Gate1- drukarka nie porusza sie plynnie na obrysach

msprnt
Posty: 11
Rejestracja: 09 maja 2015, 16:29

Gate1- drukarka nie porusza sie plynnie na obrysach

Postautor: msprnt » 20 lut 2016, 9:22

Czesc drukarze!

Jestem dosc zadowolonym uzytkownikiem GATE1 ale dzis zauwazylem dziwny problem. Drukarka na obrysach posuwa sie skokowo https://www.youtube.com/watch?v=oRD75Jhx_94&feature=youtu.be. Dzieje sie to przy druku z karty SD oraz z komputera. Nie ma znaczenia predkosc druku. Wrazenie jest takie jakby drukarka miala problem z poruszaniem sie na osiach poziomych- ale blokad nie czuc.

To zacinanie odbija sie na jakosci- bo w miejscach startu-stopu pojawiaja sie zgrubienia.

Firmware drukarki to Repetier_0_92_3_Gate_1_0_8_06_15 zainstalowany jako gotowy hex. Przykladowy gcode na jakim zauwazylem problem to https://onedrive.live.com/redir?resid=7 ... le%2cgcode

Co poczac, Jak Zyc?

pozdrawiam,
Marcin


msprnt
Posty: 11
Rejestracja: 09 maja 2015, 16:29

Re: Gate1- drukarka nie porusza sie plynnie na obrysach

Postautor: msprnt » 20 lut 2016, 9:29

krzysztof pisze:A czym generowany gcode?

Slic3r poprzez Repetier host z oarametrami 3novatica (Slic3r 1.2.1 .)

msprnt
Posty: 11
Rejestracja: 09 maja 2015, 16:29

Re: Gate1- drukarka nie porusza sie plynnie na obrysach

Postautor: msprnt » 20 lut 2016, 9:57

Kolejna obserwacja.
Podobny model pociety Slic3r 1.2.9 (uruchomiony bez repetiera) drukuje sie juz bez "czkawki". Mam nadzieje, ze to rozwiazuje problem.


Inny objaw "zacinania sie"- Przy obsludze karty SD za pomoca monitora LCD i pokretla trzeba wielokrotnie przyciskac na pliku .gcode zeby rozpoczal sie wydruk. Czasem startuje od razu, ale najczesciej "zaskakuje" dopiero po kilku przycisnieciach. Poza tym kontroler pracuje bez problemow i nacisniecia sa rejestrowane. Da sie z tym zyc, ale jest to irytujace. Czy to normalne?

Pozdrawiam,
Marcin


Wróć do „GATE 1.0”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość