Przyciski szybkiego dostępu do wybranych funkcji w GATE

Awatar użytkownika
Miś
Posty: 625
Rejestracja: 14 sty 2015, 0:47
Lokalizacja: Bytom

Re: Przyciski szybkiego dostępu do wybranych funkcji w GATE

Postautor: Miś » 02 kwie 2015, 14:53

Włączanie, wyłączanie wiatraka jednym przyciskiem - tak (akcja UI_ACTION_FAN_SUSPEND) tak samo da się z oświetleniem (akcja UI_ACTION_LIGHTS_ONOFF)
Co do zmiany filamentu to nie trzeba wcześniej robić pauzy bo wizard zmiany filamentu robi pauzę automatycznie. Wystarczy pod przycisk zaprogramować akcję UI_ACTION_WIZARD_FILAMENTCHANGE. Po wciśnięciu przycisku wydruk jest pauzowany, głowica odjeżdża do home, resztka filamentu jest wypychana do tyłu. Ładujemy nowy, impulsatorem wciągamy aby już ładnie wypływał, odrywamy nitkę, naciskamy impulsator - głowica robi najpierw home (jakbyśmy ją przypadkiem przesunęli przy wymianie), a potem wraca i drukuje dalej.

Brodziek
Posty: 62
Rejestracja: 04 gru 2014, 18:46

Re: Przyciski szybkiego dostępu do wybranych funkcji w GATE

Postautor: Brodziek » 02 kwie 2015, 15:54

Trochę nie na temat, ale przy okazji zapytam tu, może Miś odpowie?
Czy da się akcję zmiany filamentu wywołać z poziomu G-code przy wydruku z karty SD?
Tzn. Mam wygenerowany G-code i ręcznie chcę go wyedytować tak aby przy którejś zmianie warstwy drukarka zatrzymała się w celu zmiany filamentu, a po wymianie była możliwość wznowienia druku z panelu LCD.

Awatar użytkownika
Miś
Posty: 625
Rejestracja: 14 sty 2015, 0:47
Lokalizacja: Bytom

Re: Przyciski szybkiego dostępu do wybranych funkcji w GATE

Postautor: Miś » 02 kwie 2015, 17:06

Da się. Komendą M600

Brodziek
Posty: 62
Rejestracja: 04 gru 2014, 18:46

Re: Przyciski szybkiego dostępu do wybranych funkcji w GATE

Postautor: Brodziek » 03 kwie 2015, 21:00

Dzięki Miś.

Awatar użytkownika
IdeaTB
Posty: 107
Rejestracja: 01 lis 2014, 10:10

Re: Przyciski szybkiego dostępu do wybranych funkcji w GATE

Postautor: IdeaTB » 19 lip 2015, 18:23

Przyciski szybkiego dostępu do wybranych funkcji w GATE przestały działać na najnowszym firmware. Czy już ta funkcja nie będzie obsługiwana czy tez trzeba inaczej podpiąć piny zewnętrznej klawiatury?

Awatar użytkownika
Fabrykator.pl
Posty: 8759
Rejestracja: 06 mar 2012, 20:07
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: Przyciski szybkiego dostępu do wybranych funkcji w GATE

Postautor: Fabrykator.pl » 20 lip 2015, 8:00

Wyłączyłem je programowo, niemniej jednak sa zdefiniowane w firmware i wystarczy je tylko włączyć w ui.h

Awatar użytkownika
IdeaTB
Posty: 107
Rejestracja: 01 lis 2014, 10:10

Re: Przyciski szybkiego dostępu do wybranych funkcji w GATE

Postautor: IdeaTB » 20 lip 2015, 15:45

Moja wiedza kończy się na umiejętności wgrania firmware, nie wiem jak włączyć te opcje, ponadto w nowym firmware pokrętło wyświetlacza jest zbyt czułe przez co wczoraj zamiast wyłączyć oświetlenie w połowie 4 godzinnego wydruku włączyłem funkcję zmiana filamentu (w skutek czego podirytowany o 2 nad ranem powróciłem do wcześniejszej wersji firmware :evil: )

slawko
Posty: 125
Rejestracja: 12 mar 2012, 21:22

Re: Przyciski szybkiego dostępu do wybranych funkcji w GATE

Postautor: slawko » 13 gru 2016, 14:06

Sorry że odkopuję trupa.
Ktoś wie jak odpalić te dodatkowe przyciski w repetier 92.9 na rampsie?
Próbowałem ale nie reaguje na przyciski.
Szukałem w goglach ale nie znalazłem rozwiązania.


Wróć do „GATE 1.0”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość