FabScan CUBE - opinie / testy / budowa

Awatar użytkownika
syntetyczny
Posty: 2390
Rejestracja: 08 lut 2013, 23:26
Lokalizacja: Elbląg
Kontaktowanie:

Re: FabScan CUBE - opinie / testy / budowa

Postautor: syntetyczny » 21 lip 2014, 9:50

rozdzielczość jest taka, jak wielkość pixela na powierzchni skanowanej. Czyli jak 1px obejmuje 0.1mm to rozdzielczość w RGB wynosi ok. 0.4mm. W czarnobieli rozdzielczość wynosi ok.0.3mm. RGB jest aproksymowane z 3px. stąd taka duża niedokładność.
eppure si muove
sklep z akcesoriami RepRap http://www.byq3d.eu

digitalny
Posty: 31
Rejestracja: 14 lip 2014, 1:56

Re: FabScan CUBE - opinie / testy / budowa

Postautor: digitalny » 21 lip 2014, 14:27

Po pierwsze niczego nie reklamuję. Mieliście problem to zabrałem głos.

zbędne komentarze obrażające zostały usunięte zgodnie z regulaminem (pkt.6 / pkt.12) /krzysztof

Syntetyczny myli rozdzielczość punktu na ekranie z różnicą skanowanego obiektu i drukowanego obiektu.

Poprawiajcie Panowie Niemców bo oni generalnie nic nie potrafią zrobić porządnie tylko my Polacy
jesteśmy genialni dlatego skończyliśmy na syrence i polonezie.

Proponuję dokładnie przeczytać i zrozumieć znajdującą się na znanej i cytowanej stronie instrukcję
i ściśle się jej trzymać.

Ja tym czasem zajmę się sprzedażą bo bicie piany to strata czasu:)

Windowsowcy tak mają że wszystko od wszystkich wiedzą lepiej.

Na szczęście istnieją inne światy:)

Proponuję "Think Diffrent".

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Klaster3D
Posty: 95
Rejestracja: 06 kwie 2014, 12:02
Lokalizacja: Warszawa / Katowice
Kontaktowanie:

Re: FabScan CUBE - opinie / testy / budowa

Postautor: Klaster3D » 21 lip 2014, 15:09

digitalny właściwie nie wiem co mam napisać po twoim ostatnim wpisie i jak ci mogę pomóc. Podobnie jak ty pasjonuję się nowymi technologiami. W chwili obecnej pracuję nad nową konstrukcją napędu 2 X 4 niestety ciągle widzę to samo.

A tak na poważnie trochę luzu . . . . temat o skanerach na początku był fajny. Pozdrawiam.
Załączniki
Naped 2X4m.jpg
Źródło: dwa podopieczne psy Viki i Flores ręka moja :-)

Awatar użytkownika
SWJ
Posty: 2868
Rejestracja: 19 sie 2013, 21:40
Lokalizacja: Poznań

Re: FabScan CUBE - opinie / testy / budowa

Postautor: SWJ » 21 lip 2014, 15:14

... Panie digitalny .... forum sluży do wymiany doswiadczen.... pomagania sobie nawzajem ... zglaszania konstruktywnych uwag do projektu.. subiektywnych czasami tez....


do reklamowania produktow i usług typu szkolnie służy dzial giełda....


promowanie sie w stylu "ja to juz wiem a wy nadal tego nie jestescie w stanie zrozumiec " .... jest pewnego rodzaju gwiazdorstwem ...


wiesz a nie masz zamaru tego wyjasnic innym z forum za darmo ... to sie po prostu nie odzywaj...


masz zamiar sprzedac swoja wiedze to ją sprzedaj w dziale giełda....

proste to jak ..
// Jarek

=========

... nie tylko drukowanie..

digitalny
Posty: 31
Rejestracja: 14 lip 2014, 1:56

Re: FabScan CUBE - opinie / testy / budowa

Postautor: digitalny » 21 lip 2014, 15:28

Klaster 3D może siedzicie tu wieki i nie zauważacie tego co mnie drażni. Wcale nie miałem zamiaru rozmawiać na tematy oboczne.
Przypadkiem znalazłem w sieci wpis, zobaczyłem, że jesteście na etapie testów więc mając ten skaner w ręku krótko go opisałem.
Tyle...
W odpowiedzi lawina krytyki że to badziewie że nie mam pojęcia o tym co robię, że jestem oszustem bo pokazuje
cudze obrazki itp. itd.

Tam gdzie była konkretna dyskusja udzieliłem konkretnych uwag zgodnie ze swoją wiedzą i doświadczeniem.

Informacje jakie przekazywałem zostały pocięte zmanipulowane i wypaczone.

Nigdy nie zostało nic pocięte, zmanipulowane i wypaczone / krzysztof

Zamiast rozmawiać konkretnie "moderator" skupił się wyłącznie na krytyce i dezinformacji,
więc odpowiedziałem na te moim zdaniem "nie do końca uczciwe pomówienia".

Nie można krytykować czegoś, czego się nie zna (ja nie znam FabScan). Zostałeś poproszony TYLKO o podanie tolerancji wymiarowej uzyskanych skanów - nic więcej. Z Twojej strony brak odpowiedzi na zadane pytanie. / krzysztof

Nie mam zamiaru dalej uczestniczyć w tej bezsensownej dyskusji.

Uważam ten skaner za dobry w dobrej cenie dla tych którzy swoją przygodę zaczynają.
Jeśli ktoś dokładnie go zbuduje i skonfiguruje uzyska dobrej jakości skany.

Nie ma on i nie może mieć porównania z profesjonalnymi produktami za dużo większe pieniądze
bo mieć nie może. Przecież to jest oczywiste!

Ciągle z braku środków mylimy w Polsce urządzenia profesjonalne służące do zarabiania pieniędzy
z hobbystycznymi.

digitalny
Posty: 31
Rejestracja: 14 lip 2014, 1:56

Re: FabScan CUBE - opinie / testy / budowa

Postautor: digitalny » 21 lip 2014, 15:48

Uważaj SWJ z tymi kropkami na końcu bo Cię moderator wytnie za niecenzuralne myśli:)

Pytałeś o prosty skaner odpowiedziałem gdybyś nie miał w sobie tyle "jadu" i "podejrzliwości"
dowiedziałbyś się więcej:)

Tamten skaner radzę CI porzucić naprawdę szkoda czasu.

Powodzenia :)

Awatar użytkownika
SWJ
Posty: 2868
Rejestracja: 19 sie 2013, 21:40
Lokalizacja: Poznań

Re: FabScan CUBE - opinie / testy / budowa

Postautor: SWJ » 21 lip 2014, 16:05

.... a pokaz mi gdzie udzieliles konkretnej porady rozwiazującej jakis problem .... bo jestem ignorantem i nie dowidze...

...
// Jarek

=========

... nie tylko drukowanie..

Awatar użytkownika
syntetyczny
Posty: 2390
Rejestracja: 08 lut 2013, 23:26
Lokalizacja: Elbląg
Kontaktowanie:

Re: FabScan CUBE - opinie / testy / budowa

Postautor: syntetyczny » 21 lip 2014, 21:29

Wracając do merytoryki.
Dzisiaj pchnęliśmy trochę soft do Fabscana. Na dniach zabieram się za płytkę, skoro kol. digitalny uważa, że napęd lasera nie jest potrzebny, to na płytce będzie jedynie gniazdo na silnik podstawki.
Poza tym, zastanawiam się nad ujednoliceniem programu do standardu david scaner. Czyli dodanie linii referencyjnych oraz punktów odniesień. Z tego co widziałem w scanerach, które mamy tutaj w eg, to wszystkie używają tego typu rozwiązań, oprócz ręcznego Faro, który jest stricte laserowy.
eppure si muove
sklep z akcesoriami RepRap http://www.byq3d.eu

digitalny
Posty: 31
Rejestracja: 14 lip 2014, 1:56

Re: FabScan CUBE - opinie / testy / budowa

Postautor: digitalny » 21 lip 2014, 22:31

To nie moje zdanie kolego syntetyczny tylko francisa egelmana twórcy projektu.
Oni na początku uważali że przeciwbieżny w stosunku do stolika ruch lasera spowoduje
lepsze skanowanie płaskorzeźb.

Moim zdaniem kluczowe dla tego typu skanera jest odcięcie odczytu linii niepotrzebnych.
Kluczem jest zrozumienie wartości i ustawienie ich w pliku configuration.xml
(cień lasera na tylnej obudowie), rozdzielczość kamery i jakość lasera.

Ważna jest też precyzyjna do bólu synchronizacja tego co rysuje laser i tego co fotografuje kamera.

Podstawową przyczyną kłopotów w Windows jest to że kamera albo łapie ciut za wcześnie albo ciut za późno
bo odczyt i interpretacja dll nie nadążają.

Nie jestem miłośnikiem Windows i zawsze mnie wkurza że czas reakcji tego systemu jest jak hamulec
w starym polonezie.:) Coś tam dudni w srodku dysk się wysila i nagle niebieski ekran...


Na Macu czy pod Linuxem ta synchronizacja jest idealna.

digitalny
Posty: 31
Rejestracja: 14 lip 2014, 1:56

Re: FabScan CUBE - opinie / testy / budowa

Postautor: digitalny » 22 lip 2014, 7:54

Jeśli chodzi o ten skaner to jego wady są następujące:

1. Drewniana obudowa...powinna być np z matowego poliwęglanu(moim zdaniem, jeśli ktoś ma inny pomysł materiału który nie pracuje). Drewno się wypacza, bierze wodę z powietrza z czasem odległości trzeba korygować.
2. Mocowanie talerza stolika obrotowego. Fatalne. Istnieje stl do wydruku nieco ten problem poprawiający. Płaszczyzna stolika musi być idealnie gładka
i 'zamiatać idealnie w poziomie.
3. Wnętrze koniecznie czarne matowe dla kontrastu.
4. Lepszy laser.
5. Lepsza kamera

Jakość skanów zależy od precyzyjnie ustawionych odległości, Na drewnie trudno to osiągnąć. Jeśli te wady uda się wyeliminować
oprogramowanie to które jest pozwoli na uzyskanie dobrej jakości skanów. Warunek? Wydolność samej maszyny, komputera!
Dla PC-ta i "Psindows" i7 16 RAM dysk SSD. Linux? Radzi sobie na niskich parametrach. Apple na Mac OS X?
Bajka czuje się że to nie jest ten Intel który wkładają do PC-tów.

Pozdrawiam


Wróć do „Skanery 3D i skanowanie”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości