Gate 2.0 - Autoleveling

Awatar użytkownika
McKee
Posty: 420
Rejestracja: 31 lip 2015, 19:05
Lokalizacja: mazowieckie

Gate 2.0 - Autoleveling

Postautor: McKee » 22 gru 2015, 0:14

Są tematy dotyczące autolevelingu ale specyficznego dla Gate 2.0 (chyba) nie ma.
Zakładam, gdyż mam wrażenie że nie działa on dobrze - pytanie czy tylko u mnie czy także w innych.

Wykonałem ponad 10 pomiarów autolevelingu sprawdzając odpowiedzi drukarki - oto 3 przykładowe wyniki:

Recv: Z-probe:22.79 X:50.00 Y:59.99
Recv: Z-probe:22.74 X:149.99 Y:123.99
Recv: Z-probe:23.31 X:49.99 Y:164.00
Recv: Transformation matrix: 0.999993 0.000018 0.003669 0.000000 0.999988 -0.004952 -0.003669 0.004952 0.999981

Recv: Z-probe:24.01 X:50.00 Y:59.99
Recv: Z-probe:23.63 X:149.99 Y:123.99
Recv: Z-probe:23.89 X:49.99 Y:164.00
Recv: Transformation matrix: 0.999995 -0.000004 0.003048 0.000000 0.999999 0.001214 -0.003048 -0.001214 0.999995

Recv: Z-probe:23.63 X:50.00 Y:59.99
Recv: Z-probe:23.42 X:149.99 Y:123.99
Recv: Z-probe:23.51 X:49.99 Y:164.00
Recv: Transformation matrix: 0.999999 -0.000001 0.001327 0.000000 0.999999 0.001130 -0.001327 -0.001130 0.999998

... i dochodzę do wniosku że to jakaś paranoja (!?)
Za każdym razem co innego a różnice sięgają powyżej 1mm (!) (22.79 --> 24.01 - jeżeli to w mm jest?)
Punkty pomiarowe zawsze w tych samych miejscach co do setnych mm (choć o 0.01mm inaczej niż jest to zapisane w firmware, ale to szczegół), natomiast różnice w pomiarach Z i wyznaczone krzywizny stołu wydają się być ogromne (jak dla mnie).
Czy ktoś może to potwierdzić?

2 słowa skąd mi się to wzięło:
Od jakiegoś czasu miałem wrażenie że coś z nim jest nie tak ale zwykle używałem opcji (z menu drukarki) "doreguluj Z", więc przy rozpoczęciu druku na drukarce nie był to problem - w trakcie drukowania skirtu (2 ścieżki dookoła drukowanego elementu) byłem w stanie to szybko doregulować, choć miałem wrażenie że nie zawsze dobrze (czasem jak z 1 strony elementu było OK to z drugiej za duży luz).
Ostatnio skonfigurowałem sobie Octoprint i chciałem rozpoczynać wydruk zdalnie (drukarka stoi w innym pomieszczeniu, potrzeba kilka minut na rozgrzanie, nie chcę się odrywać od pracy tylko puszczam wydruk) - niestety bez doregulowania osi Z pierwsza warstwa rzadko wychodzi dobra. Stąd pytanie czy to coś u mnie czy wszystkie drukarki tak mają? Zastanawiam się czy duża szybkość osi Z przy pomiarze nie powoduje tych problemów? Ew. styki przełącznika? Zauważyłem też że czasem przy pomiarze wyłącznik tylko lekko dotyka stołu (szybciej łapie połączenie? / zwiera styki) a czasem wyłącznik wciska stół aż się sprężyny uginają (delikatnie na ~1-2mm).

Mam wrażenie że wyłączenie autolevelingu poprawiłoby sytuację. Tylko jak?
I dodatkowe 2 pytania:
1. Czy z poziomu użytkownika można zmienić koordynaty punktów pomiarowych?
2. Czy w Gate 2.0 można wynik zapisać do pamięci EEPROM żeby nie powtarzać pomiarów pomiędzy wydrukami?

Awatar użytkownika
Fabrykator.pl
Posty: 8759
Rejestracja: 06 mar 2012, 20:07
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: Gate 2.0 - Autoleveling

Postautor: Fabrykator.pl » 22 gru 2015, 17:58

Za problem prawdopodobnie odpowiada przycisk autolevelingu ... niestety ... :(
Może przycisk być wadliwy, bo takie się też zdarzały.
Ostatnio testowałem 2 inne rozwiązania:
- z tact switch-em (uchwyt sztywny)
- z wyłącznikiem krańcowym (uchwyt elastyczny)
Oba sprawdziły się bardzo dobrze.
Jeśli problem się będzie powtarzał to proponuję odesłać drukarkę do serwisu w celu wymiany przycisku.

Wrzucam dla potomności uchwyt drukowany (może być też sztywny) dla zwykłej krańcówki - może się przyda zarówno osobom mającym G1 z autolevelem jak i G2
Załączniki
uchwyt autolevel.stl
(43.25 KiB) Pobrany 71 razy
symulacja kolizji.jpg
autolvl2.jpg

Awatar użytkownika
McKee
Posty: 420
Rejestracja: 31 lip 2015, 19:05
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Gate 2.0 - Autoleveling

Postautor: McKee » 22 gru 2015, 22:52

Dzięki.
Wymienię / sprawdzę / zamontuję taki na krańcówkę - jakoś mam większe zaufanie do dokładności i żywotności.
Mam nadzieję że taka przeróbka gwarancji nie naruszy (?), dla tak małej dupereli wolę nie wysyłać do serwisu - ostatnio jak wróciła to kabel od krańcówki Z był odczepiony (raczej wina transportu niż serwisu) i przy zerowaniu wszystko się totalnie rozregulowało - podejrzewam że szybciej wymienię wyłącznik niż zajmie mi ew. ponowna regulacja drukarki po powrocie z serwisu.


Awatar użytkownika
McKee
Posty: 420
Rejestracja: 31 lip 2015, 19:05
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Gate 2.0 - Autoleveling

Postautor: McKee » 28 gru 2015, 21:38

Długo nie pisałem - rehabilituję się:

Na razie wymieniłem przycisk autolevelingu na inny tego samego typu (wciskany) i poprawa jest ogromna.

Kupiłem kilka "krańcówkowych" (mikrowyłączników) większych i mniejszych ale nie bardzo miałem czas na testy (no i po wymianie przycisku autoleveling działa wielokrotnie lepiej niż działał od nowości, więc nie bardzo mam potrzebę/chęci dalszego kombinowania).
Wcześniej miałem wrażenie że autoleveling nie do końca dobrze robi pomiary i na 100% była to wina przycisku - dość ciekawie się zachowywał, bo przy lekkim naciśnięciu palcem reagował od razu natomiast przy mierzeniu stołu działał ze sporym opóźnieniem. Prawdopodobnie zaśniedziałe styki, które przy niecentralnym przyciśnięciu działały OK, ale przy pomiarze już nie.
Nowy działa z powtarzalnością około ~0.03-0.04mm (pierwsze pomiary, ale tylko 4, bo nie miałem czasu - ogólnie na lekki dotyk - ledwo dotknie stołu i już się cofa).
Mam też wrażenie, że prawdziwą przyczyną poprzedniego uszkodzenia / wizyty w serwisie był ten wyłącznik. Trochę szkoda ze serwis nie tego wykrył, ale to nie było łatwe do wykrycia - wystarczyło że w sekwencji startowej czujnik autolevelingu był ustawiony pod innym kontem (nie 100% prostopadle jak u mnie) i już 2-3 pomiary mogły wyjść OK. (Na pewno drukowali testowo i coś z tym robili bo punkty pomiarowe są teraz inaczej ustawione).
Ważne że sprzęt działa / szkoda że przez taki duperel za 2zł tyle kłopotu. Dzięki za pomoc.


PS.: Tact switch - moim zdaniem nie nadaje się, bo z doświadczenia w kilku urządzeniach wiem że się szybko zużywają - nie wiem ile przyciśnięć wytrzymują ale sądzę, że sporo mniej niż mikrowyłącznik. Nie wiem jak jest zbudowany standardowy przycisk i jaką ma trwałość, jeżeli 2 stykające się blaszki to jeszcze gorzej niż tact switch - może dlatego wysiadł. Mikrowyłączniki są zdaje się projektowane na 50 lub 100tys przyciśnięć.

npr
Posty: 34
Rejestracja: 05 sty 2016, 14:36

Re: Gate 2.0 - Autoleveling

Postautor: npr » 05 sty 2016, 14:50

Od kiedy kupiłem drukarkę miałem problemy z sondą, skończyło się na dwóch wizytach w serwisie gwarancyjnym i wciąż jest źle (ostatnia wizyta z początku grudnia), więc odsyłanie na gwarancję nic nie daje.

Chyba najlepiej jest odpiąć czujnik autolevelu i wypoziomować ręcznie stolik. Wtedy poczatek gcodu wygląda tak:
G28
G1 Z1 ;wartość z kalibracji
G92 Z0

Niestety nie wiem jak Twój gate, ale mój ma strasznie krzywy stolik i nie da się drukować na całej powierzchni, ponieważ odległość stołu od ekstrudera nie jest stała.

12:42:06.722 : Z-probe:22.34 X:50.00 Y:59.99
12:42:10.310 : Z-probe:21.21 X:149.99 Y:123.99
12:42:13.825 : Z-probe:22.23 X:49.99 Y:164.00

12:48:50.673 : Z-probe:21.92 X:50.00 Y:59.99
12:48:54.263 : Z-probe:21.65 X:149.99 Y:123.99
12:48:57.783 : Z-probe:21.81 X:49.99 Y:164.00

13:09:34.680 : Z-probe:21.92 X:50.00 Y:59.99
13:09:38.200 : Z-probe:21.21 X:149.99 Y:123.99
13:09:41.709 : Z-probe:22.18 X:49.99 Y:164.00

12:36:26.649 : Z-probe:21.91 X:50.00 Y:59.99
12:36:30.243 : Z-probe:21.67 X:149.99 Y:123.99
12:36:33.836 : Z-probe:22.24 X:49.99 Y:164.00

Awatar użytkownika
robertm
Posty: 706
Rejestracja: 10 sty 2014, 15:07
Lokalizacja: Sieeemiaaatycze

Re: Gate 2.0 - Autoleveling

Postautor: robertm » 05 sty 2016, 23:12

próbowałeś doregulować sam stolik (za pomocą tych pomiarów) tak aby pomiary w każdym z punktów dawały powtarzalny wynik ?
____
A wszystko Cokolwiek czynicie, z duszy czyńcie, jak dla Pana, nie dla ludzi, świadomi,
że od Pana otrzymacie zapłatę w dziedzictwie, bowiem Panu, Chrystusowi, służycie. Kol 3,23-24

Awatar użytkownika
McKee
Posty: 420
Rejestracja: 31 lip 2015, 19:05
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Gate 2.0 - Autoleveling

Postautor: McKee » 05 sty 2016, 23:30

U mnie też stół a w zasadzie szyba jest krzywa. Środek jest ~0.15mm wyżej niż boki. Daje się przeżyć jeżeli pierwsza warstwa ma 0.25 lub 0.30. (0.20 chyba też było OK, ale głównie 0.25 ustawiam). Drukowałem z warstwą 0.1mm i wydruki wychodziły OK ale tylko z raftem-em. Bezpośrednio na stole się nie dało - różnica / nierówności szyby przy większej podstawie wydruku były zbyt duże.

U mnie pomiary po wymianie wyłącznika (sam kupiłem - prawie identyczny) jest lepsza powtarzalność. Jeżeli serwis wymieniał wyłącznik na taki sam/tej samej firmy to może cała seria jest skopana (i tylko takie mają w magazynie ;-) ..... ). Spróbuj "krańcówkowy/mikrowyłącznik": uważam że teoretycznie (ze względu na inną budowę)powinien być dokładniejszy, ale praktycznie nie sprawdzałem.
0.4-0.6 mm różnic w pomiarach, czyli to co u Ciebie to jednak za dużo.

robertm: ale jak to sobie wyobrażasz? Jeżeli stolik się nie rusza (nie ma luzów na mocowaniach), to żadna regulacja nic nie da - pomiary w tych samych punktach (koordynaty X,Y) pokazują różne wysokości (Z) - to jest (moim zdaniem) błąd wyłącznika / błąd styku - czasem łapie wcześniej, czasem później.


PS.: Jeżeli wcześniej nie napisałem jasno: po wymianie wyłącznika wydruki są w 100% udane. Pierwsza warstwa zawsze wychodzi. Wydruki puszczam z innego pomieszczenia - czasem tylko lecę do drukarki jak w podglądzie zauważę że kawałek filiamentu się przyczepił do głowicy (~5cm wysuwane przed wydrukiem nie zawsze się odrywa przy wejściu głowicy na stół - ze 2 razy goniłem do drukarki żeby ręcznie zebrać te kłębki ze stołu).

npr
Posty: 34
Rejestracja: 05 sty 2016, 14:36

Re: Gate 2.0 - Autoleveling

Postautor: npr » 06 sty 2016, 21:35

Wydaje mi się, że mam krzywy zarówno stół jak i szybę, ale przed podpięciem czujnika zegarowego do głowicy i dokładnego pomiaru w kilku miejscach nie będę zawracał producentowi głowy.

Nowy czujnik jest o tyle śmieszny, że potrafi strzelić np. 3 idealne pomiary (błąd w granicach 0,02mm), a 4 pomiar będzie mocno błędny (0,4mm). Za każdym razem zdaje się, że sonda jest ustawiona prostopadle do stołu. Czasami też czujnik nie ustawia się w pionie podczas testowania i pozostaje w pozycji poziomej, a hotend wjeżdża w szybę jak nie zdążę wyłączyć drukarki. Wtedy stół jest do ponownego poziomowania. Zdarza się w Twojej drukarce, że sonda autolevelu lekko się rusza podczas drukowania?

Jeszcze taki mały offtopic, masz luzy na wózku linowym trzymającym ekstruder?

Wrzucam zdjęcia zimnego stolika z przyłożoną suwmiarką, wydaje mi się że jest trochę za bardzo krzywy.
Załączniki
20151216_090832.jpg
20151216_090855.jpg

Awatar użytkownika
yOOrek
Posty: 39
Rejestracja: 26 maja 2015, 23:30
Lokalizacja: Zawiercie

Re: Gate 2.0 - Autoleveling

Postautor: yOOrek » 07 sty 2016, 1:39

npr pisze:Wydaje mi się, że mam krzywy zarówno stół jak i szybę, ale przed podpięciem czujnika zegarowego do głowicy i dokładnego pomiaru w kilku miejscach nie będę zawracał producentowi głowy.


W mojej Gate 2.0 też miałem krzywą szybę. Zamówiłem kilka od producenta. Są bardziej proste ;)

npr pisze:Nowy czujnik jest o tyle śmieszny, że potrafi strzelić np. 3 idealne pomiary (błąd w granicach 0,02mm), a 4 pomiar będzie mocno błędny (0,4mm). Za każdym razem zdaje się, że sonda jest ustawiona prostopadle do stołu. Czasami też czujnik nie ustawia się w pionie podczas testowania i pozostaje w pozycji poziomej, a hotend wjeżdża w szybę jak nie zdążę wyłączyć drukarki. Wtedy stół jest do ponownego poziomowania. Zdarza się w Twojej drukarce, że sonda autolevelu lekko się rusza podczas drukowania?


Też tak miałem z tym czujnikiem. I wiesz co to było? Złącza były źle wykonane. Kabelek do serwa jest relatywnie cienki i gdy zaciskali go w pinach złączki to on tam siedział luźno. Znalazłem to podczas rozmowy z serwisem. W menu drukarki (pozycja o ile dobrze pamiętam) jest opcja na ustawienie pozycji serwa. I co? I nic się serwo nie ruszało. Dopiero jak poruszałem kabelkami przy extruderze to serwo czujnika zaczęło działać. Na szczęście dostałem pozwolenie od serwisu na samodzielną naprawę (pod warunkiem że wyślę zdjęcia przed i po naprawie). Wywaliłem złączki i wszystko polutowałem. Zero problemów. Moja drukarka z tego co wiem jest jedną z pierwszych (niski numer seryjny < 10). Wyglądało to na problem przy produkcji. Ale ile razy w stół zaryłem to tylko ja jeden wiem ;)
Reality is in fact virtual


Wróć do „GATE 2.0”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość