Gate 1.0 i firmowy autoleveling

combosoft
Posty: 7
Rejestracja: 10 sie 2015, 7:41

Gate 1.0 i firmowy autoleveling

Postautor: combosoft » 08 wrz 2015, 16:15

Może ktoś z Was uruchamiał powyższe? Jestem trochę wkurzony zakupiłem zestaw producenta w nadziei, że pójdzie szybko i bezboleśnie i od niedzieli mam uziemioną drukarkę.
Zestaw mechanicznie zainstalowałem, natomiast utknąłem na uruchomieniu software. Robiłem już kilka podejść. Za pierwszym razem "prawie" się udało i podczas uruchomienia (G32 komenda wysyłana z hosta) wykonał prawidłowe badanie położenia stołu w pierwszym i drugim punkcie, na trzecim się "zawiesił" i docisnął stół do oporu. Ratowałem się wyłączeniem zasilania. Po tym zabrałem się za testowanie: linia detekcji działa prawidłowo (sprawdzane za pomocą kodu G31). Natomiast wykonanie polecenia G30 czy też G32 prowadzi do wciskania stołu (braku reakcji na przycisk). W końcu się wkurzyłem odizolowałem przewody i podpiąłem miernik, myślałem, że może w jakimś położeniu przycisk nie daje zwarcia, ale przycisk działa prawidłowo.
Zauważyłem, ale może to nie jest źle (jest tylko wkurzające): że jak awaryjnie wyłączę zasilanie to bywa, że soft się rozwali i elektronika się restartuje. Pomaga ponowne wgranie oprogramowania. Żeby wykluczyć FLIPa wgrywałem oprogramowanie zewnętrznym programatorem, ale to nic nie zmienia (ani G31 ani G32 nie działają a wciskają stół). Wywołanie komend M500 i M502 daje komunikat "Error: NO eeprom support compiled" - więc chyba tak jak powinno być. PS. Elektronika Unique One rev. B, dodatkowo razem z autolevelingiem zakupiłem wyświetlacz.
PS. Wgrywam oprogramowanie z wątku (viewtopic.php?f=72&t=4794): Repetier_0_92_3_Gate_1_0_autolevel_08_06_15
PS2. Support 3novatica na razie zamiast instrukcji mechanicznego montażu podesłał kilka zdjęci G-cody startu i końca.

Awatar użytkownika
robertm
Posty: 706
Rejestracja: 10 sty 2014, 15:07
Lokalizacja: Sieeemiaaatycze

Re: Gate 1.0 i firmowy autoleveling

Postautor: robertm » 08 wrz 2015, 16:36

Ja mam ten zestaw i działa wszystko jak należy - Sprawdź czy próbnik jest dobrze podłączony. Krańcówka Z MUSI być na górze i gdy zaczynasz pomiar najpierw powinno pojechać na górę i dopiero potem zjechać i rozpocząć pomiar.

G28
M340 P0 S2060
G32
M340 P0 S1090
G28 X0 Y0
M340 P0 S0
G92 E0
G1 Z0
G92 Z0

schemat Gate 1_0 autoleveling.jpg
schemat Gate 1 autoleveling
____
A wszystko Cokolwiek czynicie, z duszy czyńcie, jak dla Pana, nie dla ludzi, świadomi,
że od Pana otrzymacie zapłatę w dziedzictwie, bowiem Panu, Chrystusowi, służycie. Kol 3,23-24

combosoft
Posty: 7
Rejestracja: 10 sie 2015, 7:41

Re: Gate 1.0 i firmowy autoleveling

Postautor: combosoft » 08 wrz 2015, 17:09

robertm pisze:Ja mam ten zestaw i działa wszystko jak należy - Sprawdź czy próbnik jest dobrze podłączony. Krańcówka Z MUSI być na górze i gdy zaczynasz pomiar najpierw powinno pojechać na górę i dopiero potem zjechać i rozpocząć pomiar.

G28
M340 P0 S2060
G32
M340 P0 S1090
G28 X0 Y0
M340 P0 S0
G92 E0
G1 Z0
G92 Z0

schemat Gate 1_0 autoleveling.jpg

Mam przeniesione, wprawdzie przy uruchomieniu naciskam ręką (żeby szybciej) - ale jest na górze. (czyli jedzie G28 zeruje osie x,y; M340 P0 S1290 - wysuwa się próbnik; G32 pozycjonuje się pod pierwszy punkt i jedzie... do wyłączenia zasilania).
A w jaki sposób flashowałeś elektronikę? FLIPem? Czy coś trzeba zrobić inaczej niż jest opisane w instrukcji? Tzn. chodzi mi o to, że kod niby jest za duży, ale jak wybieram plik load hex to niby zajmuje 114kB, podczas (o ile ja to dobrze rozumiem) dostępne jest 120kB flash i 4kB eeprom. Chociaż w tej chwili wgrywam już AVRdude..
Generalnie to bym powiedział, że wszystko wygląda lepiej jak dobrze, wygląda jakby przycisk był zepsuty, ale sprawdzanie G31 sprawia, że wychodzi, że OK jeszcze dla pewności podpiąłem miernik jako woltomierz i faktycznie zwiera do GND. Czy można jednocześnie mieć podłączony wyświetlacz i wysyłać komendy z PC? Szukam jakiegoś niedopatrzenia... Schemat już przeglądnięty ze 100 razy - jedynie co mi "nie pasuje" na schemacie brak oznaczonej rewizji płyty - w moim przypadku rev. B. Elektrycznie wydaje się być OK - serwo się opuszcza, przycisk reaguje na naciśnięcie..

Awatar użytkownika
robertm
Posty: 706
Rejestracja: 10 sty 2014, 15:07
Lokalizacja: Sieeemiaaatycze

Re: Gate 1.0 i firmowy autoleveling

Postautor: robertm » 08 wrz 2015, 22:00

combosoft pisze:Mam przeniesione, wprawdzie przy uruchomieniu naciskam ręką (żeby szybciej) - ale jest na górze. (


i tu masz najprawdopodobniej przyczynę dlaczego wali ci w stół - w firmware jest ustawione, że jedzie do góry (z=205mm) resetuje się na krańcówce i potem jedzie na pomiar.
Wciskając za wcześnie krańcówkę powodujesz przekłamanie w obliczeniach :)
____
A wszystko Cokolwiek czynicie, z duszy czyńcie, jak dla Pana, nie dla ludzi, świadomi,
że od Pana otrzymacie zapłatę w dziedzictwie, bowiem Panu, Chrystusowi, służycie. Kol 3,23-24

combosoft
Posty: 7
Rejestracja: 10 sie 2015, 7:41

Re: Gate 1.0 i firmowy autoleveling

Postautor: combosoft » 28 wrz 2015, 14:57

:piwo: Miałeś rację - źródło problemów to naciskanie krańcówki. Musiałem jeszcze wymienić przycisk z zestawu - działał niestabilnie. Jakiś czas temu zauważyłem jeszcze problem nie trzymania wymiarów - czy miałeś coś takiego i czy można coś na to poradzić? Mam np. uchwyt do szyny aluminiowej zaprojektowany w 123d design i np. wymiar pomiędzy wypustami zaprojektowane jako 40mm, a rzeczywistości wydrukowało się 39.45mm. Można oczywiście pilniczkiem dopasować, albo przeprojektować, ale może da się coś z tym zrobić? G-kod generowany przez Cura, materiał 3novatica PLA (niebieski).

Awatar użytkownika
Zoltan
Posty: 459
Rejestracja: 15 sty 2014, 14:44

Re: Gate 1.0 i firmowy autoleveling

Postautor: Zoltan » 28 wrz 2015, 15:30


Awatar użytkownika
icefresz
Posty: 199
Rejestracja: 04 gru 2013, 19:48
Lokalizacja: Olsztyn

Re: Gate 1.0 i firmowy autoleveling

Postautor: icefresz » 28 wrz 2015, 16:52

robertm pisze:combosoft pisze:
Mam przeniesione, wprawdzie przy uruchomieniu naciskam ręką (żeby szybciej) - ale jest na górze. (


i tu masz najprawdopodobniej przyczynę dlaczego wali ci w stół - w firmware jest ustawione, że jedzie do góry (z=205mm) resetuje się na krańcówce i potem jedzie na pomiar.
Wciskając za wcześnie krańcówkę powodujesz przekłamanie w obliczeniach


Robert u mnie podobnie leveling działa ale przy wydruku wali w stół i też prawdopodobnie mam źle ustawioną krańcówkę Z max ( za nisko a soft myśli że jest na wysokości z=205 a faktycznie jest pare mm lub cm niżej), mogę prosić cię o wrzucenie jak masz zamontowaną krancówkę Zmax w Gate
http://www.czarter-jeziorak.pl Czarter Jachtów na Jeziorze Jeziorak
http://www.kulinarny-blog.pl Kulinarny blog
http://www.przystanpluski.pl Przystań Pluski

Awatar użytkownika
robertm
Posty: 706
Rejestracja: 10 sty 2014, 15:07
Lokalizacja: Sieeemiaaatycze

Re: Gate 1.0 i firmowy autoleveling

Postautor: robertm » 28 wrz 2015, 18:32

jest na standardowym (drukowanym) uchwycie i jest wsunięta ile się tylko da do góry
____
A wszystko Cokolwiek czynicie, z duszy czyńcie, jak dla Pana, nie dla ludzi, świadomi,
że od Pana otrzymacie zapłatę w dziedzictwie, bowiem Panu, Chrystusowi, służycie. Kol 3,23-24

Awatar użytkownika
Fabrykator.pl
Posty: 8759
Rejestracja: 06 mar 2012, 20:07
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: Gate 1.0 i firmowy autoleveling

Postautor: Fabrykator.pl » 28 wrz 2015, 20:05

Najlepiej zrobić pomiar samemu dla maksymalnego zakresu osi Z. W tym celu po Home Z można zjechać bezpiecznie na Z10 i później dokładniej. Zmierzony wynik można wpisać wtedy w firmware i po robocie.
Sam mam zamontowaną krańcówkę na oryginalnym uchwycie, maksymalnie dosuniętą do podpory trzymającej prowadnice liniową.

krzys59
Posty: 243
Rejestracja: 14 mar 2013, 20:16
Lokalizacja: Dobczyce
Kontaktowanie:

Re: Gate 1.0 i firmowy autoleveling

Postautor: krzys59 » 26 lis 2015, 16:45

Kupiłem kilka dni temu zestaw do autolevelingu do Gate1, przyszła paczuszka a w niej parę blaszek, śrubek, itd itd itd. Na stronie sklepu jest tylko schemat elektryczny i jeden projekt stl, nie bardzo wiem do czego. Czy ma ktoś bardziej łopatologiczną instrukcję jak to poskładać? Jakieś rysunki?
A dwa, to czy mam wydrukować element ze strony sklepu (uchwyt_autolevel.stl). Zestaw DIY jest do zmontowania, prawda, ale nie chcę zgadywać która śrubka do czego służy, wolałbym jakieś rysunki, opis. Może ma ktoś coś takiego?


Wróć do „GATE 1.0”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość