Gate 2.0 - Autoleveling

npr
Posty: 34
Rejestracja: 05 sty 2016, 14:36

Re: Gate 2.0 - Autoleveling

Postautor: npr » 10 kwie 2016, 17:09

McKee, oczywiście ta linijka jest wpisana, jak pisałem wszystko działało przez kilka miesięcy i nagle przestało. Poza tym silnik zgubił położenie, wcześniej pozycja pionowa to M340 P0 S1500, teraz pion to M340 P0 S1800, po kolejnych dwóch wydrukach pion znowu się przestawił na M340 P0 S2000

Miałem już identyczną awarię, ramię wtedy drgało w dół i uderzało o model, sprawę rozwiązała naprawa gwarancyjna. Po naprawie ramię cały czas drgało, jednak bardzo delikatnie.

Póki co radzę sobie wyciągając wtyczkę od silnika autolevelu po wykonanym próbkowaniu.

avrtech
Posty: 20
Rejestracja: 29 maja 2016, 21:32
Lokalizacja: Grudziądz
Kontaktowanie:

Re: Gate 2.0 - Autoleveling

Postautor: avrtech » 18 lip 2016, 14:16

Panowie a ja dzisiaj odpaliłem autolevel i wyniki mam bardzo bardzo zadowalające :)

13:40:30.684 : Z-probe:37.21 X:50.00 Y:59.99
13:40:37.749 : Z-probe:37.20 X:149.99 Y:123.99
13:40:44.759 : Z-probe:37.21 X:49.99 Y:164.00

13:42:44.600 : Z-probe:37.22 X:50.00 Y:59.99
13:42:51.669 : Z-probe:37.20 X:149.99 Y:123.99
13:42:58.680 : Z-probe:37.22 X:49.99 Y:164.00

13:44:10.985 : Z-probe:37.23 X:50.00 Y:59.99
13:44:18.054 : Z-probe:37.20 X:149.99 Y:123.99
13:44:25.065 : Z-probe:37.21 X:49.99 Y:164.00

13:45:42.203 : Z-probe:37.21 X:50.00 Y:59.99
13:45:49.272 : Z-probe:37.21 X:149.99 Y:123.99
13:45:56.288 : Z-probe:37.24 X:49.99 Y:164.00

13:47:37.842 : Z-probe:37.21 X:50.00 Y:59.99
13:47:44.907 : Z-probe:37.20 X:149.99 Y:123.99
13:47:51.917 : Z-probe:37.22 X:49.99 Y:164.00

13:49:03.960 : Z-probe:37.23 X:50.00 Y:59.99
13:49:11.028 : Z-probe:37.20 X:149.99 Y:123.99
13:49:18.039 : Z-probe:37.22 X:49.99 Y:164.00

13:51:16.861 : Z-probe:37.22 X:50.00 Y:59.99
13:51:23.926 : Z-probe:37.18 X:149.99 Y:123.99
13:51:30.934 : Z-probe:37.21 X:49.99 Y:164.00

Awatar użytkownika
McKee
Posty: 420
Rejestracja: 31 lip 2015, 19:05
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Gate 2.0 - Autoleveling

Postautor: McKee » 20 lip 2016, 10:39

Dobra powtarzalność (!).
Możesz zrobić zdjęcie czujnika/wyłącznika? (Jaki masz tam wyłącznik?).

avrtech
Posty: 20
Rejestracja: 29 maja 2016, 21:32
Lokalizacja: Grudziądz
Kontaktowanie:

Re: RE: Re: Gate 2.0 - Autoleveling

Postautor: avrtech » 14 wrz 2016, 7:29

McKee pisze:Dobra powtarzalność (!).
Możesz zrobić zdjęcie czujnika/wyłącznika? (Jaki masz tam wyłącznik?).

Sorki ze tak pozmo odpisuje. Czujnik krancowy jest oryginalny. Wroce do domu z pracy to zrobie fotki i wstawie.

Wysłane z mojego LIVE przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
McKee
Posty: 420
Rejestracja: 31 lip 2015, 19:05
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Gate 2.0 - Autoleveling

Postautor: McKee » 14 wrz 2016, 9:01

Dzięki.
OK, jak oryginalny to (chyba) nie ma tematu - u mnie oryginalny padł i wymieniłem na podobny ale zastanawiałem się (i wciąż się zastanawiam) czy wstawienie krańcówki/mikroprzełącznika z dzwignią (lub bez) poprawi powtarzalność pomiaru czy nie.
Kupiłem kilka różnych wyłączników ale pierwszy założony (podbny do oryginalnego) działa więc spobie spokój z testami/porównaniami przełączników/mikroprzełączników różnych producentów.

Awatar użytkownika
Artu
Posty: 1628
Rejestracja: 13 sie 2014, 11:56
Lokalizacja: 52°38'25''N, 20°56'31''E

Re: Gate 2.0 - Autoleveling

Postautor: Artu » 14 wrz 2016, 9:40

McKee, a nie lepiej nieco "przekonstruować" ten czujnik i zamontować krańcówkę optyczną :roll:
Pozdrawiam, Artur

Awatar użytkownika
McKee
Posty: 420
Rejestracja: 31 lip 2015, 19:05
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Gate 2.0 - Autoleveling

Postautor: McKee » 14 wrz 2016, 11:06

Nie bardzo - jeżeli już to czunik zbliżeniowy - to siedzi na głowicy i bada odległość od stołu.
Tylko nie bardzo widzę sens zmieniania: posiłkuję się zwykle zasadą "co działa tego lepiej nie ruszać" w informatyce działa OK, a że w Gate 2.0 autoleveling działa naprawdę dobrze (poza jednym potknięciem kiedy jakąś frelerną partię wyłączników montowali) to zakładanie ciężkiego czujnika zbliżeniowego, który na dodatek potrzebuje zasilania mija się z celem (moim zdaniem).

(Jest jeszcze reguła: KISS - Keep It Simple Stupid! - w wolnym tłumaczeniu: "projektuj proste rozwiązania głupcze" - bo proste się nie psuje / jest trwałe).

Dwa: Nie wiem jaką powtarzalność mają czujniki zbliżeniowe - tu chodzi o dokładne wychwycenie momenttu w czasie - więc:
a) dokładność wychwycenia powierzchni
b) natychmiastowość wychwycenia (przy ciągłym zbliżaniu)

Pojemnościowym nie ufam - mierzą odległość do aluminiowego stołu a nie do szyby albo taśmy, która jest na stole.
A prosty wyłącznik jest OK (zwykle ;) bo 3Novartica i Krzysztof musieli coś popsuć oczywiście ;) ).

Te felerne wyłączniki, (które były w conajmniej kilku drukarkach) miały problemy z prostym zasygnalizowaniem momentu. To w sumie 2 stykające się blaszki - nic prostszego nie można mieć, ale się okazało że "coś nie styka".
Nie wiem czy materiały zaśniedziałe czy blaszki z plastiku zrobili, czy coś innego, ale był z tym problem...
Chiński szajs po prostu musieli zastosować: nie działa w sytuacjach które trudno sobie nawet wyobrazić.

Awatar użytkownika
robertm
Posty: 706
Rejestracja: 10 sty 2014, 15:07
Lokalizacja: Sieeemiaaatycze

Re: Gate 2.0 - Autoleveling

Postautor: robertm » 14 wrz 2016, 12:28

Ja od początku używam takiego rozwiązania :) i choć autoleveling jest prostszy dla użytkownika raz ustawiony stolik nie wymaga non stop korekty więc ja nie "cudowałm"

IMG_20160829_162823_HDR.jpg

IMG_20160829_162842_HDR.jpg
____
A wszystko Cokolwiek czynicie, z duszy czyńcie, jak dla Pana, nie dla ludzi, świadomi,
że od Pana otrzymacie zapłatę w dziedzictwie, bowiem Panu, Chrystusowi, służycie. Kol 3,23-24

Awatar użytkownika
Fabrykator.pl
Posty: 8759
Rejestracja: 06 mar 2012, 20:07
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: Gate 2.0 - Autoleveling

Postautor: Fabrykator.pl » 14 wrz 2016, 19:19

McKee pisze:A prosty wyłącznik jest OK (zwykle ;) bo 3Novartica i Krzysztof musieli coś popsuć oczywiście ;) ).

Nie do mnie to, bo ja za zaopatrzenie nie byłem odpowiedzialny i nie na moich barkach było sprawdzanie jakości zakupionego towaru. Wyłącznik jaki miałem w swoim egzemplarzu pracował na medal. Prowadziłem R&D a nie dział zaopatrzenia i kontroli jakości.

Awatar użytkownika
McKee
Posty: 420
Rejestracja: 31 lip 2015, 19:05
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Gate 2.0 - Autoleveling

Postautor: McKee » 14 wrz 2016, 20:48

Po to mordki z mrugającym okiem wstawiłem żeby tego nie brać na poważnie.
Krzysztof: Zaprojektowałeś kiepski wyłącznik :bania: i z tego się nie wykręcisz :bania: .
A 3Novatica go jedynie zainstalowała.
Jak instalowali działał, przestał działać jakoś tydzień po pierwszej wizycie w serwisie (wizyta z zupełnie innego powodu).
Zdarza się. Rozumiem "problemy wieku dziecięcego" a może wręcz przypadkowo jakaś kiepska partia. To było raczej nie do wychwycenia na etapie projektowania, montażu czy kontroli.

To naprawdę jest solidny sprzęt i jestem z niego bardzo zadowolony.
Sprawa z wyłącznikiem była pierwszą w czasie której miałem "szanse" pogrzebać w drukarce - od tamtego momentu naprawdę bezawaryjnie działa i z serwisem (jeszcze istniejącej ;)) firmy nie miałem od tamtego momentu (od stycznia tego roku) do czynienia. Stołu też nie regulowałem od tamtego czasu ...

Tu ci Krzysztof / Fabrykator.pl jeszcze raz dziękuję za (bezinteresowną) pomoc, szybką diagnostykę i STL-kę (w 2-gim poście tego wątku, a przy okazji: jak widać nie jest prawdą że w Gate 2.0 nie ma części "drukowanych" - jedna jest :bania:). Jeszcze raz serdeczne dzięki.

Ja rozumiem że coś może się popsuć i nie mam o to pretensji. Prawdziwą rzetelność firmy poznaje się przy pojawiających się problemach i po sposobie ich obsłużenia i tu muszę napisać że serwis 3Novatica naprawdę się spisał (stara ekipa - zastrzegam, że nie wiem jak to teraz działa). 3 razy korzystałem z pomocy serwisu (telefonicznie), raz odesłałem drukarkę na gwarancji (na koszt producenta) do naprawy (nic poważnego: pasek pod stołem był za luźno a z uwagi na plomby sam nic nie mogłem zrobić). I naprawdę złego słowa nie mógłbym powiedzieć na 3Novaticę (i Krzysztofa), gdyby tych drukarek było więcej na rynku. Niestety narzekam, że firma nie osiągnęła sukcesu na miarę Zortraxa ;) .

robertm: to co mi się u Ciebie podoba to wiatraki - ten oryginalny to jednak za mało.


Wróć do „GATE 2.0”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość