Problem z trybem wazy

ArkadiuszB
Posty: 116
Rejestracja: 24 sie 2014, 15:41

Problem z trybem wazy

Postautor: ArkadiuszB » 10 maja 2016, 22:17

Witam,

Mam problem z używaniem trybu wazy w programie Slic3r 1.2.9.

Ściągnąłem obiekt ze strony http://www.thingiverse.com/thing:481259

Moje ustawienia wszystkie są w załączniku na zdjęciach.

Ogólnie czas wykonania wychodzi "0" no i kod jest zerowy jaki tworzy. Mimo to nie wywala żadnego błędu. Czy mógłby ktoś pomóc co robię nie tak bo już walczę drugi dzień po pracy z tym i nie daję sobie rady.

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

6.jpg

7.jpg

8.jpg

9.jpg

9-1.jpg

9-2.jpg

Awatar użytkownika
kopytko
Posty: 965
Rejestracja: 12 kwie 2015, 21:22
Lokalizacja: Oleśnica

Re: Problem z trybem wazy

Postautor: kopytko » 10 maja 2016, 23:22

Wall thickness is 0,7 mm and so it is best printed with 0,35 mm nozzle or 0,35 extrusion diameter.

Albo wykalibruj drukarkę na grubość dyszy albo zmień dysze. Projekt ze zbyt cienkimi ściankami, a u ciebie ustawione 0,6mm na dyszy 0,4mm to jakiś kosmos.
:arrow: Pozdrawiam Patryk.
Aktualne drukarki:
:idea: Prusa i3 półakryl 10mm :idea: Prusa i3 w wersji p3steel v1.00 :idea: Prusa i3 2 wersji p3steel v4.00 long :idea: Replicator 1 by CTC

ArkadiuszB
Posty: 116
Rejestracja: 24 sie 2014, 15:41

Re: Problem z trybem wazy

Postautor: ArkadiuszB » 11 maja 2016, 0:29

kopytko pisze:Wall thickness is 0,7 mm and so it is best printed with 0,35 mm nozzle or 0,35 extrusion diameter.

Albo wykalibruj drukarkę na grubość dyszy albo zmień dysze. Projekt ze zbyt cienkimi ściankami, a u ciebie ustawione 0,6mm na dyszy 0,4mm to jakiś kosmos.



Ustawiałem 0.35 i sztucznie nawet wpisywałem że tyle ma dysza i to nic nie pomaga.... nadal wychodzi czas "0"

Awatar użytkownika
kopytko
Posty: 965
Rejestracja: 12 kwie 2015, 21:22
Lokalizacja: Oleśnica

Re: Problem z trybem wazy

Postautor: kopytko » 11 maja 2016, 10:28

Sciagnij ponownie stla moze jest jakis uszkodzony.
:arrow: Pozdrawiam Patryk.
Aktualne drukarki:
:idea: Prusa i3 półakryl 10mm :idea: Prusa i3 w wersji p3steel v1.00 :idea: Prusa i3 2 wersji p3steel v4.00 long :idea: Replicator 1 by CTC

ArkadiuszB
Posty: 116
Rejestracja: 24 sie 2014, 15:41

Re: Problem z trybem wazy

Postautor: ArkadiuszB » 11 maja 2016, 19:48

kopytko pisze:Sciagnij ponownie stla moze jest jakis uszkodzony.

Innym działa, do tego sprawdziłem inny model i to samo. Ściągnąłem z innej strony i też ciągle czas zero. Narysowałem sobie sam w programie kostke 40x40x40 i chciałem ją zrobić tym trybem i też pokazuje czas 0... Nic nie działa, nie wiem dlaczego

Mix
Posty: 416
Rejestracja: 04 kwie 2014, 22:23

Re: Problem z trybem wazy

Postautor: Mix » 11 maja 2016, 20:03

ArkadiuszB pisze:Innym działa, do tego sprawdziłem inny model i to samo. Ściągnąłem z innej strony i też ciągle czas zero. Narysowałem sobie sam w programie kostke 40x40x40 i chciałem ją zrobić tym trybem i też pokazuje czas 0... Nic nie działa, nie wiem dlaczego

Jak mniemam skorzystałeś z profilu sic3r'a z którego drukowałeś bez problemu w trybie "normalnym". Napisz co zmieniłeś oprócz kliknięcia (zaznaczenia ptaszkiem) "Layers and perimeters" -> "spiral vase:". Napisz jeszcze z jakiej wersji slic3r'a korzystasz.

ArkadiuszB
Posty: 116
Rejestracja: 24 sie 2014, 15:41

Re: Problem z trybem wazy

Postautor: ArkadiuszB » 12 maja 2016, 6:37

Mix pisze:
ArkadiuszB pisze:Innym działa, do tego sprawdziłem inny model i to samo. Ściągnąłem z innej strony i też ciągle czas zero. Narysowałem sobie sam w programie kostke 40x40x40 i chciałem ją zrobić tym trybem i też pokazuje czas 0... Nic nie działa, nie wiem dlaczego

Jak mniemam skorzystałeś z profilu sic3r'a z którego drukowałeś bez problemu w trybie "normalnym". Napisz co zmieniłeś oprócz kliknięcia (zaznaczenia ptaszkiem) "Layers and perimeters" -> "spiral vase:". Napisz jeszcze z jakiej wersji slic3r'a korzystasz.


W sumie wszystko jest w pierwszej wiadomości w temacie napisane :P Slic3r 1.2.9, wszystkie ustawienia na screenach.
Nie zmieniałem nic. Raz wyskoczył komunikat że nie może być uruchomiony support. Miałem go odhaczonego ale niestety program nie jest dopracowany i okazało się że trzeba włączyć support, wpisać w okienko 0 warstw supportu i wtedy dopiero go wyłączyć i działa, ale mniejsza.
Ogólnie większych zmian nie było poza prędkościami i próbami ustawienia dyszy 0.4, 0.35, 0.3. Nic nie pomagało

Mix
Posty: 416
Rejestracja: 04 kwie 2014, 22:23

Re: Problem z trybem wazy

Postautor: Mix » 12 maja 2016, 7:15

Na Twoim miejscu usunął bym starego slic3r'a (wraz z jego plikami konfiguracyjnymi) i zainstalował go jeszcze raz (żadne kombinacje z manualnym ustawianiem supportu nie powinny mieć miejsca) oraz stawił po kolei parametry dla drukarki i drutu. Zainstalował bym też standardowy Repetier Host (nie z 3N...).

Awatar użytkownika
kopytko
Posty: 965
Rejestracja: 12 kwie 2015, 21:22
Lokalizacja: Oleśnica

Re: Problem z trybem wazy

Postautor: kopytko » 12 maja 2016, 8:03

Zmieniales rozmiar dyszy. A czy w advanced zmieniles rozmiar sciezki jak pisalem wczesniej? Co z tego ze dysze zmieniles jak masz wpisana reczniie sciezke o grubosci 0.6mm
:arrow: Pozdrawiam Patryk.
Aktualne drukarki:
:idea: Prusa i3 półakryl 10mm :idea: Prusa i3 w wersji p3steel v1.00 :idea: Prusa i3 2 wersji p3steel v4.00 long :idea: Replicator 1 by CTC

ArkadiuszB
Posty: 116
Rejestracja: 24 sie 2014, 15:41

Re: Problem z trybem wazy

Postautor: ArkadiuszB » 12 maja 2016, 18:38

kopytko pisze:Zmieniales rozmiar dyszy. A czy w advanced zmieniles rozmiar sciezki jak pisalem wczesniej? Co z tego ze dysze zmieniles jak masz wpisana reczniie sciezke o grubosci 0.6mm


Jak zmieniłem na 0.35 dysze to i ścieżki wtedy wpisałem 0.35 i tak samo wszędzie 0.3 i 0.1 nawet. Program i tak tego nie akceptuje. Co do supportu ustawiania na zero warstwy to podobno to normalny problem w każdym slicerze. Jak wpiszemy warstwy supportu np 2 i odhaczymy go to i tak nie zadziała tryb wazy

Mógłby ktoś z was w slicerze pociąć jedną z tych waz z linku i zobaczyć czy działa? ewentualnie wtedy wysłac kod gco?


Wróć do „Slicery”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości