Gate 1.0 z "problemami"

MPfox
Posty: 1
Rejestracja: 14 sty 2016, 21:44

Gate 1.0 z "problemami"

Postautor: MPfox » 14 sty 2016, 22:41

Witam.
Więc tak, Mam Gate 1.0 + dokupiony leveling i ten lcd.
W dużym skrócie:

- Kupiona, złożona i niesprawna. (włączała się za 3cim razem, silniki szalały i nie reagowały na styczniki)
- Na start po złożeniu okazało się że pł gł nie łączy się w żaden sposób z kompem. Nic zero reakcji itd (znajomy mający doświadczenie z drukarkami pomagał i okazało się że pł gł była trupem.)
- Po wysłaniu na gwarancję itd, wróciła (chyba) naprawiona (ta sama co wysłałem) już "działająca". (i się w tedy dopiero zaczęło...)
_ Po podłączeniu oś X i Y były na odwrót (więc zamieniłem kabelki by było ok i było ok)
_ Wsadzono kartę SD i zero reakcji na załączenie karty. (Działałem na kontrolerze lcd 3novatica) Więc uznaliśmy że pewnie pusty soft.
_ Po instalce softa (przez znajomego który wie jak to ugryźć i poprawnie wszytko zrobić) niby coś tam działa, ale: Musiałem znów zamienić kabelki silników osi X, Y i nawet osi Z (i teraz zaczyna się najciekawsze)
_ Z Repetier host'a może poruszyć osiami itd (więc podejrzewam że coś tam działa)
_ Z pozycji kontrolera lcd mogę wszytko kontrolować itd (grzanie stołu itd jak i przygotowanie do drukowania), lecz znów pojawia się karta SD i zwiecha drukarki na amen (wtyczki, kable itd były już sprawdzone więcej niż 10 razy i dociśnięte)
_ Pruba drukowania przez Repetier'a wygląda tak:
___ Grzeje blat a po nagrzaniu blatu resetuje drukarkę i papa.
_ Ostatecznie znajomy zrobił reinstal softa i nic się nie zmieniło. (i później walczył dalej, lecz ja już nie miałem sił/nerwów na to patrzeć)

Z pozycji lcd mogę rozgrzać blat na full, grzałkę itd. Wszystko na pierwszy rzut oka jest cacy i mogę nawet przygotować do drukowania itd. Lecz przy karcie SD drukarka zdycha natychmiast RIP i przy prubach drukowania resetuje się znów i znów i znów itd... (sprawdzane na 4rech kartach SD w tym i jednej z starszej Sprawnej Gate 1.0 znajomego)

Niewiem co robić już. (tak jak i moi znajomi.)
Zaangażowałem dodatkowo 2 osoby mające doświadczenie z drukarkami by pomogli, lecz dziś już wszyscy polegli.
Już raz miałem płytę gł na gwarancji i wróciła ta sama ale tym razem niby spawana... Nie dali nowej, lecz ta samą, ale już jakby bardziej na chodzie.
Osobiście mam dość... Kwestia jedynie czy wyrzuciłem zbyt wiele kasy w błoto, lub może jest coś co mogę zrobić? (w sensie moi znajomi co się na tym znają, bo ja chce tylko by drukowała nareszcie...)
Niewiem co było zrobione z płytą gł, co w niej było niesprawne itd. Niewiem dosłownie nic, a jedynie w tej chwili mam najdroższą atrapę niby drukarki. (mam gdzieś autoleveling już itd, bo wiem że to pieniądze wyrzucone bezpowrotnie w błoto. Chce wiedzieć tylko czy jest cień szansy by ruszyła, bo to że zmarnowałem pieniądze odczuwam bardzo dobitnie)

Wole puki co napisać tu na Forum, niż pisać znów do 3novatica...
Jeżeli ktoś wie jak to ugryźć, co zrobić itd to proszę o info. Lub chociaż o klepnięcie po ramieniu jak będę znów maila tam pisać...

Awatar użytkownika
McKee
Posty: 420
Rejestracja: 31 lip 2015, 19:05
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Gate 1.0 z "problemami"

Postautor: McKee » 15 sty 2016, 1:04

Głowa do góry - kupiłeś wersję DIY - Do It Yourfriends :bania:.
O to właśnie chodzi, żeby była zabawa za składaniem.
Jeżeli płyta wadliwa to reklamuj. Zdarza się.
Nie ma ikony od klepania po ramieniu więc polecam taką: :piwo:
... i odpocznij (daj znajomym odpocząć) kilka dni.
Będzie dobrze.

PS.: Ktoś tu pisał w innym wątku, że chce kupić taką Gate 1.0 DIY, bo już nie ma w sklepach - masz szanse się pozbyć ale też może masz ostatni unikatowy i unikalny egzemplarz (jeszcze nie złożonej drukarki).

PS.: A przez USB próbowałeś?

specpl
Posty: 86
Rejestracja: 10 gru 2015, 12:19

Re: Gate 1.0 z "problemami"

Postautor: specpl » 15 sty 2016, 9:59

Masz serwis (gwarancję) w cenie drukarki to męcz go.
Ale proszę Cię.... "puki", "pruby", "pł gł"... oczy mi krwawią.

Awatar użytkownika
marcino
Posty: 189
Rejestracja: 23 lut 2014, 14:35
Lokalizacja: Bydgoszcz kujawsko-pomorskie

Re: Gate 1.0 z "problemami"

Postautor: marcino » 15 sty 2016, 10:41

W starej instalacji (aluminium dwa przewody) budynku gospodarczego podłączając drukarkę tez występowały anomalia,
w skrócie pominę opis diagnozowania przyczyny zachowania :bania: po przepięciu do nowo powstałej infrastruktury problem nie pojawia się.
Zasilacz impulsowy 12/350 W z podłączanym przewodem przeciwporażeniowym. Wszystko działało ok do momentu zainicjowania
druku z karty, po pokazaniu/wczytaniu 1% justowaniu stołu stawała tj. zawieszała po kolejnych kilku próbach potrafiła zaskoczyć
lub po czasie kolejna zwiecha. Pewnie to jakiś drobiazg ..powodzenia
pozdrawiam Marcin

apacz
Posty: 1
Rejestracja: 17 cze 2016, 13:54

Re: Gate 1.0 z "problemami"

Postautor: apacz » 17 cze 2016, 13:59

hej
Mieliśmy podobny problem. udało się go rozwiązać.Powoduje go wadliwa konstrukcja sterownika a mianowicie umieszczanie bezpiecznika polimerowego (taki żółty kwadratowy płaski dzigutek zaraz obok zacisków zasialania;-)) obok Diody Shotkego która się bardzo grzeje i powoduje rozłącznie zasilania. Rozwiązaniem jest wyniesienie bezpiecznika poza płytkę, albo montaż radiatora + wentylatora na diodzie. Jakbyś miał problem ze znalezieniem, daj znać do podeśle zdięcie.


Wróć do „GATE 1.0”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość