Przyciski szybkiego dostępu do wybranych funkcji w GATE

pepik
Posty: 39
Rejestracja: 29 gru 2014, 23:55
Lokalizacja: Przemyśl, Warszawa

Re: Przyciski szybkiego dostępu do wybranych funkcji w GATE

Postautor: pepik » 09 lut 2015, 12:17

Może i nie w temacie ale czy wiadomo kiedy będzie dostępny na stronie zestaw do autolevelingu?

Awatar użytkownika
SWJ
Posty: 2868
Rejestracja: 19 sie 2013, 21:40
Lokalizacja: Poznań

Re: Przyciski szybkiego dostępu do wybranych funkcji w GATE

Postautor: SWJ » 09 lut 2015, 13:50

krzysztof pisze:To akurat mam zrobione w Repetier Host - są tam przyciski 1/2/3/4/5 dla których można przypisać dowolny (złożony z kilkunastu linijek) gcode.


:-) przyciski pojawiły sie już w oficjalnej wersji Repetier na www w pliku UI.H

#define USER_KEY1_PIN 36
#define USER_KEY1_ACTION UI_ACTION_LIGHTS_ONOFF
#define USER_KEY2_PIN 40
#define USER_KEY2_ACTION UI_ACTION_PREHEAT_ABS
#define USER_KEY3_PIN 41
#define USER_KEY3_ACTION UI_ACTION_WIZARD_FILAMENTCHANGE
#define USER_KEY4_PIN -1
#define USER_KEY4_ACTION UI_ACTION_DUMMY
Załączniki
gate-button.JPG
// Jarek

=========

... nie tylko drukowanie..

p_borat
Posty: 9
Rejestracja: 07 sty 2015, 20:46

Re: Przyciski szybkiego dostępu do wybranych funkcji w GATE

Postautor: p_borat » 14 mar 2015, 6:51

Jeden z 4 przycisków jest niepodłączony.
Do jak oznaczonej linii można go podczepić i jaki ma numer w "arduino" ?

Awatar użytkownika
Miś
Posty: 625
Rejestracja: 14 sty 2015, 0:47
Lokalizacja: Bytom

Re: Przyciski szybkiego dostępu do wybranych funkcji w GATE

Postautor: Miś » 14 mar 2015, 22:24

Ktoś tu chyba pomylił 5 przycisków w Hoscie z 4-rema sprzętowymi na elektronice.

Awatar użytkownika
SWJ
Posty: 2868
Rejestracja: 19 sie 2013, 21:40
Lokalizacja: Poznań

Re: Przyciski szybkiego dostępu do wybranych funkcji w GATE

Postautor: SWJ » 14 mar 2015, 22:44

tak to jest jak sie po nocach siedzi hihih

anyway 4 na pinach dzialaja
// Jarek

=========

... nie tylko drukowanie..

Awatar użytkownika
unitral
Posty: 446
Rejestracja: 09 sty 2015, 22:34
Lokalizacja: Wiedeń

Re: Przyciski szybkiego dostępu do wybranych funkcji w GATE

Postautor: unitral » 15 mar 2015, 21:38

A mogę prosić o schemat tej elektroniki?
Bo takie ulepszenia by się przydały i w innych wersjach z MEGA 2650 :)
Na programowaniu się znam, więc źródło pod moją K8200 sobie dostosuję.
Muszę jedynie schematy obejrzeć, żeby wiedzieć gdzie szukać jakie piny pozamieniać pod MB77...

Awatar użytkownika
Miś
Posty: 625
Rejestracja: 14 sty 2015, 0:47
Lokalizacja: Bytom

Re: Przyciski szybkiego dostępu do wybranych funkcji w GATE

Postautor: Miś » 16 mar 2015, 2:19

W Repetierze do przycisków możesz użyć dowolnych 4 wyjść elektroniki. Musisz mieć schemat do swojej, i sprawdzić co masz wolne na jakim złączu.
Jak masz graficzny LCD (128x64) to masz bonus w postaci 3 wolnych linii poprowadzonych już taśmą do displaya. Czyli D5 D6 i D7 do displaya. Grafik ich nie używa, więc są wolne.
Ale to oczywiście nie dla Gate, bo Gate (czyli elektronika Unique One) nie działa z graficznym LCD.

Awatar użytkownika
unitral
Posty: 446
Rejestracja: 09 sty 2015, 22:34
Lokalizacja: Wiedeń

Re: Przyciski szybkiego dostępu do wybranych funkcji w GATE

Postautor: unitral » 16 mar 2015, 21:05

Wolnych pinów nam ho-ho i trochę... :)
A serio, to potrzebuję schemat, bo w tym wsadzie do Megi nie ma ustawień pinów dla mojej płyty.
A żeby nic nie pomylić wolę zerkać w dwa schematy, bo te opisy w Marlinie nie są zbyt dokładne. Raz posługują się numerami pinów raz nazwami.

A na stronie Repetiera nie mogę skonfigurować swojej płyty.
Motherboard 77 K8200 3drag

Awatar użytkownika
Fabrykator.pl
Posty: 8759
Rejestracja: 06 mar 2012, 20:07
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: Przyciski szybkiego dostępu do wybranych funkcji w GATE

Postautor: Fabrykator.pl » 16 mar 2015, 23:00

Unique One jest na AT90USB1287 a nie na Atmedze 2650. Do tego nie używam Marlina a Repetiera.

elaniusz
Posty: 37
Rejestracja: 28 mar 2014, 11:19

Re: Przyciski szybkiego dostępu do wybranych funkcji w GATE

Postautor: elaniusz » 02 kwie 2015, 11:35

Czy można tak zrobić, że jedno naciśnięcie np. włącza wiatraczek a jak wciśnie się drugi raz ten sam klawisz to się wyłącza?? Grzenie stołu wł/wył? No i czy jak zaprogramuje się pauze i wróci do home to można z poziomu LCD zmienić filament?? Jeżeli zadaje tendencyjne pytania to przepraszam, ale ucze się dopiero druku 3d.


Wróć do „GATE 1.0”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości