Simplify3D

jankess0493
Posty: 383
Rejestracja: 18 lip 2015, 22:46
Lokalizacja: Zielona Góra

Simplify3D

Postautor: jankess0493 » 06 gru 2015, 11:50

Witam, właśnie stałem się posiadaczem programu Simplify3D. Zapoznałem się już z większością funkcji tego programu i właśnie leci próbny wydruk.
Temat zakładam, ponieważ chciałbym się dowiedzieć, czy ktoś z forum też posiada ten programik, żeby podzielić się jakimiś doświadczeniami.
Jak na razie widzę sporo zalet w tym programie i wydaje mi się, że Slic3r czy Cura, mogą się chować.
Plusy:
-Bardzo wygodny interfejs;
-Dokładna symulacja ruchów głowicy. Co jak co, ale brakowało mi tego w innych slicerach. Program oferuje dokładny podgląd na każdy ruch głowicy, do tego każdy "rodzaj ruchu" wyświetlany jest innym kolorem, dzięki czemu widać gdzie są perimetry, gdzie bridge itp;
-Multum przydatnych funkcji przy cięciu modelu;
-Przyjemna i spokojna praca drukarki. W slic3rze nie raz pojawiały się dziwne ruchy, tzn głowica potrafiła przerwać wypełnienie, aby pojechać na drugi koniec modelu, aby zrobić kropkę w wypełnienu, po czym wracała do dalszego wypełnienia. Niby głupota, ale zawsze mnie to irytowało i tylko wydłużało czas druku (co prawda nie jest to dużo, ale przy wielu takich akcjach, potrafi się uzbierać sporo dodatkowego czasu). W Simplify3D widać idealnie, że ruchy są zaplanowane według prawidłowego schematu.
-Inteligentny system stawiania podpór. Żaden inny program na którym pracowałem nie radził sobie z tym tak dobrze.
-Bardzo dobre wsparcie dla druku w kilku kolorach na jednym ekstruderze. Bardzo łatwo jest ustawić sobie zmianę filamentu, w żądanym miejscu, dzięki czemu unikamy sytuacji, gdzie jedna warstwa jest w dwóch kolorach, ponieważ zmiana koloru nastąpiła w trakcie wypełniania warstwy.

Minusy:
-ubogi panel sterowania maszyną. Chodzi mi dokładnie o to, że przy autolevelingu nie ma opcji homingu osi Z. O tyle co w RepetierHost ośki x i y zerowały się a następnie oś Z najeżdżała na środek i można było ją wyzerować, tutaj nic się nie dzieje. Zerowanie osi Z polega na tym, że sami ustawiamy głowicę jak najbliżej stołu, a następnie ręcznie ustawiamy wartość 0 dla tej oski.
-Brak możliwości zatrzymania przewijania komend w konsoli. Gdy chcę śledzić w konsoli poszczególne g cody, aby sprawdzić sobie wartości, to niestetym, ale jest to niemożliwe.

Jak na razie to wszystko z czym zdążyłem się zapoznać i zauważyć, tak więc czekam na czyjeś wnioski i spostrzeżenia.
Dla tych do nie posiadają tego programu, szczerze polecam wydać te 150$.

Awatar użytkownika
FlameRunner
Posty: 1262
Rejestracja: 23 mar 2013, 22:02
Lokalizacja: Olsztyn
Kontaktowanie:

Re: Simplify3D

Postautor: FlameRunner » 06 gru 2015, 12:00

Brzmi ciekawie.
Opowiedz więcej (albo po prostu wrzuć screeny) o:
- rodzajach ruchów (jakie są? w jakim zakresie można je konfigurować?);
- podporach i rafcie (jakie są możliwości konfiguracji?).

jankess0493
Posty: 383
Rejestracja: 18 lip 2015, 22:46
Lokalizacja: Zielona Góra

Re: Simplify3D

Postautor: jankess0493 » 06 gru 2015, 13:37

Kurcze, co do screenów, to boję się, że będzie to wyglądać jak mega spam, ale spróbuję opisać to z fotorelacją ;D.
Obrazek
Pierwsze co bardzo mi się spodobało, to opcja w retrakcji Coasting Distance, jest to opcja odpowiedzialna za to, że kawałek przed ostatnim ruchem przed podniesieniem osi Z (zmiana warstwy) ekstruder zatrzymuję się, przez co nie ma problemu z bomblami przy zmianie warstw. Wszędzie tego szukałem, bo od zawsze mam z tym problem.
Obrazek
Fajna opcja przy zmianie punktu startu ścianek, dzięki której możemy ustawić sobie to łączenie ścianek, które nie zawsze wygląda za ładnie, w miejscu niewidocznym w modelu.
Obrazek
Tak wyglądają opcje brimu, raftu itp. Tutaj akurat nic nie różni się od pozostałych programów za bardzo. Jedyną różnicą w tym jest opcja ooze shield. Nie rozumiem do końca po co to jest, ale działa to na takiej zasadzie:
Obrazek
Jest to "tarcza" osłaniająca wydruk, nie mam pojęcia czemu to ma służyć, może przy wydruku z ABS, tworzymy sobie tarczę z PLA, aby ABS nie pękał?
Obrazek
Co do wypełnienia, ma te same opcje co Slic3er.
Obrazek
Co do samych podpór, opcje wyglądają tak jak w innych slicerach, ale tutaj są generowane na prawdę rozsądnie, dobierane tak, aby wspierały miejsca na prawdę potrzebne. Do tego są generowane tak, aby zużywały jak najmniej filamentu i żeby nie bawić się z usuwaniem zbyt długo. Nie przetestowałem tego jeszcze w super ciężkich modelach.
Obrazek
Co do ustawiania temperatur, nie ma za dużo nowych rzeczy. Możemy ustawić sobie poszczególne temperatury na każdą warstwę z osobna, lub na kilka warst.'
Obrazek
Z chłodzeniem jeszcze nie testowałem niczego, ale patrząc na te opcje, obawiam się, że jest lipnie zrobione (choć może się mylę), ponieważ ustawienia dotyczą poszczególnych warst i boję się, że wentylator będzie działać ciągle (co nie zawsze jest dobre) a nie na poszczególne miejsca. Ale z drugiej strony, są opcje, które właśnie dotyczą miejsc o małej powierzchni, więc być może nie jest tak źle.
Obrazek
Te opcje są takie jak wszędzie. Nie rozumiem tylko opcji "5D". Dodatkowo oprogramowanie można fajnie dostosować do wycinania laserem. Na forum simplify jest sposób jak to ustawić.
Obrazek
Skrypty, jak to skrypty. Każdy dobiera je do własnych potrzeb.
Obrazek
Co do ustawień prędkości, to podobają mi się. Są proste w obsłudze i działają bardzo dobrze. Nie lubię jak jest za dużo opcji z tym, ponieważ zawsze coś mi nie pasuje i później same problemu. Dodatkowo mamy wyliczany zużyty filament oraz jego koszt. Zwykła pierdoła, ale może się przydać ;D
Obrazek
W opcjach zaawansowanych, fajną opcją jest właśnie start i koniec druku w wybranych wysokościach. Dzięki temu, możemy wydrukować sobie model, dzieląc go na różne temperatury w poszczególnych odcinkach, czy też druk wielokolorowy z jednej głowicy. Na razię poznaję to tylko w programie, niedługo będę bawić się w drukowaniu :)
Obrazek
Sam interfejs wygląda dość fajnie i jest intuicyjny i łatwy w obsłudze. Cięcie modelu, nawet skomplikowanego następuje praktycznie od razu. Nie ma tego czekania jak w Slic3rze. Byłem na prawdę pod wrażeniem jak cięcie modelu czaszki, w slic3rze zajął mi około 10 min, a tutaj 5s...
Obrazek
No i tutaj, jak dla mnie, najlepsza opcja. Podgląd wydruku. Mamy dostęp do podejrzenia każdego ruchu głowicy. Każdy rodzaj ruchu, oznaczony jest innym kolorem:
Obrazek
Idealnie widać, gdzie są zewnętrzne ścianki, wewnętrzne, wypełnienie, ruch jałowy. Nawet zaznaczone są punkty w których następuje retrakcja:
Obrazek
Są to te punkciki :)
Obrazek
Sam panel kontroli drukarką, wygląda dość normalnie. Nie ma większego szału. Mamy podgląd na wykresy temperatur, aktualną linijkę kodu, bibliotekę plików z g codami, no i samo sterowanie drukarką. Fajną opcją jest ustawianie prędkości w mm/s a nie w % dla osi.

Na razie przedstawiam tylko tyle, jak opanuję lepiej ten program i drukowanie z nim, będę się dzielić spostrzeżeniami :)

jankess0493
Posty: 383
Rejestracja: 18 lip 2015, 22:46
Lokalizacja: Zielona Góra

Re: Simplify3D

Postautor: jankess0493 » 06 gru 2015, 14:04

Przepraszam, za post pod postem, ale zapomniałem dodać jednej z najważniejszych opcji tego programu. Możliwość druku kilku elementów na raz o różnych parametrach.
Obrazek
Istnieje możliwość drukowania elementów jednocześnie, jak i również drukujemy jeden, a następnie drugi element. Baaardzo przydatne.

Awatar użytkownika
FlameRunner
Posty: 1262
Rejestracja: 23 mar 2013, 22:02
Lokalizacja: Olsztyn
Kontaktowanie:

Re: Simplify3D

Postautor: FlameRunner » 06 gru 2015, 14:10

Dziękuję za screeny i opisy, można się dużo z nich dowiedzieć.

Generalnie mam wrażenie, że parametry, które można zmodyfikować w Simplify3D, a nie ma ich w Slic3rze, można policzyć na palcach jednej ręki?

jankess0493
Posty: 383
Rejestracja: 18 lip 2015, 22:46
Lokalizacja: Zielona Góra

Re: Simplify3D

Postautor: jankess0493 » 06 gru 2015, 14:27

Na jednej może nie, ale na dwóch już tak. Mimo wszystko szybkość działania tego programu i tak jak mówiłem sama "praca drukarki", chodzi mi o logikę ruchów jest znacznie lepsza. Samo porównanie z mojego ostatniego postu, tych dwóch elementów. Czas cięcia Simplify - 6s, Slic3er ok 40s. Czas druku, na takich samych ustawieniach, tzn wypełnienie 30%, warstwa 0.2mm, 2 perimeters, po 3 warstwy top i botton, dysza 0.4, wypełnienie rectilinear prędkość druku 50mm/s. Slic3er -8h 17min, Simplify3D 5h 45min. Wydaje mi się, że ponad 1.5h różnicy, to na prawdę dużo.

Awatar użytkownika
malyhenio1
Posty: 424
Rejestracja: 28 sty 2014, 18:43

Re: Simplify3D

Postautor: malyhenio1 » 06 gru 2015, 14:33

Program może być ciekawy ,tylko szkoda że nie ma wersji demo lub 30 dniowej.

Awatar użytkownika
FlameRunner
Posty: 1262
Rejestracja: 23 mar 2013, 22:02
Lokalizacja: Olsztyn
Kontaktowanie:

Re: Simplify3D

Postautor: FlameRunner » 06 gru 2015, 14:36

@jankess0493
Różnica jest faktycznie znaczna, samo to jest niezłym argumentem za zakupem tego programu.
Pytanie czy na pewno ta różnica bierze się z optymalizacji wykonywanych ruchów, a nie z kompromisów odbijających się na wyglądzie i wytrzymałości wydruków?

@malyhenio1
https://www.simplify3d.com/buy-now/
Try it for a full two weeks!
If you don’t love the software, return it for a full refund.

jankess0493
Posty: 383
Rejestracja: 18 lip 2015, 22:46
Lokalizacja: Zielona Góra

Re: Simplify3D

Postautor: jankess0493 » 06 gru 2015, 14:49

FlameRunner pisze:@jankess0493
Różnica jest faktycznie znaczna, samo to jest niezłym argumentem za zakupem tego programu.
Pytanie czy na pewno ta różnica bierze się z optymalizacji wykonywanych ruchów, a nie z kompromisów odbijających się na wyglądzie i wytrzymałości wydruków?


Na wyglądzie tylko zyskuje. W końcu nie mam bąbli przy zmianie warstw, czy "uciekających warstw", czy też naddatków przy poziomych otworach (chodzi o za dużą ilość filamentu na krawędziach poziomych otworów). Co do wytrzymałości, warstwy są idealnie ze sobą zgrzane, nie ma rozwarstwień i tak samo jak w przypadku Slic3era jak i przy Simplify, modelu nie da się złamać ręcznie w pół ;D Nawet młotek ma z tym problem :P

malyhenio1 pisze:Program może być ciekawy ,tylko szkoda że nie ma wersji demo lub 30 dniowej.


Tak jak pisał kolega, masz możliwość testowania przez 2 tygodnie, lecz i tak trzeba zakupić. Jak nie będzie pasował, to po prostu zwracają kasę.

Awatar użytkownika
malyhenio1
Posty: 424
Rejestracja: 28 sty 2014, 18:43

Re: Simplify3D

Postautor: malyhenio1 » 06 gru 2015, 14:53

Trzeba kupić .własnie .....ciekawe jak z tym oddaniem kasy i jak to jest potem blokowane.


Wróć do „Slicery”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości