Kraków - pomoc w ogarnięciu drukarki

Szukasz pomocy sąsiada w kalibracji drukarki? Zadaj tutaj pytanie
adinacatslowo
Posty: 15
Rejestracja: 11 paź 2014, 12:57

Re: Kraków - pomoc w ogarnięciu drukarki

Postautor: adinacatslowo » 12 paź 2014, 22:35

Właśnie drukuję. Zgodnie z zaleceniem dokręciłem zębatkę przy silniku i jak na razie idzie elegancki (5/10 cm, rekord ) także dam znać jak się wydrukuje i zamieszczę zdjęcie :)

adinacatslowo
Posty: 15
Rejestracja: 11 paź 2014, 12:57

Re: Kraków - pomoc w ogarnięciu drukarki

Postautor: adinacatslowo » 13 paź 2014, 0:32

Wydruk się udał, aczkolwiek pronterface zawiesił się na 95% i nie chciał drukować dalej. Tym niemniej dziękuję wszystkim za pomoc. Problemem była jednak chyba ta śruba od zębatki. Pozdrawiam

Awatar użytkownika
FlameRunner
Posty: 1271
Rejestracja: 23 mar 2013, 22:02
Lokalizacja: Olsztyn
Kontaktowanie:

Re: Kraków - pomoc w ogarnięciu drukarki

Postautor: FlameRunner » 13 paź 2014, 9:17

"pronterface zawiesił się na 95%"
Była to lekcja pt: "dlaczego należy drukować z karty?" ;)

olo2000pm
Posty: 913
Rejestracja: 26 kwie 2013, 20:44
Kontaktowanie:

Re: Kraków - pomoc w ogarnięciu drukarki

Postautor: olo2000pm » 13 paź 2014, 11:24

Jeżeli drukujesz z komputera, to najlepiej wyłączyć wygaszacz i aktualizacje w tle.
Jeżeli w trakcie drukowania zacznie pobierać/sprawdzać aktualizacje to jest duże prawdopodobieństwo zawieszenia wydruku, to samo jest z wygaszaczem ekranu.

adinacatslowo
Posty: 15
Rejestracja: 11 paź 2014, 12:57

Re: Kraków - pomoc w ogarnięciu drukarki

Postautor: adinacatslowo » 15 paź 2014, 10:29

Właśnie zmagam się z problemem przerywania wydruku. Wyregulowałem już wszystko: prądy silników, zmieniłem prędkość przesyłu danych w firmware z 115200 na 57600 (gdzieś na forum przeczytałem, że to pomaga), zawiesiłem aktualizacje windows, zatrzymałem przygaszanie i wyłącznie podświetlania ekranu I NIC. Jak się zatrzymywało tak się zatrzymuje w dość losowych miejscach. Raz podczas pierwszej warstwy, raz podczas 10. Z karty chyba ciężko będzie mi wydrukować bo nie mam ekraniku.
Czy macie jakieś pomysły co może być tego przyczyną? Bardzo proszę o pomoc.

Stronk
Posty: 107
Rejestracja: 23 lip 2014, 16:33
Lokalizacja: Kraków

Re: Kraków - pomoc w ogarnięciu drukarki

Postautor: Stronk » 15 paź 2014, 11:12

a czy miedzyczasie robisz cos na kompie do którego podpieta jest drukarka ? może zmień gniazdo usb bo to którego używasz jest luźne poślij fote jak przerywa

adinacatslowo
Posty: 15
Rejestracja: 11 paź 2014, 12:57

Re: Kraków - pomoc w ogarnięciu drukarki

Postautor: adinacatslowo » 15 paź 2014, 11:18

Wcześniej coś robiłem ale jak zauważyłem problem to podczas druku nawet nie dotykałem komputera i nadal przerywało. Co do fotki to chyba nie ma sensu wysyłać. Przerywa po prostu, drukuje drukuje i nagle stop i koniec.

vinczuch
Posty: 778
Rejestracja: 10 paź 2013, 21:48
Lokalizacja: Kraków

Re: Kraków - pomoc w ogarnięciu drukarki

Postautor: vinczuch » 15 paź 2014, 11:28

A wywala jakies komunikaty na konsole po takim zatrzymaniu?
"Albo znajdziemy drogę albo ją sami wytyczymy" - Hannibal

adinacatslowo
Posty: 15
Rejestracja: 11 paź 2014, 12:57

Re: Kraków - pomoc w ogarnięciu drukarki

Postautor: adinacatslowo » 15 paź 2014, 12:15

nie, nie wywala zadnego komunikatu. mozna zapauzowac ale pozniejsze akcje skutkuja brakiem odpowiedzie ze strony pronterfacea. nie wiem czy to jest istotne ale podczas drukowania pojawiaja sie naprzemiennie 2 komunikaty:
echo active extrudr 0
echo T1 INVALID EXTRUDER
zaznacze ze nie mam drugiego extrudera.

vinczuch
Posty: 778
Rejestracja: 10 paź 2013, 21:48
Lokalizacja: Kraków

Re: Kraków - pomoc w ogarnięciu drukarki

Postautor: vinczuch » 15 paź 2014, 12:39

a jak tniesz w Slice3r to nie masz przypadkiem ustawionego drugiego ekstrudera?
"Albo znajdziemy drogę albo ją sami wytyczymy" - Hannibal


Wróć do „Pomoc Lokalna”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość