Gate1 i głowica 0,4

krzys59
Posty: 243
Rejestracja: 14 mar 2013, 20:16
Lokalizacja: Dobczyce
Kontaktowanie:

Gate1 i głowica 0,4

Postautor: krzys59 » 14 lut 2016, 13:28

Podpowiedzcie mi, czy wymieniając głowicę w drukarce Gate1 z fabrycznej 0,5mm na mniejszą 0,4 czy 0,3 mm muszę coś zmieniać w repetierze poza zmianą średnicy głowicy? Diameter?
Używam głównie Cura a tam nie ma średnicy głowicy. Jest w konfiguracji Repetiera
Podobnie w Slic3r też jest diameter głowicy, więc tam pewnie też muszę zmienić.
Za zmianą średnicy pewnie też idzie w Cura zmiana grubości ścianki tak, żeby stanowiła wielokrotność tego co głowica wypluwa. Dobrze to rozumiem?
Czy drukując z mniejszą średnicą głowicy powinno się drukować wolniej, w porównaniu z 0,5?

Awatar użytkownika
Miś
Posty: 625
Rejestracja: 14 sty 2015, 0:47
Lokalizacja: Bytom

Re: Gate1 i głowica 0,4

Postautor: Miś » 14 lut 2016, 16:10

krzys59 pisze:Używam głównie Cura a tam nie ma średnicy głowicy.
Jak nie ma ? A co jest w pierwszym polu zakładki "Advanced" ?

krzys59
Posty: 243
Rejestracja: 14 mar 2013, 20:16
Lokalizacja: Dobczyce
Kontaktowanie:

Re: Gate1 i głowica 0,4

Postautor: krzys59 » 14 lut 2016, 18:01

OK, Misiu drogi, masz rację w Cura jest, ale w CuraEngine w repetier host nie ma (albo jestem ślepy), nieprecyzyjnie się wyraziłem :piwo:
W Repetier Host średnica dyszy jest w Konfiguracja - Ustawienia drukarki - Extruder -Diameter
Przyznaję, że dla mnie Cura i CuraEngine to synonimy bo mi w linuxie Cura nie działa prawidłowo. Dlatego poleciałem skrótem myślowym. Co nie zmienia faktu, że dalej nie wiem czy wystarczy sama zmiana średnicy dyszy w ustawieniach repetiera i slicerów, czy też powinienem jeszcze gdzieś pogrzebać.

Awatar użytkownika
Artu
Posty: 1628
Rejestracja: 13 sie 2014, 11:56
Lokalizacja: 52°38'25''N, 20°56'31''E

Re: Gate1 i głowica 0,4

Postautor: Artu » 14 lut 2016, 18:04

Według mnie, wymiana dyszy = kalibracja drukarki praktycznie od przysłowiowego "0", bowiem dysza dyszy nie równa... ale ja się nie znam :mrgreen:
Pozdrawiam, Artur

krzys59
Posty: 243
Rejestracja: 14 mar 2013, 20:16
Lokalizacja: Dobczyce
Kontaktowanie:

Re: Gate1 i głowica 0,4

Postautor: krzys59 » 14 lut 2016, 18:29

Tego się obawiam, że to tak prosto nie będzie, ale dlatego pytam mądrzejszych od siebie.

Awatar użytkownika
Fabrykator.pl
Posty: 8759
Rejestracja: 06 mar 2012, 20:07
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: Gate1 i głowica 0,4

Postautor: Fabrykator.pl » 14 lut 2016, 18:56

CuraEngine w Repetier Host połączony jest z "Ustawieniami drukarki" (prawy górny róg - trybik). Tam ustawiasz średnice dyszy.
No i oczywiście profile wydruku nie bądą poprawnie generowały gcode dla dyszy 0.4mm - bo są zrobione dla 0.5.

krzys59
Posty: 243
Rejestracja: 14 mar 2013, 20:16
Lokalizacja: Dobczyce
Kontaktowanie:

Re: Gate1 i głowica 0,4

Postautor: krzys59 » 14 lut 2016, 19:31

A możesz podpowiedzieć w którym miejscu można pogrzebać, żeby zmienić profile? Czy to chodzi n.p. o grubość ścianki pionowej, żeby ją tak ustawić, żeby była wielokrotnością średnicy dyszy? Czy upraszczam znacznie problem.

Awatar użytkownika
Fabrykator.pl
Posty: 8759
Rejestracja: 06 mar 2012, 20:07
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: Gate1 i głowica 0,4

Postautor: Fabrykator.pl » 20 lut 2016, 9:27

Średnicę dyszy ustawia się tam gdzie napisałem - to najprostsze rozwiązanie i jedyne słuszne.

krzys59
Posty: 243
Rejestracja: 14 mar 2013, 20:16
Lokalizacja: Dobczyce
Kontaktowanie:

Re: Gate1 i głowica 0,4

Postautor: krzys59 » 20 lut 2016, 11:24

krzysztof pisze:Średnicę dyszy ustawia się tam gdzie napisałem - to najprostsze rozwiązanie i jedyne słuszne.


Dzięki, to wiem, ale napisałeś też, że gcode będzie źle generowany bo jest przygotowany pod dyszę 0,5, dlatego zadałem pytanie co powinienem zmienić żeby było dobrze, czy wystarczy jak zmienię ustawienia grubości ścian, czy innych miejsc, tak aby były wielokrotnością średnicy dyszy, czy też trzeba głębiej pogrzebać. O to chodziło w moim pytaniu. Gdzie powpisywać średnice w programach których używam to wiem, to oczywista oczywistość. Ale co dalej?
Na przykład, czy wystarczy (przykładowo) zmienić grubość ścianki pionowej (curaengine) na wielokrotność średnicy dyszy? W Slic3r wpisuje się ilość obrysów, więc tam to by nie miało znaczenia. Ale pytanie czy wystarczy tego typu miejsca zlokalizować i odpowiednio skonfigurować czy też potrzeba więcej zachodu do uruchomienia druku na innej głowicy niż standardowa 0,5 w Gate1?

Awatar użytkownika
Fabrykator.pl
Posty: 8759
Rejestracja: 06 mar 2012, 20:07
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: Gate1 i głowica 0,4

Postautor: Fabrykator.pl » 21 lut 2016, 23:34

W Slic3r, w zakładce Advanced daj wszystkie wartości na 0 (szerokość generowanych ścieżek) - od tego zacznij drukowanie i ewentualne poprawki.


Wróć do „GATE 1.0”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość