Gate 2.0 - Autoleveling

Awatar użytkownika
Fabrykator.pl
Posty: 8759
Rejestracja: 06 mar 2012, 20:07
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: Gate 2.0 - Autoleveling

Postautor: Fabrykator.pl » 17 sty 2016, 12:28

Najlepszą z możliwych powtarzalność uzyskałem z tact-switchem i takim ramieniem drukowanym.
Szczerze polecam to rozwiązanie, gdyż byłem z niego najbardziej zadowolony i nie sprawiało jakichkolwiek problemów.
Załączam STL.
W ramieniu wkleiłem taki przycisk
http://www.robotpark.com/IC-201-2-Pin-3 ... ton-Switch
Załączniki
uchwyt autolevel.stl
(34.46 KiB) Pobrany 61 razy
autolvl2.jpg

Krzysztof K
Posty: 18
Rejestracja: 13 gru 2015, 13:53

Re: Gate 2.0 - Autoleveling

Postautor: Krzysztof K » 23 sty 2016, 23:37

Witam,
Właśnie jestem po wymianie oryginalnego czujnika z-probe. Miałem dokładnie takie problemy jak tu opisano. Na "oko" było widać, że czujnik coś źle działa bo raz lekko tylko musnął stół, a czasem nawet lekko go dociskał, aż się sprężyny uginały. Też myslałem, że może cos z nim nie tak, ale nie byłem pewien więc nic nie robiłem, tylko co wydruk używałem opcji "doreguluj Z". Dopiero dziś po przeczytani tego postu wymieniłem go na zwykły tact switch taki jaki akurat miałem w domu (taki już wlutowany w płytkę 9x16mm z 2 otworami do montażu), wcześniej tylko dodrukowałm do niego odpowiednie ramię. POPRAWA O 100%. Za każdym razem autoleveling wychodzi tak samo, a nie tak jak wcześnie za każdym razem inaczej. Więc na 100% z tymi oryginalnymi czujnikami coś jest nie tak.

Awatar użytkownika
marbla1959
Posty: 21
Rejestracja: 22 wrz 2015, 7:03

Re: Gate 2.0 - Autoleveling

Postautor: marbla1959 » 09 lut 2016, 11:49

krzysztof pisze:Najlepszą z możliwych powtarzalność uzyskałem z tact-switchem i takim ramieniem drukowanym.
Szczerze polecam to rozwiązanie, gdyż byłem z niego najbardziej zadowolony i nie sprawiało jakichkolwiek problemów.
Załączam STL.
W ramieniu wkleiłem taki przycisk
http://www.robotpark.com/IC-201-2-Pin-3 ... ton-Switch


Tutaj będzie taniej
http://allegro.pl/zyscom-micro-switch-x ... 56117.html


Awatar użytkownika
lateraluspl
Posty: 65
Rejestracja: 16 maja 2015, 10:43
Lokalizacja: Łódź

Re: Gate 2.0 - Autoleveling

Postautor: lateraluspl » 26 lut 2016, 13:03

Mam pytanie odnośnie poziomu głowicy i powierzchni stykania sie czujnika ze stołem. Czy są na idealnie na tej samej wysokości?
Czy jak czujnik dotknie szyby to głowica jest idealnie na tej samej wysokości co do druku?

Klepnięte z TapaTalk

Wiesiu
Posty: 34
Rejestracja: 18 maja 2015, 18:21

Re: Gate 2.0 - Autoleveling

Postautor: Wiesiu » 26 lut 2016, 14:15

No właśnie nie jest.

Pod tym pojęciem autolevelingu kryje się korygowanie krzywizny stołu, natomiast odległość dyszy od stołu roboczego określasz sam - stąd może Ci się wbijać głowica w stół jeśli coś pokręcisz lub źle zrozumiesz (głównie chodzi o startowy G-Code) :)
jestem początkujący i zadaje głupie pytania :)

Awatar użytkownika
lateraluspl
Posty: 65
Rejestracja: 16 maja 2015, 10:43
Lokalizacja: Łódź

Re: Gate 2.0 - Autoleveling

Postautor: lateraluspl » 26 lut 2016, 18:25

I o to mi chodziło :)

Awatar użytkownika
lateraluspl
Posty: 65
Rejestracja: 16 maja 2015, 10:43
Lokalizacja: Łódź

Re: Gate 2.0 - Autoleveling

Postautor: lateraluspl » 28 lut 2016, 15:42

Tak, mam zmierzony stolik przez czujnik i teraz co mam wpisac w Gcode, poniewaz otrzymuje np:

Recv: Z-probe:35.07 X:0.01 Y:51.99
Recv: Z-probe:34.81 X:180.00 Y:151.99
Recv: Z-probe:34.96 X:0.01 Y:237.00
Recv: Transformation matrix: 0.999999 -0.000001 0.001151 0.000000 1.000000 0.000600 -0.001151 -0.000600 0.999999
Recv: Info:Autoleveling enabled
Recv: X:-0.00 Y:219.99 Z:-0.132 E:0.0000

glowica jest wyżej niż czujnik względem stołu, ok 1 cm. Jaka wartość wpisac w: G1 Z0 ?

Oczywiscie uzywam pokolei:
G28
M340 P0 S2060
G32
M340 P0 S1090
G28 X0 Y0
M340 P0 S0
G92 E0
G1 Z0
G92 Z0

tutkarz
Posty: 1
Rejestracja: 01 mar 2016, 17:22

Re: Gate 2.0 - Autoleveling

Postautor: tutkarz » 01 mar 2016, 17:38

lateraluspl pisze:glowica jest wyżej niż czujnik względem stołu, ok 1 cm. Jaka wartość wpisac w: G1 Z0 ?


To jest opisane w instrukcji. Nie jestem ekspertem ale ja to robie tak, ze uzywam funkcji doregulowania w drukarce, tak, zeby glowica byla te 0.1 mm nad stolem i dodaje sie ta wartosc wyswietlana podczas doregulowania do osi Z. W moim przypadku po wymianie czujnika jest to G1 Z+7.65 ale moze byc tez minus.

Awatar użytkownika
lateraluspl
Posty: 65
Rejestracja: 16 maja 2015, 10:43
Lokalizacja: Łódź

Re: Gate 2.0 - Autoleveling

Postautor: lateraluspl » 01 mar 2016, 17:41

tutkarz pisze:
lateraluspl pisze:glowica jest wyżej niż czujnik względem stołu, ok 1 cm. Jaka wartość wpisac w: G1 Z0 ?


To jest opisane w instrukcji. Nie jestem ekspertem ale ja to robie tak, ze uzywam funkcji doregulowania w drukarce, tak, zeby glowica byla te 0.1 mm nad stolem i dodaje sie ta wartosc wyswietlana podczas doregulowania do osi Z. W moim przypadku po wymianie czujnika jest to G1 Z+7.65 ale moze byc tez minus.

Ok spróbuję. Wczoraj coś zacząłem podobnie ustawiać.

Klepnięte z TapaTalk


Wróć do „GATE 2.0”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość