie wybrać poziomowanie Z (ikonka domek Z). Wtedy w polu wysokości powinna pojawić się poprawna wartość, którą wpisałeś w kodzie przy komendzie G92.

Czynność tą będziesz musiał wykonywać jednorazowo przy każdym uruchomieniu drukarki. Alternatywą tego jest wpisanie odległości Z jako "Z OFFSET" w oprogramowaniu, ale wtedy bardzo łatwo o błąd.

Kod startowy z okazji że chcemy ominąć autopoziomowanie to należy zmienić na przykład na taki jak poniżej:

G28 Y0 X0 ; zerowanie osi Y i X
G1 Z0 F5000 ; Jedzie dyszą na wysokość 0mm
G92 E0 ; zeruje extruder
G1 E7 F200 ;wydusza odrobinę plastiku
G92 E0 ;znów zerujemy extruder (w sumie nie wiem po co, ale tak trzeba :D )

ps. dawno nie widziałem by ktoś robił zdjęcie ekranu, wystarczy nacisnąć PRINT SCREEN na klawiaturze i wkleić to do painta przycinając odpowiednio..



No proszę założyłem post aby przedstawić opieszałość serwisu 3N. W zamian otrzymuje wiedzę połączoną z sarkazmem.
Natomiast postscriptum to już zwykła loża szyderców więc jak się domyślam to dawno minęło wczoraj gdyż każdemu innemu szkoda czasu na rozpisówani co było dawno.
:)

Garreth
Posty: 416
Rejestracja: 25 sty 2016, 9:32
Lokalizacja: Śląsk
Kontaktowanie:

Re: SERWIS - PLUSY i MINUSY

Postautor: Garreth » 11 mar 2016, 20:46

Szczerze mowiac nie widze powodu by kolega musial rezygnowac z autopoziomowania i samemu wyrownywac stol. Wedlug opisu tej drukarki za 5000zl powinna byc skalibrowana i gotowa do uzycia po wyjeciu z pudła. Gdyby sam ją rozkalibrowal, to bym rozumiał, że potrzebuje tego typu rad.
No niestety dwie opcje, albo uzeranie sie z 3N dalej, albo przejscie na typowy reprap i rozdlubanie wszystkiego samemu.


Wróć do „GATE 2.0”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość