Wymiana dyszy drukującej w Gate1

krzys59
Posty: 243
Rejestracja: 14 mar 2013, 20:16
Lokalizacja: Dobczyce
Kontaktowanie:

Wymiana dyszy drukującej w Gate1

Postautor: krzys59 » 25 mar 2016, 10:25

W jaki sposób wymieniać dyszę w Gate1? Na ciepło czy na zimno? Jak na ciepło to jaka temperatura? Czy można wymieniać nie rozbierając całego ekstrudera? Sorry za lamerskie pytania, ale muszę zmienić dyszę a nie chcę zniszczyć głowicy.

Awatar użytkownika
FlameRunner
Posty: 1271
Rejestracja: 23 mar 2013, 22:02
Lokalizacja: Olsztyn
Kontaktowanie:

Re: Wymiana dyszy drukującej w Gate1

Postautor: FlameRunner » 25 mar 2016, 10:28

Koniecznie na ciepło, 250°C (o ile pomiar masz w miarę zgodny z rzeczywistością i nie zepsujesz rurki PTFE).
Jak tylko dasz radę wymanewrować przy blaszce osłaniającej głowicę, to nie widzę potrzeby rozbierania czegokolwiek.

Mix
Posty: 416
Rejestracja: 04 kwie 2014, 22:23

Re: Wymiana dyszy drukującej w Gate1

Postautor: Mix » 25 mar 2016, 13:00

Rozkręcanie: dyszę wykręcasz na gorąco (przynajmniej 1-2 obroty). Chyba że gwint zalepiony to całą dyszę wykręcasz.
Wkręcanie: dyszę wkręcasz na zimno ale jak głowica zainstalowana w drukarce to po nagrzaniu dokręcasz (ale z wyczuciem).
Zanim zaczniesz wykręcać zaopatrz się w rurkę PTFE (teflonowa) 4x2mm.
Jak już się bawisz w wykręcanie dyszy to ja demontuję całą głowice dlatego iż często przy dyszy puchnie rurka teflonowa. Dobrze jest ja wtedy przy okazji wymienić (nawet jak wygląda dobrze). Bez zdjęcia głowicy nie jesteś stanie wyjąć rurki a jak już się uda to docinać powinieneś po włożeniu jej do łącznika (trzeba odkręcić blok grzejny...).

krzys59
Posty: 243
Rejestracja: 14 mar 2013, 20:16
Lokalizacja: Dobczyce
Kontaktowanie:

Re: Wymiana dyszy drukującej w Gate1

Postautor: krzys59 » 26 mar 2016, 19:21

Dziękuję wszystkim za rady, udało sie bez większych kłopotów wymienić na 0,4, nie spodziewałem się tak znaczącej poprawy jakości wydruków, po wymianie dyszy. Szczególnie małych elementów.

Awatar użytkownika
lateraluspl
Posty: 65
Rejestracja: 16 maja 2015, 10:43
Lokalizacja: Łódź

Re: Wymiana dyszy drukującej w Gate1

Postautor: lateraluspl » 10 wrz 2016, 13:10

Wkręcić ja w miejsce starej? Jaki gwint?

Awatar użytkownika
lateraluspl
Posty: 65
Rejestracja: 16 maja 2015, 10:43
Lokalizacja: Łódź

Re: Wymiana dyszy drukującej w Gate1

Postautor: lateraluspl » 10 wrz 2016, 13:12

Zmieniałes coś w sofcie
?

krzys59
Posty: 243
Rejestracja: 14 mar 2013, 20:16
Lokalizacja: Dobczyce
Kontaktowanie:

Re: Wymiana dyszy drukującej w Gate1

Postautor: krzys59 » 11 wrz 2016, 15:10

Tak, wkręcić w miejsce starej. W oprogramowaniu drukarki nic nie zmieniałem, w slicerach tak. No i trzeba wykalibrować drukarkę po każdej wymianie dyszy. Różnice potrafią tyć nawet 0,5 mm


Wróć do „GATE 1.0”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości