o Cura 15.06.01

Awatar użytkownika
badman
Posty: 460
Rejestracja: 15 cze 2014, 21:30
Lokalizacja: Śląsk
Kontaktowanie:

Re: o Cura 15.06.01

Postautor: badman » 02 lip 2015, 11:54

Panowie czy na Windzie 8.1 ktoś odpalił nową Cure?

Gregcki
Posty: 41
Rejestracja: 12 wrz 2014, 23:53

Re: o Cura 15.06.01

Postautor: Gregcki » 02 lip 2015, 13:40

badman pisze:Panowie czy na Windzie 8.1 ktoś odpalił nową Cure?


Witam, przed chwilą ściągnąłem nową Curę i zainstalowałem z powodzeniem na Windows 8.1

Awatar użytkownika
badman
Posty: 460
Rejestracja: 15 cze 2014, 21:30
Lokalizacja: Śląsk
Kontaktowanie:

Re: o Cura 15.06.01

Postautor: badman » 02 lip 2015, 13:49

dzięki za info, muszę w takim razie ponownie zainstalować :piwo:

Awatar użytkownika
Sławek
Posty: 995
Rejestracja: 31 mar 2014, 13:30
Lokalizacja: Mielec

Re: o Cura 15.06.01

Postautor: Sławek » 23 sie 2015, 9:33

Aby mieć ustawienia swojej drukarki :

1. zainstalować Cura 15.06.xx (na dziś 15.06.03)
2. przy pierwszym uruchomieniu wybrać Ultimaker Original i nazwać swoją drukarkę
3. zamknąć Curę
4. podmienić plik fdmprinter.json z załączonego archiwum do katalogu "C:\Program Files (x86)" \Cura_15.06.03\resources\settings

fdmprinter.rar
(10.46 KiB) Pobrany 56 razy

5. uruchomić Cura
6. wejść w menu Machine -> Configure printer i pozaznaczać sobie fajki przy interesujących opcjach które pojawią się po prawej stronie ekranu po wybraniu Mode Advanced

Uwaga, nie są widoczne opcje g-code startowego i końcowego, to trzeba sobie ew. zmienić w pliku fdmprinter.json na samym początku pliku ;)

Pozdr

Awatar użytkownika
kopytko
Posty: 960
Rejestracja: 12 kwie 2015, 21:22
Lokalizacja: Oleśnica

Re: o Cura 15.06.01

Postautor: kopytko » 08 wrz 2015, 20:03

hej a w jakim katalogu jest ten plik? w głównym go nie mam.
Akurat zdecydowałem się uzyć cury to wyszła jakaś dziwna wersja:P
A pisze bo mam problem ze startem drukarki , przed samym drukowaniem cura coś wpisuje w gcode że chce mi wyrwać osie Z ( mam i3) i silniki oczywiście nie nadążają i krzywią poziom, jak sie uda ,ze nie skrzywią później jest juz ok, gdzie to zmienić? tą predkość osi Z startową?
:arrow: Pozdrawiam Patryk.
Aktualne drukarki:
:idea: Prusa i3 półakryl 10mm :idea: Prusa i3 w wersji p3steel v1.00 :idea: Prusa i3 2 wersji p3steel v4.00 long :idea: Replicator 1 by CTC

Awatar użytkownika
imrahil
Posty: 989
Rejestracja: 27 paź 2012, 19:06
Lokalizacja: Bydgoszcz
Kontaktowanie:

Re: o Cura 15.06.01

Postautor: imrahil » 08 wrz 2015, 20:12

zakładka start/end gcode. tam jest ustawianie Z z prędkością {travel_speed} (jeśli dobrze pamiętam)
to oznacza że będzie Ci popierdzielać tak jak X i Y :)
daj tam coś własnego - tylko odpowiednio przeliczonego (bodajże w mm/min a nie mm/s)
pozdrawiam
Jarek

Awatar użytkownika
kopytko
Posty: 960
Rejestracja: 12 kwie 2015, 21:22
Lokalizacja: Oleśnica

Re: o Cura 15.06.01

Postautor: kopytko » 08 wrz 2015, 20:41

imrahil pisze:zakładka start/end gcode. tam jest ustawianie Z z prędkością {travel_speed} (jeśli dobrze pamiętam)
to oznacza że będzie Ci popierdzielać tak jak X i Y :)
daj tam coś własnego - tylko odpowiednio przeliczonego (bodajże w mm/min a nie mm/s)


sorry ale gdzie to jest , przejrzałem wszystkie opcje i nie widzę nic takiego :( mam oczywiście widok advanced i powybierane opcje , które mnie interesują , ale nawet nie widze tego w tych niezaznaczonych.
:arrow: Pozdrawiam Patryk.
Aktualne drukarki:
:idea: Prusa i3 półakryl 10mm :idea: Prusa i3 w wersji p3steel v1.00 :idea: Prusa i3 2 wersji p3steel v4.00 long :idea: Replicator 1 by CTC

Awatar użytkownika
imrahil
Posty: 989
Rejestracja: 27 paź 2012, 19:06
Lokalizacja: Bydgoszcz
Kontaktowanie:

Re: o Cura 15.06.01

Postautor: imrahil » 08 wrz 2015, 21:04

fuuu... umknęło mi że mowa o 15.x :oops:
sprawdziłem dokładniej i ten kod siedzi gdzieś w konfiguracyjnych JSON'ach (zdaje się że w fdmprinter.json)

jest tam coś takiego jak "machine_start_gcode" i "machine_end_gcode"
przynajmniej u mnie jest tam G1 Z15 F6000 (czyli 10mm/s - 3x za szybko)
pozdrawiam
Jarek

Awatar użytkownika
kopytko
Posty: 960
Rejestracja: 12 kwie 2015, 21:22
Lokalizacja: Oleśnica

Re: o Cura 15.06.01

Postautor: kopytko » 08 wrz 2015, 21:22

dzieki wielkie, faktycznie gcode chce obniżyć stół o 15mm na starcie i prędkości 6000 u mnie max 150 działa:P więc u mnie dużo za duzo :P
Dzięki wielkie za pomoc , TESTUJEMY :P
Bo mnie irytują wypełnienia slicera czasami tam gdzie ich nie chce ( te wolne gęste wypełniania)

EDIT:
sie nazmieniałem, jak zmieniam predkość z 6000 na 15o to wywala błędy:

Kod: Zaznacz cały

Version: 15.06.03
Platform: Windows-7-6.1.7601-SP1
Qt: 5.4.1
PyQt: 5.4.1

Exception:
Traceback (most recent call last):
  File "cura_app.py", line 9, in <module>
  File "c:\dev\uranium\UM\Application.py", line 329, in getInstance
  File "c:\dev\cura\cura\CuraApplication.py", line 56, in __init__
  File "c:\dev\uranium\UM\Qt\QtApplication.py", line 76, in __init__
  File "c:\dev\uranium\UM\Application.py", line 355, in loadMachines
  File "c:\dev\uranium\UM\Settings\MachineSettings.py", line 90, in loadValuesFromFile
  File "c:\dev\uranium\UM\Settings\MachineSettings.py", line 58, in loadSettingsFromFile
  File "c:\dev\uranium\UM\Settings\MachineSettings.py", line 37, in loadSettingsFromFile
  File "c:\dev\python34\lib\json\__init__.py", line 265, in load
  File "c:\dev\python34\lib\codecs.py", line 313, in decode
UnicodeDecodeError: 'utf-8' codec can't decode byte 0xff in position 0: invalid start byte
:arrow: Pozdrawiam Patryk.
Aktualne drukarki:
:idea: Prusa i3 półakryl 10mm :idea: Prusa i3 w wersji p3steel v1.00 :idea: Prusa i3 2 wersji p3steel v4.00 long :idea: Replicator 1 by CTC

Awatar użytkownika
Miś
Posty: 625
Rejestracja: 14 sty 2015, 0:47
Lokalizacja: Bytom

Re: o Cura 15.06.01

Postautor: Miś » 08 wrz 2015, 22:12

6000 z Cury to prędkość w mm/min , a twoje 150 w firmware to w mm/sek. Tak więc 6000mm/min = 100mm/sek.


Wróć do „Slicery”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości