Pomoc w kalibracji PRUSA i3 METAL w Warszawie

Szukasz pomocy sąsiada w kalibracji drukarki? Zadaj tutaj pytanie
Divemaster
Posty: 8
Rejestracja: 08 maja 2015, 22:07

Pomoc w kalibracji PRUSA i3 METAL w Warszawie

Postautor: Divemaster » 30 lis 2015, 11:52

Cześć,
Złożyłem PRUSĘ I3 metalową wyciętą laserem ( z braku czasu zajęło mi to kilka miesięcy ) z elektroniką RAMPS ver 1,4, duży wyświetlacz i karta SD, krańcówki na fotokomórkach, wszystkie osie działają (chyba w dobrą stronę) , zerują się na na krańcówkach... stolik nie jest jeszcze podgrzewany, będzie robiła to stopa od żelazka zamontowana pod nim, ale jest chyba problem.
Po wysłaniu pliku z karty SD (tak na sucho bez filamentu na razie bo czekam na kuriera z paczką ) silniki próbują przesunąć ekstruder poza punkt 0,0 w osiach X i Y. Stolik wali w przednią ściankę pomimo, że wchodzi w czujnik, to samo oś z ekstruderem, wali nim w lewą ściankę... jak chwilkę się maszynka pobuntuje , zaczyna ruszać silnikami bardziej z sensem. Da się ją oszukać przesłaniając fotokomórki jak ekstruder jest mniej więcej na środku stolika, wtedy cofa się trocchę ale nie wali w ściani i zaczyna się ruszać...

Płytkę z elektroniką kupiłem wstępnie zaprogramowaną i prawdopodobnie tu jest jakiś problem.Nie wiem jak zmienić ustawienia. Może ktoś by mi pomógł uruchomić to ustrojstwo. Jestem z Warszawy z Pragi Południe. ale mogę zabrać toto i dojechać do kogoś wieczorem jeśli ktoś z Was mógłby popatrzyć na to i coś doradzić...

Pozdrawiam Czarek

ps. Tą prośbę wrzuciłem jeszcze w innym miejscu na forum ( chyba w niewłaściwym), o składaniu drukarki a moja jest już złożona tylko nie skalibrowana, i nie wiem jak to tam teraz wykasować

aarturoo
Posty: 50
Rejestracja: 29 wrz 2015, 15:10

Re: Pomoc w kalibracji PRUSA i3 METAL w Warszawie

Postautor: aarturoo » 30 lis 2015, 13:16

Wstaw zdjecie całej drukarki z widocznymi krancówkami oraz plik konfiguracyjny z rampsa.

Divemaster
Posty: 8
Rejestracja: 08 maja 2015, 22:07

Re: Pomoc w kalibracji PRUSA i3 METAL w Warszawie

Postautor: Divemaster » 30 lis 2015, 13:49

Ze zdjęciami nie będzie problemu , ale jak mam wydobyć plik konfiguracyjny z Rampsa? Jak pisałem dostałem zaprogramowaną płytkę i nie bardzo wiem jak się dobrać do zawartości jej pamięci ...coś właśnie czytam o Marlinie ale jeszcze nie wiem o co chodzi...

178
Posty: 13
Rejestracja: 26 paź 2015, 14:56

Re: Pomoc w kalibracji PRUSA i3 METAL w Warszawie

Postautor: 178 » 27 gru 2015, 14:38

To daj zdjęcia drukarki żeby można było określić co masz i się marlina podpisze pod to co widać ( oczywiście wstępnie ) potem zobaczymy co ci wyjdzie i będziemy "orać" dalej.

mcexperts
Posty: 157
Rejestracja: 11 lis 2014, 19:28

Re: Pomoc w kalibracji PRUSA i3 METAL w Warszawie

Postautor: mcexperts » 27 gru 2015, 16:16

A poza tym Sam sie naucz konfigurować, swieta sa, ludzie pomogą.
Polecam repetier, ma ładny fajny web konfigurator.

Sent from my Redmi Note 2 using Tapatalk

aarturoo
Posty: 50
Rejestracja: 29 wrz 2015, 15:10

Re: Pomoc w kalibracji PRUSA i3 METAL w Warszawie

Postautor: aarturoo » 27 gru 2015, 16:21

Ja tam mysle, ze sobie z ta kalibracja juz poradził. Zobaczcie datę założenia tematu 30.11.
Po co odgrzewac kotleta


Wróć do „Pomoc Lokalna”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość