Sli3er zaniża przewidywany czas wydruku.

Awatar użytkownika
Marcin1415
Posty: 237
Rejestracja: 07 cze 2015, 10:26

Sli3er zaniża przewidywany czas wydruku.

Postautor: Marcin1415 » 10 mar 2016, 21:45

Czas który podaje przy pocięciu bardzo różni się od rzeczywistego czasu wydruku, czy też tak macie? Np. przewidywany czas druku który podaje po pocięciu 2h 36min a rzeczywisty to 3,5h. I jak tu zaplanować wydruk przy takich rozbieżnościach.

Garreth
Posty: 416
Rejestracja: 25 sty 2016, 9:32
Lokalizacja: Śląsk
Kontaktowanie:

Re: Sli3er zaniża przewidywany czas wydruku.

Postautor: Garreth » 10 mar 2016, 22:02

Widocznie ustawienia prędkości (jerk, akceleracja) masz dużo niższe niż jakieś tam zakładane przez slicera. Swoją drogą gdzie slic3r ma przewidywany czas wydruku?

Awatar użytkownika
feriar
Posty: 814
Rejestracja: 15 sty 2014, 17:29
Lokalizacja: Jelenia Góra

Re: Sli3er zaniża przewidywany czas wydruku.

Postautor: feriar » 10 mar 2016, 22:10

Ja miałem problem tego typu na Macu, na PC +/- 5min. Spróbuj może poaktualizować slic3ra do najnowszej wersji
Jak zbudować drukarkę 3D, kalibracja drukarki 3D od podstaw, rozwiązywanie problemów z drukiem, Recenzje, Liczne poradniki i Kursy z zakresu programowania i tworzenia urządzeń znajdziesz na mojej stronie http://feriar-lab.pl ;) Zapraszam

Awatar użytkownika
Marcin1415
Posty: 237
Rejestracja: 07 cze 2015, 10:26

Re: Sli3er zaniża przewidywany czas wydruku.

Postautor: Marcin1415 » 10 mar 2016, 22:25

Korzystam ze sli3era w repetier hoście. Chyba to repetier host liczy ten czas. Można w preferencjach dodać % czasu do czasu drukowania, taką poprawkę. Odkąd drukuję z wypełnieniem honeycomb to tak się zaczął mylić.

Awatar użytkownika
virgin71
Posty: 363
Rejestracja: 02 sty 2013, 13:54
Lokalizacja: Wrocław

Re: Sli3er zaniża przewidywany czas wydruku.

Postautor: virgin71 » 13 mar 2016, 21:44

Ciekawe to, bo ja mam problem w drugą stronę, ale w Cura.

Awatar użytkownika
feriar
Posty: 814
Rejestracja: 15 sty 2014, 17:29
Lokalizacja: Jelenia Góra

Re: Sli3er zaniża przewidywany czas wydruku.

Postautor: feriar » 13 mar 2016, 23:07

Też z repetiera korzystam i nie mam takiego problemu, spróbuj może ustawienia zakładki print setting ustawić na default i porobić minimalne zmiany, bo może coś masz na klikane i się gubi
Jak zbudować drukarkę 3D, kalibracja drukarki 3D od podstaw, rozwiązywanie problemów z drukiem, Recenzje, Liczne poradniki i Kursy z zakresu programowania i tworzenia urządzeń znajdziesz na mojej stronie http://feriar-lab.pl ;) Zapraszam

Awatar użytkownika
adamJ1
Posty: 387
Rejestracja: 21 gru 2014, 16:24

Re: Sli3er zaniża przewidywany czas wydruku.

Postautor: adamJ1 » 13 mar 2016, 23:07

Slic3r szacuje czas na podstawie czynników które nie odzwierciedlają ustawień twojej drukarki.

Awatar użytkownika
Marcin1415
Posty: 237
Rejestracja: 07 cze 2015, 10:26

Re: Sli3er zaniża przewidywany czas wydruku.

Postautor: Marcin1415 » 14 mar 2016, 5:52

Ustawiłem wypełnienie linear zamiast honeycomb i teraz myli się już tylko nieznacznie.

middam
Posty: 37
Rejestracja: 22 gru 2014, 8:06

Re: Sli3er zaniża przewidywany czas wydruku.

Postautor: middam » 14 mar 2016, 8:53

Też borykałem się z tym problemem. Czas wydruku pokazywany przez repetiera zwykle był dwa razy krótszy niż w rzeczywistości. Rozwiązaniem w moim przypadku było wczytywanie pliku gcode przez repetier-server - tam planowany czas wydruku pokrywał się z czasem rzeczywistym. Przez server sprawdzam tylko czas a potem już normalnie leci przez kartę SD

Awatar użytkownika
Sławek
Posty: 995
Rejestracja: 31 mar 2014, 13:30
Lokalizacja: Mielec

Re: Sli3er zaniża przewidywany czas wydruku.

Postautor: Sławek » 14 mar 2016, 9:01

A dla mnie to jest malo istotne, drukuje sie tyle ile musi, a czy dluzej czy krocej , cura podaje zblizony czas dlatego nie uzywam Repetier Hosta ;)


Wróć do „Slicery”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość