Slic3R - Co w nim siedzi :)

Awatar użytkownika
BlazakoV
Posty: 1173
Rejestracja: 07 cze 2012, 15:17

Re: Slic3R - Co w nim siedzi :)

Postautor: BlazakoV » 22 paź 2012, 22:23

Problemy z przepływami na tyle mnie wkurczyły że przesiadłem się na 0.9.2.

No i jest w miarę OK, gdyby nie jeden problem. O ile 0.8.4, gdy miał za mało miejsca na infill starał się coś tam powoli robić, tak tutaj pozostawia środek pusty uznając, że wszystko jest w porządku. Denerwuje to zwłaszcza kiedy chce się wydrukować cienką tulejkę, która po wydrukowaniu okazuje się być dwoma oddzielnymi tulejkami. Da się to jakoś naprawić? Można niby zmniejszać średnice dyszy w programie, ale to nie zawsze daje pozytywny skutek...

acc
Posty: 1762
Rejestracja: 12 cze 2012, 8:44

Re: Slic3R - Co w nim siedzi :)

Postautor: acc » 22 paź 2012, 22:30

To ja monotonnie... spróbuj Skeinforge'a tudzież bazującą na nim kurę czy tam koguta :-)
Pozdrawiam,
Adam

Awatar użytkownika
Fabrykator.pl
Posty: 8758
Rejestracja: 06 mar 2012, 20:07
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: Slic3R - Co w nim siedzi :)

Postautor: Fabrykator.pl » 22 paź 2012, 22:31

Niekiedy generowanie wiekszej/mniejszej ilości obrysów pomaga (ma miejsce na wypelnienie lub wciska obrys). Jeśli to cienka tulejka, to daj wypelnienie na 100%. Pod tym względem lepiej pracuje Cura, gdzie właśnie przy tego typu wydrukach wolę tego slicera używać

Awatar użytkownika
Jaszuk
Posty: 353
Rejestracja: 06 gru 2012, 18:59
Lokalizacja: Kielce
Kontaktowanie:

Re: Slic3R - Co w nim siedzi :)

Postautor: Jaszuk » 04 sty 2013, 0:26

Witam.
Czy w tym programie istnieje możliwość podzielenia modelu stl na warstwy i wysłanie poszczególnych warstw do drukarki atramentowej?
Chodzi o druk na warstwach proszku.
Szukam informacji na ten temat i niewiele udało mi się znaleźć, może Koledzy podadzą jakieś linki...
Stowarzyszenie Innowacyjnych Technologii Polska - SIT Polska dawny FabLab Kielce

cieszyn
Posty: 381
Rejestracja: 19 kwie 2012, 18:41
Lokalizacja: Kraków/Sosnowiec

Re: Odp: Slic3R - Co w nim siedzi :)

Postautor: cieszyn » 13 sty 2013, 10:47

Kiedyś o tym myślałem i wydaje mi się że dla proof of concept najlepsze by było wysłanie do atramentowki kartki z rysunkiem warstwy. Takie rysunki można by uzyskać np z programu w którym przeglądasz gcode przed drukiem (nawet pronterface)

Wysyłane z mojego HTC One S za pomocą Tapatalk 2

Awatar użytkownika
mikun
Posty: 316
Rejestracja: 05 sty 2013, 19:32
Lokalizacja: Poznań

Re: Slic3R - Co w nim siedzi :)

Postautor: mikun » 03 lip 2013, 14:21

Mam pytanie jak zmusić silc3ra żeby żeby w zakładce print settings fill angle zmienić z 90st na 45st?? Co zmienię z 90 na 45 to po zapisaniu perfidnie wraca mi na 90. Nie wiem też jak w slic3rze wybrać w którym rogu czy miejscu na stole chcę drukować jak ze środka przekładam na jakiś bok to wraca do środka jakby jakiś snap był włączony.

Awatar użytkownika
bogda66
Posty: 822
Rejestracja: 28 maja 2012, 18:37
Lokalizacja: Szczecin

Re: Slic3R - Co w nim siedzi :)

Postautor: bogda66 » 03 lip 2013, 14:38

Z tym Slic3R trzeba uważać, bardzo często nie zapisuje wprowadzonych zmian, jakiś błąd w programie. Ja sobie radzę czasami przez zmianę zkładki i zapisanie lub przy tym okenku do worowadzania strzałkami góra/dół, te strzałki zawsze dzoałają.

Co do przyciągani do środka to chyba ten program tak ma i nie da się tego wyłączyć.
RepRap, cel model SU-34 EDF.

Awatar użytkownika
emartinelli
Posty: 835
Rejestracja: 07 wrz 2012, 22:30
Lokalizacja: Łódź/Warszawa

Re: Slic3R - Co w nim siedzi :)

Postautor: emartinelli » 03 lip 2013, 21:32

Ja też zauważyłem, że slic3r często nie zapamiętuje danych jak wprowadza się z ręki. Trzeba strzałeczkami zmieniać wartość i wtedy powinno być OK.

yru
Posty: 343
Rejestracja: 02 sie 2012, 0:25

Re: Slic3R - Co w nim siedzi :)

Postautor: yru » 03 lip 2013, 22:03

ja sie jakos nie przyzywczailem do tego podzialu na 3 kategorie ustawien i i tak robie pelne exporty configa. w.w. problemu nie zauwazylem. moze przez to.

drygol
Posty: 713
Rejestracja: 28 mar 2013, 13:31

Re: Slic3R - Co w nim siedzi :)

Postautor: drygol » 04 lip 2013, 8:39

Ja z kolei mam taki patent ze po kazdej zmianie odrazu robie save. Wtedy zawsze pamieta.


Wróć do „Slicery”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość