Ile zajmują Mb skany 3D?

krzys59
Posty: 242
Rejestracja: 14 mar 2013, 20:16
Lokalizacja: Dobczyce
Kontaktowanie:

Ile zajmują Mb skany 3D?

Postautor: krzys59 » 21 maja 2016, 22:33

Przymierzam się do zakupu skanera 3D, al nie wiem, czy mój dysk, będzie wystarczający do skanowania 3D. Czy może mnie ktoś oświecić, ile miejsca zajmują skany 3D? Powiedzmy skan ręki, głowy, czy tego typu przedmiotów. Jaka jest na to potrzebna pojemność dyskowa? Myślę o skanerze Sense, lub XYZPrinting. Nie wiem czy mi wystarczy miejsca na dysku na skanowanie, stąd i to pytanie

Awatar użytkownika
robertm
Posty: 706
Rejestracja: 10 sty 2014, 15:07
Lokalizacja: Sieeemiaaatycze

Re: Ile zajmują Mb skany 3D?

Postautor: robertm » 21 maja 2016, 23:37

Z tego co się zdążyłem zorientować XYZPrinting nie ma jakiś specjalnych wymagań co do miejsca na dysku jedynie procek Intela i5/i7 minimum czwartej generacji (czyli serie i5 4xxx/i7 4xxx)
____
A wszystko Cokolwiek czynicie, z duszy czyńcie, jak dla Pana, nie dla ludzi, świadomi,
że od Pana otrzymacie zapłatę w dziedzictwie, bowiem Panu, Chrystusowi, służycie. Kol 3,23-24

krzys59
Posty: 242
Rejestracja: 14 mar 2013, 20:16
Lokalizacja: Dobczyce
Kontaktowanie:

Re: Ile zajmują Mb skany 3D?

Postautor: krzys59 » 22 maja 2016, 9:53

Z tym minimum czwartek generacji to mnie zmartwiłeś, mam trzeciej

tomil
Posty: 22
Rejestracja: 16 gru 2015, 16:09
Lokalizacja: Tarnów

Re: Ile zajmują Mb skany 3D?

Postautor: tomil » 25 maja 2016, 16:58

Wszystko zależy z jaką dokładnością będziemy skanować i jak gęsto ustawimy wierzchołki w obiekcie oraz jego złożoności. Surowe skany bez redukcji (używam skanera David SLS-2) zajmują przy małych obiektach np. 6 cm - prosta geometria to rząd wielkości 1 mb do kilkunastu mb. Natomiast duże skany np. rzeźba o wysokości 40 cm może mieć nawet objętość 500 mb (średnio 120 mb do 250 mb). Co do powyższych skanerów nie mogę się wypowiedzieć jakie będą wielkości skanów.
Pozdrawiam
Tomek

krzys59
Posty: 242
Rejestracja: 14 mar 2013, 20:16
Lokalizacja: Dobczyce
Kontaktowanie:

Re: Ile zajmują Mb skany 3D?

Postautor: krzys59 » 25 maja 2016, 17:31

Dzięki, nie sądzę żeby się to jakoś wiele różniło. Kupiłem XYZ, jak przyjdzie to się przekonam :-)

Awatar użytkownika
robertm
Posty: 706
Rejestracja: 10 sty 2014, 15:07
Lokalizacja: Sieeemiaaatycze

Re: Ile zajmują Mb skany 3D?

Postautor: robertm » 25 maja 2016, 20:47

xyz skanuje w 640x480 pixeli więc raczej wielkich plików nie będzie
____
A wszystko Cokolwiek czynicie, z duszy czyńcie, jak dla Pana, nie dla ludzi, świadomi,
że od Pana otrzymacie zapłatę w dziedzictwie, bowiem Panu, Chrystusowi, służycie. Kol 3,23-24

Awatar użytkownika
marcino
Posty: 188
Rejestracja: 23 lut 2014, 14:35
Lokalizacja: Bydgoszcz kujawsko-pomorskie

Re: Ile zajmują Mb skany 3D?

Postautor: marcino » 26 maja 2016, 16:23

sam jestem ciekawy jak to będzie funkcjonować,
dopytywałem o ten skaner na jeszcze jednym forum i otrzymałem w odpowiedzi ciekawy materiał wideo pokazujący słabe strony i wyższość oprogramowania od sens....rezultatami pochwal się koniecznie :piwo:
pozdrawiam Marcin

Awatar użytkownika
robertm
Posty: 706
Rejestracja: 10 sty 2014, 15:07
Lokalizacja: Sieeemiaaatycze

Re: Ile zajmują Mb skany 3D?

Postautor: robertm » 27 maja 2016, 12:46

Wydaje mi się, że podstawowa sprawa to do czego ma on służyć w przypadku skanowania kikutów kończyn na pewno wystarczy
____
A wszystko Cokolwiek czynicie, z duszy czyńcie, jak dla Pana, nie dla ludzi, świadomi,
że od Pana otrzymacie zapłatę w dziedzictwie, bowiem Panu, Chrystusowi, służycie. Kol 3,23-24

bmasojc
Posty: 21
Rejestracja: 30 paź 2015, 23:05

Re: Ile zajmują Mb skany 3D?

Postautor: bmasojc » 29 maja 2016, 0:02

Witam,
Ja właśnie jestem w trakcie testowania Kinecta v2.0 (tego od XBOX One) podłączonego pod PC. Podjąłem próby skanowania "popiersi" najbliższej rodziny. Niestety nie jestem zadowolony z rozdzielczości okolic twarzy. Generalnie wychodzi kiepsko, szczegóły twarzy nie są wyraźne, skan słabo przypomina osobą skanowaną, wargi słabo rozgraniczone, nosy "wyostrzone" bez płatków nosa, kości policzkowe są widoczne natomiast same policzki nie wyraźne. Mam wrażenie, że zarysy twarzy są bardziej wyostrzone (jakby pozbawione tkanki podskórnej) z bardziej uwydatnionym kośćcem. Generalnie nie polecam zakupu jako skanera do skanowania ludzi. Jutro spróbuję zrobić skan przedramienia z ręką, to napiszę.

pozdrawiam
Bartek

bmasojc
Posty: 21
Rejestracja: 30 paź 2015, 23:05

Re: Ile zajmują Mb skany 3D?

Postautor: bmasojc » 29 maja 2016, 21:16

Witam serdecznie,
Porobiłem kilka skanów przedramion dzieci do 10 lat, niestety trzeba się liczyć z problemami z utrzymaniem pozycji przez dziecko. Na Kinect'cie v2.0 niestety ani razu nie udało mi się zrobić pełnych 360st obrotu wokół dziecka - oprogramowanie gubiło orientację w przestrzeni. Po takim skanie przedramiona były zdeformowane. Skany robiłem przy pomocy SDK v2.0 do Kinecta i programiku Fusion. Robiłem dzisiaj skany również kilku innych twarzy/"popiersi". Żaden skan 3D (siatka) nie przypominał "właściciela" twarzy. Generalnie nie polecam Kinecta 2.0 do skanowania twarzy. Dopiero teraz zrozumiałem, że nawet nazwa tego urządzenia wskazuje, że nadaje się najlepiej do analizy ruchu, a nie generowania statycznych obrazów 3D.

Apropos odpowiedzi na pytania ile zajmuje pojedynczy skan 3D - ja znalazłem największy plik .stl 33MB.
Krzyś napisz jak Twoje doświadczenia ze skanowaniem.

pozdrawiam
Bartek


Wróć do „Skanery 3D i skanowanie”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość