Gate 1.0 i firmowy autoleveling

awysocki93
Posty: 58
Rejestracja: 06 wrz 2015, 10:21

Re: Gate 1.0 i firmowy autoleveling

Postautor: awysocki93 » 19 wrz 2016, 6:45

Dodam jeszcze że drukarka działa na rampsie i skonfigurowanym przeze mnie repetierze na wzór tego oryginalnego więc być może coś jest nie tak z firmwarem.

Awatar użytkownika
robertm
Posty: 706
Rejestracja: 10 sty 2014, 15:07
Lokalizacja: Sieeemiaaatycze

Re: Gate 1.0 i firmowy autoleveling

Postautor: robertm » 19 wrz 2016, 7:57

a masz krańcówkę z na górze ? przed pomiarem oś Z musi zostać wyzerowana inaczej właśnie tak się dzieje
____
A wszystko Cokolwiek czynicie, z duszy czyńcie, jak dla Pana, nie dla ludzi, świadomi,
że od Pana otrzymacie zapłatę w dziedzictwie, bowiem Panu, Chrystusowi, służycie. Kol 3,23-24

awysocki93
Posty: 58
Rejestracja: 06 wrz 2015, 10:21

Re: Gate 1.0 i firmowy autoleveling

Postautor: awysocki93 » 21 wrz 2016, 21:36

Krańcówkę mam przesuniętą do samej góry. Zerowanie wykonuje się poprawnie, pomiar także a mimo to głowica i tak uderza w stół i wciska go bez końca. Wycinek z mojego configuration.h, wydaje mi się, że tutaj może być problem:
#undef Z_MIN_PIN
#define Z_MIN_PIN -1
#undef X_MAX_PIN
#define X_MAX_PIN -1
#undef Y_MAX_PIN
#define Y_MAX_PIN -1
#undef Z_MAX_PIN
#define Z_MAX_PIN ORIG_Z_MIN_PIN

#define ENDSTOP_PULLUP_X_MIN true
#define ENDSTOP_X_MIN_INVERTING true
#define MIN_HARDWARE_ENDSTOP_X true
#define ENDSTOP_PULLUP_Y_MIN true
#define ENDSTOP_Y_MIN_INVERTING true
#define MIN_HARDWARE_ENDSTOP_Y true
#define ENDSTOP_PULLUP_Z_MIN true
#define ENDSTOP_Z_MIN_INVERTING false
#define MIN_HARDWARE_ENDSTOP_Z false
#define ENDSTOP_PULLUP_X_MAX true
#define ENDSTOP_X_MAX_INVERTING false
#define MAX_HARDWARE_ENDSTOP_X false
#define ENDSTOP_PULLUP_Y_MAX true
#define ENDSTOP_Y_MAX_INVERTING false
#define MAX_HARDWARE_ENDSTOP_Y false
#define ENDSTOP_PULLUP_Z_MAX true
#define ENDSTOP_Z_MAX_INVERTING true
#define MAX_HARDWARE_ENDSTOP_Z true
#define max_software_endstop_r true

#define min_software_endstop_x false
#define min_software_endstop_y false
#define min_software_endstop_z false
#define max_software_endstop_x true
#define max_software_endstop_y true
#define max_software_endstop_z false

awysocki93
Posty: 58
Rejestracja: 06 wrz 2015, 10:21

Re: Gate 1.0 i firmowy autoleveling

Postautor: awysocki93 » 22 wrz 2016, 20:21

Dodam jeszcze, że gdy "home'uję" oś Z to w repetierhost pozycję Z pokazuje mi 210 mm. Czy to jest poprawnie? Teoretycznie tak bo głowica znajduje się w maximum swojego zakresu ale może z punktu widzenia pracy drukarki nie jest tak jak powinno być?

Awatar użytkownika
robertm
Posty: 706
Rejestracja: 10 sty 2014, 15:07
Lokalizacja: Sieeemiaaatycze

Re: Gate 1.0 i firmowy autoleveling

Postautor: robertm » 22 wrz 2016, 21:51

nie mam już gate 1 ale z tego co pamiętam to powinno być 205mm na górze - zmierz se ile masz od głowicy do blatu i ewentualnie skoryguj offsety
____
A wszystko Cokolwiek czynicie, z duszy czyńcie, jak dla Pana, nie dla ludzi, świadomi,
że od Pana otrzymacie zapłatę w dziedzictwie, bowiem Panu, Chrystusowi, służycie. Kol 3,23-24

krzys59
Posty: 243
Rejestracja: 14 mar 2013, 20:16
Lokalizacja: Dobczyce
Kontaktowanie:

Re: Gate 1.0 i firmowy autoleveling

Postautor: krzys59 » 23 wrz 2016, 19:11

205 czy 210 to w sumie bez różnicy, i tak jedzie w dół, na wysokości około 30 mm nad stołem otwiera czujnik i zeruje się w trzech punktach.
Jeśli przy drukowaniu wali Ci w stół to nie masz wpisane w gcode o ile ma zjechać głowica na dół i tam ma się ustawić zero. Najpierw zjechać głowicą na pozycję przy której uznasz, ze to jest zero a potem podanie drukarce, że to jest właśnie zero i od tego ma dalej liczyć kroki. Ja po zerowaniu muszę obniżać głowicę na 8.1 i tam ustawiam zero. Skoro Ci prawidłowo przebiega proces zerowania to czujnik masz ok, więc jedyny problem to gcode. Chyba że nakopałeś coś w firmware. Ja się tego nie tykam, mieszam w gcode i jest dobrze. Też mi waliła głowica w stół, zenim zrozumiałem o co w tym zerowaniu chodzi.
Daj początek gcodu przy którym wali Ci w stół. Ja to rozwiązałem bez grzebania w firmware, tylko poprzez dodawanie odpowiednich linijek do gcodu

awysocki93
Posty: 58
Rejestracja: 06 wrz 2015, 10:21

Re: Gate 1.0 i firmowy autoleveling

Postautor: awysocki93 » 23 wrz 2016, 20:42

Głowica wali w stół podczas wykonywania tych komend z początku tematu:

G28
M340 P0 S2060
G32
M340 P0 S1090
G28 X0 Y0
M340 P0 S0
G92 E0
G1 Z0
G92 Z0

W momencie G1 Z0 lub G92 Z0 głowica zjeżdża niby na pozycję 0 i wali w stół bez końca... Gdy wprowadzę G1 Z0 po wyzerowaniu bez reszty komend głowica normalnie zjeżdża na Z0 ;/ To wyrzuca mi repetier:
20:03:42.241 : Z-probe:79.09 X:19.99 Y:19.99
20:04:22.479 : Z-probe:79.14 X:160.00 Y:19.99
20:05:02.859 : Z-probe:79.24 X:100.00 Y:160.00
20:05:22.500 : plane: a = 0.0003 b = 0.0009 c = 79.0637
20:05:22.508 : Transformation matrix: 1.000000 0.000000 -0.000336 -0.000000 1.000000 -0.000877 0.000336 0.000877 1.000000
20:05:22.508 : CurrentZ:79.24 atZ:50.10
20:05:22.512 : Z after rotation:50.10
20:05:22.513 : Printer height:234.14
20:05:22.513 : Info:Autoleveling enabled
20:05:22.516 : X:99.97 Y:159.93 Z:79.412 E:0.0000
20:05:30.725 : X:-0.00 Y:0.01 Z:79.411 E:0.0000
Tak jakby wychodziła mu wysokość Z 234,14 mm?

Także pozycje dla każdego z-probe są troche nie pasujące do firmware. X1Y1 mam 0 oraz 52 a tutaj jest 20 i 20, tak samo z pozostałymi. Wchodząc w konfigurację EEPROM w repetierze mam tam zupełnie inne wartości niż w firmware. Myślę, że to może być powodem tego niepoprawnego działania, spotkał się ktoś z czymś takim?

EDIT: Poradziłem już sobie z eepromem, teraz mam tam to samo co w firmware. Teraz kolei go G28, przy G32 z jedzie w dół a X1 i Y1 zostaje w 0 i 0 zamiast 0 i 52 ;/

krzys59
Posty: 243
Rejestracja: 14 mar 2013, 20:16
Lokalizacja: Dobczyce
Kontaktowanie:

Re: Gate 1.0 i firmowy autoleveling

Postautor: krzys59 » 23 wrz 2016, 21:20

awysocki93 pisze:Głowica wali w stół podczas wykonywania tych komend z początku tematu:

G28
M340 P0 S2060
G32
M340 P0 S1090
G28 X0 Y0
M340 P0 S0
G92 E0
G1 Z0
G92 Z0



G28 ;zerowanie wstepne
M340 P0 S2180 ;opuszcza ramie pomiarowe
G32 ;zerowanie wg autolevelingu
M340 P0 S1350 ;podnosi ramie pomiarowe
G28 X0 Y0 ;zerowanie w osiach X i Y
M340 P0 S0 ;wylacza serwo
G1 Z8.1 ;obniza głowice na 8.1
G92 Z0 ;ustawia zero dla osi Z w tym miejscu

Porównaj sobie i powinieneś znaleźć gdzie masz problem

awysocki93
Posty: 58
Rejestracja: 06 wrz 2015, 10:21

Re: Gate 1.0 i firmowy autoleveling

Postautor: awysocki93 » 23 wrz 2016, 21:38

Narazie nic z tego bo przy g32 drukarka jedzie mi tak jakby w powietrze. Powinno najpierw ustawić się X0 i Y52, a jest X0 i Y0 i głowica z serwem jedzie do oporu w dół poza stół...

krzys59
Posty: 243
Rejestracja: 14 mar 2013, 20:16
Lokalizacja: Dobczyce
Kontaktowanie:

Re: Gate 1.0 i firmowy autoleveling

Postautor: krzys59 » 23 wrz 2016, 22:41

Wrzuć oryginalny firmware z Gate1, bez modyfikacji. Ja tak mam i jedyne to koryguję w gcode i wszystko działa, choć początki były trudne


Wróć do „GATE 1.0”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość