Ile zajmują Mb skany 3D?

krzys59
Posty: 239
Rejestracja: 14 mar 2013, 20:16
Lokalizacja: Dobczyce
Kontaktowanie:

Re: Ile zajmują Mb skany 3D?

Postautor: krzys59 » 29 maja 2016, 21:42

Nie robiłem wielu doświadczeń, bo trochę nie było czasu. Próbowałem swoją głowę zeskanować, co się oczywiście nie udało, no bo mi "ręców" brakło, część zrobił, szczegółów nie ma, ale ogólnie twarz jest. Noszę okulary, czego skaner nie zauważył. Plik stl około 7 Mb, obj około 13Mb
Próbowałem też swoja rękę leżącą na stole, tu już był lepszy wynik, bardziej dokładnie zeskanowane. Generalnie nie jest to tak proste jak na filmach youtube się widzi. ALe nauczę się a to moich potrzeb myślę, że wystarczy w zupełności.
Co do dzieci i skanowania ręki, rzeczywiście czas potrzebny na to może być problemem, żeby się dzieciak nie ruszał, ale coś się wymyśli, żeby to się dało zrobić.

Awatar użytkownika
robertm
Posty: 706
Rejestracja: 10 sty 2014, 15:07
Lokalizacja: Sieeemiaaatycze

Re: Ile zajmują Mb skany 3D?

Postautor: robertm » 29 maja 2016, 23:03

może trzeba by skonstruować jakąś podpórkę pomiędzy bok (biodro) a wewnętrzną część ramienia (coś jak w komediach u zagipsowanych ludzi) ...
____
A wszystko Cokolwiek czynicie, z duszy czyńcie, jak dla Pana, nie dla ludzi, świadomi,
że od Pana otrzymacie zapłatę w dziedzictwie, bowiem Panu, Chrystusowi, służycie. Kol 3,23-24

Awatar użytkownika
Fabrykator.pl
Posty: 8758
Rejestracja: 06 mar 2012, 20:07
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: Ile zajmują Mb skany 3D?

Postautor: Fabrykator.pl » 30 maja 2016, 8:23

Najlepsze wyniki uzyskuje się z pojedynczych "skanów", które można łączyć w programie David laserscanner. Kiedyż próbowałem za jednym zamachem coś większego zeskanować i zawsze były z tym problemy - albo za wolno, albo za szybko, albo niezbyt dokładny skan.
Taki test popełniłem prawie 2 lata temu
http://centrumdruku3d.pl/test-skanera-3d-sense/
Bardzo dobrą alternatywą jest Kinect + soft Skanect3D, o czym pisałem tutaj
viewtopic.php?f=78&t=4318&hilit=kscan3d

Awatar użytkownika
McKee
Posty: 401
Rejestracja: 31 lip 2015, 19:05
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Ile zajmują Mb skany 3D?

Postautor: McKee » 30 maja 2016, 11:09

Przede wszystkim: Praw optyki się nie przeskoczyć: Kinect ogniskuje się od około 1,2m i jeżeli coś jest bliżej to będzie nieostre, jeżeli do tego dodamy rozdzielczość jego kamer (640x480) to kiepskie wyniki nie dziwią.
Do "skrócenia dystansu" w trakcie grania wymyślono odpowiednie przystawki - np: http://www.amazon.com/Zoom-Kinect-Xbox- ... B0050SYS5A (Kinect potrzebuje normalnie kilku metrów przed TV a nie każdy ma takie możliwości lokalowe).
Nie wiem czy to by zadziałało przy skanowaniu 3D (wprowadza spore zniekształcenia na brzegach).
Ogólnie: raczej skanowanie samochodów (widziałem Krzysztof-a skany kiedyś) niż elementów twarzy. Albo przeróbka optyki.


Wróć do „Skanery 3D i skanowanie”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość