Silnik Ekstrudera nie działa

Awatar użytkownika
icefresz
Posty: 199
Rejestracja: 04 gru 2013, 19:48
Lokalizacja: Olsztyn

Silnik Ekstrudera nie działa

Postautor: icefresz » 09 maja 2015, 20:52

Witam
Doszła do mnie nowa drukarka 3d gate i prawie wszystko gra tylko mam problem z uruchomieniem silnika ekstrudera. Kable do silnika są w porządku bo sprawdzałem przełączając wtyczke na inną oś i silnik działa.
Czyli kable do silnika i wtyczka ok silnik sprawny.
Natomiast przełączałem os x do ekstrudera i wtedy też silnik nie działa wiec podejrzewam że to coś na stepstiku, tylko moje pytanie brzmi jak sprawdzić stepstick czy jest z nim ok. Aktualnie prąd na nim jest i jest ustawiony na 0,91V.
Wgrywałem już 2 soft v0,91 rev 7
P.S zamieniałem stepstiki miejscami i dalej na ekstruderze nie działa czyli jakieś ustawienia ??? gdzie to szukać co moge jeszcze sprawdzić??
pozdrawiam
Paweł
http://www.czarter-jeziorak.pl Czarter Jachtów na Jeziorze Jeziorak
http://www.kulinarny-blog.pl Kulinarny blog
http://www.przystanpluski.pl Przystań Pluski

Awatar użytkownika
MiniK
Posty: 567
Rejestracja: 10 gru 2013, 23:54
Lokalizacja: Kraków

Re: Silnik Ekstrudera nie działa

Postautor: MiniK » 09 maja 2015, 21:16

A sprawdzasz go na rozgrzanym ekstruderze ?

Awatar użytkownika
icefresz
Posty: 199
Rejestracja: 04 gru 2013, 19:48
Lokalizacja: Olsztyn

Re: Silnik Ekstrudera nie działa

Postautor: icefresz » 09 maja 2015, 21:35

Minik wstyd się przyznać zapomniałem zupełnie o tym...
Piwo Online
http://www.czarter-jeziorak.pl Czarter Jachtów na Jeziorze Jeziorak
http://www.kulinarny-blog.pl Kulinarny blog
http://www.przystanpluski.pl Przystań Pluski

Awatar użytkownika
MiniK
Posty: 567
Rejestracja: 10 gru 2013, 23:54
Lokalizacja: Kraków

Re: Silnik Ekstrudera nie działa

Postautor: MiniK » 09 maja 2015, 22:24

Luzik :-), nie jesteś nowy więc zastanawiałem się czy zadać to pytanie :-) Ciesze się więc że pomogłem . :D

Awatar użytkownika
icefresz
Posty: 199
Rejestracja: 04 gru 2013, 19:48
Lokalizacja: Olsztyn

Re: Silnik Ekstrudera nie działa

Postautor: icefresz » 10 maja 2015, 8:27

Witam
Drugi raz składam drukarkę Gate i czasami coś ucieknie.......
Ogólnie druk3d uczy pokory.. jeszcze raz dzięki
http://www.czarter-jeziorak.pl Czarter Jachtów na Jeziorze Jeziorak
http://www.kulinarny-blog.pl Kulinarny blog
http://www.przystanpluski.pl Przystań Pluski

Awatar użytkownika
syntetyczny
Posty: 2390
Rejestracja: 08 lut 2013, 23:26
Lokalizacja: Elbląg
Kontaktowanie:

Re: Silnik Ekstrudera nie działa

Postautor: syntetyczny » 11 maja 2015, 9:49

zawsze przy testowaniu ekstruderów najlepiej włączyć zimną ekstruzję kodem M302 :git:
eppure si muove
sklep z akcesoriami RepRap http://www.byq3d.eu

Awatar użytkownika
icefresz
Posty: 199
Rejestracja: 04 gru 2013, 19:48
Lokalizacja: Olsztyn

Re: Silnik Ekstrudera nie działa

Postautor: icefresz » 11 maja 2015, 12:03

syntetyczny pisze:zawsze przy testowaniu ekstruderów najlepiej włączyć zimną ekstruzję kodem M302 :git:

Zawsze można dowiedzieć się coś nowego nie znałem tej komendy. Dzięki :git:
http://www.czarter-jeziorak.pl Czarter Jachtów na Jeziorze Jeziorak
http://www.kulinarny-blog.pl Kulinarny blog
http://www.przystanpluski.pl Przystań Pluski


Wróć do „GATE 1.0”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość