Gate 2.0 - Autoleveling

Daniel_OJ
Posty: 4
Rejestracja: 18 lis 2016, 8:31

Re: Gate 2.0 - Autoleveling

Postautor: Daniel_OJ » 18 lis 2016, 22:29

Witam Koledzy,

Problem:
Mój Gate 2.0 nie chciał ładnie rozpoczynać druku.

Przyczyna:
Zwichrowany stół - o ile można mówić o zwichrowaniu, gdyż stół jest zakrzywiony (rogi uciekają w dół) na rogach, aczkolwiek nie wydaje mi się że to wada fabryczna, a raczej efekt działania grzałki stołu i rozszerzalności cieplnej aluminium z którego jest wykonany. "Zakrzywiony" to może dość mocne słowo, gdyż różnice poziomu sięgają 0,15 mm. Jednakże 0,15 mm przy domyślnej warstwie druku 0,2 mm może być kłopotliwą przyczyną nieładnego rozpoczynania druku (filament albo się rozciska albo nie przystaje, albo się wszystko za sobą ciągnie).

Rozwiązanie:
*Po pierwsze usunięcie foliowej naklejki reklamowej ze stołu (Któryś z kolegów także opisywał fakt że kończy się ona przed krawędzią stołu przez co szkło z naklejonym builtakiem po założeniu mocnych klipsów może wybrzuszać się na środku).

*Po drugie zerwanie builtaka, wyczyszczenie szyby i praca z dimafiksem.
(Dwa powyższe to kwestia gustu i upodobań, ja spróbowałem i jestem dużo bardziej zadowolony.)

*Następnie przechodzimy do bardziej konstruktywnych czynności:
Mechanicznie wypoziomowanie stołu (imbus+kluczyk i manipulowanie śrubami na narożnikach stołu). Po "podpoziomowaniu" pomiar wysokości w 9 symetrycznie rozłożonych punktach (odsuniecie około 30mm x 30mm od fizycznych krawędzi stołu) stołu dał wartości:
0.98mm 1.0 mm 0.98mm
1.10mm 1.10mm 1,03mm
0.95mm 1.06mm 0.95mm
Pomiary wykonywane były na podgrzanym stole: 70 stopni (na zimnym stole w moim wypadku narożniki "opadały" o około 0,03 - 0,05 mm). Robienie pomiarów i kalibracji na zimnym stole może nieco mijać się z celem ze względna wspomnianą rozszerzalność cieplną aluminium. Pomiary robiłem metodą na kartkę (tzn. ekstruderem zjeżdżałem w dół do stołu na grubość kartki i wartości poziomu odczytywałem na komputerze). Ważne aby wcześniej nie uruchamiać makra na autoleveling. Czyli najlepiej dokonywać pomiarów na świeżo po włączeniu drukarki i wyzerowaniu (bazowaniu) osi.

*Wyłączamy autoleveling. Tzn na stałe zaprzestajemy używania autolevelingu, kasujemy lub komentujemy linijki odpowiedzialne za ruch serwa i pomiar czujnika. (Zaprzestanie używania autolevelingu wynika z faktu, że pomiar poziomu stołu dokonywany jest tylko w 3 miejscach, a biorąc pod uwagę że pomiary wypadają na dwóch opuszczonych (dolnych) narożnikach stołu oraz 3 pomiar wypada na środku górnej krawędzi stołu to dobierany przez program offset pochylenia stołu daje nam więcej złego niż dobrego.)

*Ustawiamy offset osi Z względem środkowego punktu stołu. (Ja ustawiałem oczywiście metodą na kartkę zatem naturalnie offset wyszedł 1.1mm i i jak się okazało później był bardzo odpowiedni podczas druku.)

*Po tych czynnościach Gate dużo ładniej rozpoczyna druk, elementy o średnicy 10cm są drukowane poprawnie, większych nie zdążyłem choć zapewne im bliżej narożnika tym bardziej mogą pojawiać się jakieś kwiatki (w każdym razie efekt jest i mnie satysfakcjonuje).

Podsumowanie:
Z problemem zwichrowania stołu można powalczyć i tak wszystko poustawiać mechanicznie aby nie używając autolevelingu ładnie drukować bez konieczności wymiany/planowania stołu.

Mam nadzieje, że moje rozwiązanie komuś nieco pomoże;) Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
McKee
Posty: 420
Rejestracja: 31 lip 2015, 19:05
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Gate 2.0 - Autoleveling

Postautor: McKee » 19 lis 2016, 10:38

Potwierdzam, to już było tu i uwdzie ale w końcu ktoś to zebrał w jedno miejsce :)
Gratulacje i podziękowania!

Jest jeszcze jedna rzecz - jeżeli masz chęci ;) potwierdzenia mojej teorii / doświadczeń:
Sposoby poziomowania stołu są opisane źle (wszędzie! :shock:): nikt nie uwzględnia piszczenia silników i ustawienia stołu na odpowiedniej wysokości. Moim zdaniem jest to kolejny istotny element do uzyskania dobrych wydruków. Ale do rzeczy:
Gate 2.0 że względu na zastosowaną śrubę / skok ma pełne kroki co 0,02mm i w tych miejscach (co 0.02mm) silnik osi Z przestaje piszczeć i (co jest opisane) z taką "rozdzielczością" wysokości warstwy należy drukować (kalkulator Prusy i te sprawy) ale (moim zdaniem) nie tylko co te 0.02mm ale także "w zerach" (przy okazji: Gate 1.0 ma 0,0625 o ile pamiętam - inne drukarki zależne od śruby - od tego jest kalkulator Prusy).
Czyli procedura wygląd tak: ustawiłeś stół (jakoś - mniej-wiecej), zjeżdżasz na pożądane Z0 (ew, 1mm do góry / 1mm do dołu), potem wchodzisz w opcję "doreguluj Z" i kręcisz do góry/dołu aż silnik osi Z umiklnie. Tam powinno być prawdziwe zero. Doregulowujesz stół na kartkę (lepiej: szczelinomierz) żeby tam rozpoczynać drukowanie (nie zmieniasz wysokości Z, ale też nie wygaszacz silników, ew po wygaszeniu (żeby XY nie słyszeć) jedziesz 1mm do góry i do dołu - Z ma być cicho). Mam wrażenie że warstwy (schodziłem do 0,06mm) są wtedy równiejsze / dokładniejsze. Jeżeli będziesz wtedy ruszał Z-em to zobaczysz że w poszczególnych warstwach silnik osi Z nie piszczy (i jest dokładniej ustawiony - szczegóły też na stronach Prusy). Trzeba to zweryfikować i lepiej opisać.
Leveling absolutnie wyłączony (na stałe).

PS.: Jeżeli się drukuje na warstwie 0.2mm lub większej to nie ma to aż takiego znaczenia. Zostawiamy autoleveling (psujący wszystko ;)) i śpimy spokojnie (ogromnej dokładności nie trzeba).

Daniel_OJ
Posty: 4
Rejestracja: 18 lis 2016, 8:31

Re: Gate 2.0 - Autoleveling

Postautor: Daniel_OJ » 23 lis 2016, 9:51

Dzięki McKee za dobre słowo.

W moim poście wkradł się błąd, a że nie widzę możliwości edycji o zgrozo lub nie ma takiej opcji to dopiszę poprawkę tutaj.
A więc było:
"*Ustawiamy offset osi Z względem środkowego punktu stołu. (Ja ustawiałem oczywiście metodą na kartkę zatem naturalnie offset wyszedł 1.1mm i i jak się okazało później był bardzo odpowiedni podczas druku.)"

Oczywiście powinno być:
"*Ustawiamy offset osi Z względem środkowego punktu stołu. (Ja ustawiałem oczywiście metodą na kartkę zatem naturalnie pomiar wyszedł 1.1mm ale to pomniejszamy o grubość kartki czyli zazwyczaj 0.1 mm lub nawet mniej - ostatecznie offset wyszedł 1mm i jak się okazało później był bardzo odpowiedni podczas druku.)

Tutaj jeszcze jedna sprawa na którą należy zwrócić: mimo że po dwóch minutach od uruchomienia grzania stołu osiągamy 70 stopni bo takie mamy wskazanie na PC lub LCD drukarki z czujnika temperatury to wcale nie oznacza że tak jest i czasem lepiej poczekać chwilę żeby stół faktycznie ładnie się nagrzał bo jest tu pewna inercja

McKee co do Twojego postu i piszczenia silników na poziomach poniżej zera stołu to ma to sens, kwestia jest taka że każdy ma inną percepcję hałasu-brzęczenia silników:) ale to w sumie tak samo jak z metodą na kartkę bo można też docisnąć tak ekstruder że kartka będzie się rozrywała jak chcemy ją wyciągnąć. Ogólnie warte wypróbowania jest to co mówisz, tylko ten brak czasu ....

Mój startowy G-code ze sliera do wglądu dla zainteresowanych:

G28 ; bazowanie osi xyz
;M340 P0 S1325 ; pozycja pionowa czujnika autolevelingu - wyłaczone
;G32 ; autoleveling - wyłaczony
M340 P0 S580 ; pozycja pozioma czujnika autolevelingu
G92 Z200; zapisanie zera 200mm poniżej punktu bazowego osi Z (jak tego nie damy to przy kolejnych uruchomianiach tego samego druku nasz poziom zerowy osi Z będzie za kazdym razem podnoszony i nadpisywany o 1mm)
M340 P0 S0 ; wyłączenie serwa
G92 E0 ; kasowanie licznika filamentu
G1 Z1 ; ruch w osi Z o wartosc x.xx do pozycji styku ze stolem ktora jest nazwijmy to naszym offsetem ustawienia Z, od pomiaru metoda na kartke 1.1mm na rozgrzanym stole odjac grubosc kartki 0.06-0.1mm.
G92 Z0 ; wyzerowanie osi Z w aktualnej pozycji
G28 ; ponowne bazowanie osi xyz ale majace na celu wylacznie odswiezenie odczytu polozenia osi w programie repieter host - jest to takie lekarstwo na bug programu repetier host gdyż inaczej w oknie położenia osi z w repetier host mamy błedne wskazania tj. bez uwzglednienia offsetu 1mm

Awatar użytkownika
McKee
Posty: 420
Rejestracja: 31 lip 2015, 19:05
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Gate 2.0 - Autoleveling

Postautor: McKee » 23 lis 2016, 22:00

Daniel_OJ pisze:McKee co do Twojego postu i piszczenia silników na poziomach poniżej zera stołu to ma to sens, kwestia jest taka że każdy ma inną percepcję hałasu-brzęczenia silników:) ale to w sumie tak samo jak z metodą na kartkę bo można też docisnąć tak ekstruder że kartka będzie się rozrywała jak chcemy ją wyciągnąć.

To nie jest kwestia percepcji.
Albo piszczą albo nie.
W 99% przypadków zatrzymania się na jakiejś dowolnej wysokości silniki piszczą, ale co 0.2mm jest takie miejsce, w którym milczą jak grób, tylko zwykle się w to miejsce nie trafia (chyba sobie ludzie z tego nie zdają sprawy (???) że silnik może żadnych dźwięków nie wydawać nawet na "głośnych" stepstickach).
Może źle napisałem: to nie jest 0.2mm poniżej stołu - to max 0.2mm w górę lub w dół.

Zrób prosty (3 minutowy test):
1. Wyłącz silniki (z menu lub włącz/wyłącz drukarkę)
2. Zjedź Z na np. 10cm (dowolna wartość - chodzi o to żeby się silnik ruszył i zaczął piszczeć - piszczy TYLKO Z, nie ruszaj innymi osiami)
3. Z menu drukarki wejdź w opcje "doreguluj Z"
4. Kręć powoli aż Z przestanie piszczeć (zauważysz, usłyszysz na 100%: totalny brak jakiegokolwiek dźwięku)
5. Przejdź do opcji przesuwania Z -> przesuń Z o 1mm, 1cm, o dowolną wielokrotność 0.2mm - zawsze będzie cicho - silnik nie pracuje / milczy / stabilnie trzyma pozycję, bo jest w "pełnych krokach".
Do takiej wysokości należy doregulować stół (a nie offset Z do wypoziomowanego stołu) (zwykle, w 99% przypadków jest zupełnie inna, bo żadna procedura tego nie uwzględnia).

Daniel_OJ
Posty: 4
Rejestracja: 18 lis 2016, 8:31

Re: Gate 2.0 - Autoleveling

Postautor: Daniel_OJ » 23 lis 2016, 23:44

Ok już wiem co "Autor" miał na myśli. Faktycznie jest taka pozycja w której silniki osi Z milczą (czy drukowanie na wielokrotności tej pozycji daje lepszy efekt to każdy musi sprawdzić sam, ale jest to możliwe)

Dla jasności poprawie:

McKee pisze:
Daniel_OJ pisze:McKee co do Twojego postu i piszczenia silników na poziomach poniżej zera stołu to ma to sens, kwestia jest taka że każdy ma inną percepcję hałasu-brzęczenia silników:) ale to w sumie tak samo jak z metodą na kartkę bo można też docisnąć tak ekstruder że kartka będzie się rozrywała jak chcemy ją wyciągnąć.

To nie jest kwestia percepcji.
Albo piszczą albo nie.
W 99% przypadków zatrzymania się na jakiejś dowolnej wysokości silniki piszczą, ale co 0.2 0.02mm jest takie miejsce, w którym milczą jak grób, tylko zwykle się w to miejsce nie trafia (chyba sobie ludzie z tego nie zdają sprawy (???) że silnik może żadnych dźwięków nie wydawać nawet na "głośnych" stepstickach).
Może źle napisałem: to nie jest 0.2 0.02 mm poniżej stołu - to max 0.2 0.02mm w górę lub w dół.

Zrób prosty (3 minutowy test):
1. Wyłącz silniki (z menu lub włącz/wyłącz drukarkę)
2. Zjedź Z na np. 10cm (dowolna wartość - chodzi o to żeby się silnik ruszył i zaczął piszczeć - piszczy TYLKO Z, nie ruszaj innymi osiami)
3. Z menu drukarki wejdź w opcje "doreguluj Z"
4. Kręć powoli aż Z przestanie piszczeć (zauważysz, usłyszysz na 100%: totalny brak jakiegokolwiek dźwięku)
5. Przejdź do opcji przesuwania Z -> przesuń Z o 1mm, 1cm, o dowolną wielokrotność0.2 0.02mm - zawsze będzie cicho - silnik nie pracuje / milczy / stabilnie trzyma pozycję, bo jest w "pełnych krokach".
Do takiej wysokości należy doregulować stół (a nie offset Z do wypoziomowanego stołu) (zwykle, w 99% przypadków jest zupełnie inna, bo żadna procedura tego nie uwzględnia).



Należy zaakcentować fakt że:
- doregulowanie silników (wyciszenie) można zrobić tylko z poziomu panelu LCD+pokrętła drukarki, przez RepetierHosta tego nie uzyskamy,
- każde zjechanie do bazy x,y,z (czyli komenda G28) rozsypuje nam nasz "punkt ciszy", a domniemywając, że większość osób ma zadeklarowany kod startowy gdzie używana jest co najmniej raz komenda G28 należałoby przemyśleć strategie jak zrobić aby mieć czas na doregulowanie osi Z do "punktu ciszy". Można np wydzielić z kodu startowego fragment odpowiedzialny za bazowanie i ustawianie zera Z do którejś z pamięci P,1,2,3,4,5 w zakładce ręczne sterowanie, albo tak zmodyfikować g-kod startowy aby ekstruder nagrzewał się w pozycji kiedy dotyka powierzchni stołu czyli będąc w naszym Z0 - wtedy będziemy mieli chwilę na podregulowanie Z0 do pozycji "punktu ciszy". Ta druga opcja wydaje się ciekawa.
- doregulowanie osi Z pokrętłem na panelu, podnosi/opuszcza ekstruder o tak szczątkowe odległości rzędu 0.02mm że nie mają wpływu na jakość rozpoczynania druku tzn nie spowodują nie przyklejania się lub rozciskania pierwszej warstwy.

To tyle z mojego podsumowania.

Awatar użytkownika
McKee
Posty: 420
Rejestracja: 31 lip 2015, 19:05
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Gate 2.0 - Autoleveling

Postautor: McKee » 24 lis 2016, 10:39

Ależ oczywiście, że uzyskasz to z Repetiera - musisz tylko wiedzieć na jakiej wysokości (bezwzględnej) masz ten punkt - on się nie zmienia (wyświetlacz ci to pokaże + trochę trzeba policzyć), po pierwszym wyregulowaniu nic nie trzeba zmieniać.

W Twoim kodzie startowym trzeba zmienić tylko:
G1 Z1
na coś w stylu:
G1 Z1.014

Tylko trzeba dokładnie wiedzieć / sprawdzić wartość przesunięcia (każdy sam / dla każdej drukarki jest inna - u mnie coś typu -1.54 (z minusem)).

PS.: Racja 0.02mm a nie 0.2mm.

mcexperts
Posty: 157
Rejestracja: 11 lis 2014, 19:28

Re: Gate 2.0 - Autoleveling

Postautor: mcexperts » 24 lis 2016, 18:29

Panowie odkryli pełne kroki :)

Brawo Wy.

Sent from my LG-H815 using Tapatalk

mcexperts
Posty: 157
Rejestracja: 11 lis 2014, 19:28

Re: Gate 2.0 - Autoleveling

Postautor: mcexperts » 24 lis 2016, 18:29

Panowie odkryli pełne kroki :)

Brawo Wy.

Awatar użytkownika
McKee
Posty: 420
Rejestracja: 31 lip 2015, 19:05
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Gate 2.0 - Autoleveling

Postautor: McKee » 24 lis 2016, 21:21

Pokaż mi instrukcję poziomowania stołu, która to uwzględnia.

To nie jest żadne odkrycie, fakt znany od dawna, odkryciem jest że nikt według pełnych kroków nie ustawia stołu, a wszyscy marudzą że stepstiki głośne.
Brawo Ty też jeżeli zrozumiałeś (choć trochę ;)).

Daniel_OJ
Posty: 4
Rejestracja: 18 lis 2016, 8:31

Re: Gate 2.0 - Autoleveling

Postautor: Daniel_OJ » 25 lis 2016, 11:09

Brawo mcexpert że się kapnąłeś o co chodzi, ale Twoja wypowiedź nie bardzo ubogaca wątek ;)

McKee - faktycznie z poziomu Repetiera da się ustawić ale tylko z wiersza poleceń (wcześniej nie poruszałem się po częściach tysięcznych stąd moje wcześniejsze stwierdzenie o braku możliwości. Ale nawigatorem graficznym już się nie da :P )
Mniejsza o większość, u mnie po bazowaniu punkt ciszy (vel. ustawienie silnika na pełnym kroku) przesuwa się nieregularnie w jedną albo drugą stronę o kilka tysięcznych. Więc wszystko ładnie gra ciszą co wielokrotność 0.02mm do kolejnego bazowania (pewnie wynika to z mechanicznego błędu działania krańcówki). Podsumowując, nie ma co za bardzo wnikać w korektę kodu startowego i najsprawniejszą drogą jest podregulowanie osi Z z panelu LCD podczas rozgrzewania np stołu/ekstrudera.
Ps: przy kolejnych korektach po bazowaniu punkty wypadały np x.x89mm , x.x93mm, x.x97mm.


Wróć do „GATE 2.0”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość