Slic3R - Co w nim siedzi :)

Awatar użytkownika
laber
Posty: 184
Rejestracja: 01 lip 2013, 0:51
Lokalizacja: Wrocław

Re: Slic3R - Co w nim siedzi :)

Postautor: laber » 12 lis 2013, 0:50

Oooo : )
Zrobię tak jak piszesz. Mam też problemy z drukowaniem jeśli chodzi o wysokość pomiędzy 1 warstwą a następną, przesuwa mi wydruk, nie drukuje tam gdzie powinien tylko np trochę wyżej lub niżej osią Y, myślę że to jest problem natury ustawienia wysokości podawania następnej warstwy filamentu. Przestawiałem próbnie różne opcje żeby dopasować lecz ciągle jest to samo co było wcześniej, ustawiałem według instrukcji na głównej strony Slicer'a.

Dużo zabawy daje mi kombinowanie, z rana wsadzę zdjęcia wydruków.
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
laber
Posty: 184
Rejestracja: 01 lip 2013, 0:51
Lokalizacja: Wrocław

Re: Slic3R - Co w nim siedzi :)

Postautor: laber » 12 lis 2013, 10:53

Zdjęcia nieudanych wydruków
Załączniki
DSC01057.jpg
Na tym zdjęciu widać że co warstwę schodzi w dół
DSC01058.jpg
Miał to być prostokąt z stożkiem
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
syntetyczny
Posty: 2390
Rejestracja: 08 lut 2013, 23:26
Lokalizacja: Elbląg
Kontaktowanie:

Re: Slic3R - Co w nim siedzi :)

Postautor: syntetyczny » 12 lis 2013, 11:54

A czy przypadkiem nie ma kolega źle dociśniętej śruby ekstrudera??
eppure si muove
sklep z akcesoriami RepRap http://www.byq3d.eu

Awatar użytkownika
laber
Posty: 184
Rejestracja: 01 lip 2013, 0:51
Lokalizacja: Wrocław

Re: Slic3R - Co w nim siedzi :)

Postautor: laber » 12 lis 2013, 12:36

Mam bardzo mocno dociśniętą, sprawdziłem. Gdyby ktoś mi podał konfiguracje slic3ra dla mendel prusa 2, z takim extenderem jak na zdjęciu http://www.google.pl/imgres?start=216&b ... x=74&ty=80 dla 3 mm filamentu, mógłbym szybko skonfigurować drukarkę.
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
syntetyczny
Posty: 2390
Rejestracja: 08 lut 2013, 23:26
Lokalizacja: Elbląg
Kontaktowanie:

Re: Slic3R - Co w nim siedzi :)

Postautor: syntetyczny » 12 lis 2013, 12:39

Nie bez przyczyny napisałem źle. Jak za mocno jest dociśnięta, to mieli plastik...
eppure si muove
sklep z akcesoriami RepRap http://www.byq3d.eu

Awatar użytkownika
laber
Posty: 184
Rejestracja: 01 lip 2013, 0:51
Lokalizacja: Wrocław

Re: Slic3R - Co w nim siedzi :)

Postautor: laber » 12 lis 2013, 12:41

Faktycznie mieli trochę tego plastiku, ale co ma źle dociśniecie do tego że przesuwa druk ?
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
g4ever
Posty: 801
Rejestracja: 06 gru 2013, 13:20
Lokalizacja: Kęty
Kontaktowanie:

Re: Slic3R - Co w nim siedzi :)

Postautor: g4ever » 22 sty 2014, 17:31

Jest coś takiego w Slic3r lub Prontface jak ustawianie środka stołu?

Tzn ustawiam sobie ręcznie w Prontface głowicę na środku stołu a on odczytuje położenie?

lub komenda "ustaw głowicę na środku stołu" z parametrów zapisanych w slic3rze, on ustawia głowice na środku a ja mierzę różnicę i koryguję w ustawieniach

Awatar użytkownika
tytan
Posty: 234
Rejestracja: 26 lis 2013, 19:40

Re: Slic3R - Co w nim siedzi :)

Postautor: tytan » 22 sty 2014, 18:05

Wyślij kod M114 (Marlin) w pronterface a otrzymasz aktualne położenie dyszy.
W slic3 masz zakładkę gdzie się ustawia obszar roboczy i środek.

Awatar użytkownika
Maszto
Posty: 24
Rejestracja: 27 sie 2014, 10:04

Re: Slic3R - Co w nim siedzi :)

Postautor: Maszto » 01 gru 2014, 21:03

Mam pytanie.
Dlaczego Slic3r generuje tak ładnie 1 warstwe. A ostatnią (Top solid) generuje tak kiepsko...
Przez to górna warstwa jest kiepskiej jakośći (nie jest gładka)

Obrazek

Obrazek



Wróć do „Slicery”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości