FabScan CUBE - opinie / testy / budowa

Awatar użytkownika
Fabrykator.pl
Posty: 8759
Rejestracja: 06 mar 2012, 20:07
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: FabScan CUBE - opinie / testy / budowa

Postautor: Fabrykator.pl » 22 lip 2014, 8:45

Do obudowy można wykorzystać dibond/plabond z matową powierzchnią

Awatar użytkownika
syntetyczny
Posty: 2390
Rejestracja: 08 lut 2013, 23:26
Lokalizacja: Elbląg
Kontaktowanie:

Re: FabScan CUBE - opinie / testy / budowa

Postautor: syntetyczny » 22 lip 2014, 9:43

Buda może być z alu, ostatnio dużo w nim robię, fakt że cena skacze 3krotnie, ale problem jest tutaj jeszcze inny. Łożyskowanie stoliku obrotowego woła o pomstę do nieba...Stawia się figurkę na wałku silnika krokowego?Bez sensu...
eppure si muove
sklep z akcesoriami RepRap http://www.byq3d.eu

Awatar użytkownika
SWJ
Posty: 2868
Rejestracja: 19 sie 2013, 21:40
Lokalizacja: Poznań

Re: FabScan CUBE - opinie / testy / budowa

Postautor: SWJ » 22 lip 2014, 10:40

nie powiedział bym że sklejka jest niewystarczająca. Moja drukarka ma podobną obudowę i po wożeniu drukarki w bagażniku auta - wyjmuje i drukuję i SKIRT wychodzi zawsze idelanie - jakbym drukarkę ze stołu nie ruszał.

a może skaner zrobić tylko jako PODSTAWĘ - bez górnej zabudowyt - ale umieszczać w komorze bezcieniowej

... mam taka do robienia zdjęć...
// Jarek

=========

... nie tylko drukowanie..

Awatar użytkownika
syntetyczny
Posty: 2390
Rejestracja: 08 lut 2013, 23:26
Lokalizacja: Elbląg
Kontaktowanie:

Re: FabScan CUBE - opinie / testy / budowa

Postautor: syntetyczny » 22 lip 2014, 10:45

Widzisz, tutaj jest problem taki, że mechanika stolika do obracania obiektu skanowanego jest błędnie zaprojektowana.
eppure si muove
sklep z akcesoriami RepRap http://www.byq3d.eu

Awatar użytkownika
SWJ
Posty: 2868
Rejestracja: 19 sie 2013, 21:40
Lokalizacja: Poznań

Re: FabScan CUBE - opinie / testy / budowa

Postautor: SWJ » 22 lip 2014, 12:10

czyli powinien być " ciężki talerz" ułożyskowany w trzech punktach na małych łożyskach w podstawie - by talerz płasko się obracał na stałej "podstawie" ....

hmmm trzeba dorwać stary dobry gramofon ... i zamiast starego silnika zamontować krokowy ... obciąć wystający bolec i jest już precyzyjna platforma... :D :D
// Jarek

=========

... nie tylko drukowanie..

Awatar użytkownika
syntetyczny
Posty: 2390
Rejestracja: 08 lut 2013, 23:26
Lokalizacja: Elbląg
Kontaktowanie:

Re: FabScan CUBE - opinie / testy / budowa

Postautor: syntetyczny » 22 lip 2014, 12:15

Ja planowałem walnąć łożysko dwu dzielne i zrobić przełożenie na pasku, płytę zrobić z alu np. 8 i splanować na frezarce...Na razie mam inne sprawy na głowie więc soft "sam" się robi ;P
eppure si muove
sklep z akcesoriami RepRap http://www.byq3d.eu

digitalny
Posty: 31
Rejestracja: 14 lip 2014, 1:56

Re: FabScan CUBE - opinie / testy / budowa

Postautor: digitalny » 22 lip 2014, 18:16

Skaner to nie drukarka. Dane jakie znajdują się w pliku configuration.xml dokładnie określają odległość stolika od kamery
jak i szerokość skanowania i głębokość skanowania uzależnioną od rozdzielczości i ogniskowej danego typu kamery.

Jak drewno 'napiję" się pary wodnej w wilgotny dzień a podsuszy w upalny albo w zimie gdy jest ogrzewanie sztuczne
to te odległości się zmieniają i kalibrujemy na nowo.

Mechanika stolika fakt nie ma amortyzacji co powoduję drgania obiektu. Założenia było takie, że skaner musi być tani.
No i tani jest w stosunku do wielu innych rozwiązań. :)

Aluminium? Hmm troszkę waży i błyszczy, ale czarna matowa farba i może być. W końcu laptopy Apple są aluminiowe i
wygląd mają niezły. Jest sztywne i to jest zaleta! Pozostaje kwestia izolacji elektroniki bo to jednak przewodnik!

Stół na łożyskach niezły pomysł, a może wystarczą tuleje bądź metalowe czy plastikowe kulki.

Tyle będzie pomysłów ile Polaków, ale to w końcu opensource.

Ja zastanawiam się nad pokryciem stolika gumą antypoślizgową w sprayu. Chodzi o to aby obiekt nie zmieniał położenia
przy obrocie tylko "siedział" idealnie osiowo.

No i oczywiście trzeba wyregulować natężenie prądu na sterowniku silnika krokowego żeby nie szarpał jak dostanie
za dużo siły...

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
SWJ
Posty: 2868
Rejestracja: 19 sie 2013, 21:40
Lokalizacja: Poznań

Re: FabScan CUBE - opinie / testy / budowa

Postautor: SWJ » 22 lip 2014, 21:24

digitalny pisze:Skaner to nie drukarka.. . .


jeśli drukujesz SKIRT na wysokości 0,3mm nad stołem i głowica idzie ci równo i skirt masz książkowy ....
potem ładujesz drukarkę do terenówki do bagażnika i przypinasz pasami...
potem zapierniczasz po dziurawych polskich drogach kilkaset kilometrów - a nie mam zwyczaju omijać dziur ...
potem wyciągasz drukarkę i nagrzewasz i drukujesz i skirt wychodzi idelanie równiutko to raczej wniosek że skrzynia sie nawet odrobinę nie zwichrowała...

Fakt mam obudowę bejcowaną dwukrotnie... ale tylko od zewnątrz...

Ale jednak uparcie twierdze że do takiej konstrukcji dobrze zaplanowana skrzynkowa obudowa nie będzie się więcej deformowała niż potrzeba to w tej konstrukcji...

Oczywiście nikt nikogo nie zmusza do sklejki ... :-) wolny kraj ...
// Jarek

=========

... nie tylko drukowanie..

digitalny
Posty: 31
Rejestracja: 14 lip 2014, 1:56

Re: FabScan CUBE - opinie / testy / budowa

Postautor: digitalny » 22 lip 2014, 22:42

Ok. Rozumiem, że silniki krokowe osi X, Y, Z w Twojej drukarce idą po drewnianych osiach? Ja myślę, że jednak stalowych.
Obudowa w drukarce 3D tak naprawdę nie jest potrzebna i "zabezpiecza" Cię przed mikrocząsteczkami, które wdychasz lub nie:)

Nota Bene wystarczy darować sobie ABS i drukować na PLA, które produkują z kukurydzy. Organizm sobie poradzi.:)

W tym skanerze stolik obrotowy, jego obudowa i talerz jak i miejsce dla kołpaka silnika obrotowego są z drewna.

Tak zgadzam się z którymś z przedmówców, że mechanika tego stolika jest do bani:). Ale porządna mechanika zwiększy jego koszta!:)

Jeśli czop silnika krokowego przesunie się w osi Z np. o 0,9 mm obudowa stolika obrotowego o -0,9 mm a jest montowana
w podstawie to masz różnicę w "oku" kamery 1,8 mm na osi Z, a masz jeszcze X i Y..... To co skanujesz? Tak naprawdę nic. Ślizga Ci się silnik...kamera nie widzi tego co rysuje laser:( No i wtedy wszyscy powiadają oprogramowanie jest do bani. Nie nie jest! Po prostu oprogramowanie nie myśli...
To człowiek ma myśleć!

Ja tu nie wszedłem po to żeby się kłócić czy udawać mentora. Skanuję tym skanerem mniej więcej od
roku. Wiem jakie ma wady i jakie ma zalety. Obudowa i części z drewna są jego wadą:(

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Fabrykator.pl
Posty: 8759
Rejestracja: 06 mar 2012, 20:07
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: FabScan CUBE - opinie / testy / budowa

Postautor: Fabrykator.pl » 22 lip 2014, 22:51

Użyj opcji "edytuj" a nie klep post pod postem :evil:


Wróć do „Skanery 3D i skanowanie”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości