o Cura 15.06.01

Awatar użytkownika
badman
Posty: 460
Rejestracja: 15 cze 2014, 21:30
Lokalizacja: Śląsk
Kontaktowanie:

o Cura 15.06.01

Postautor: badman » 01 lip 2015, 21:34

Witajcie, jakieś kilka chwil temu wyszła nowa Cura oznaczona jako 15.06.01 - na pierwszy rzut oka jest tylko pod Ultimakera :o - na pierwszy rzut, bo nawet się nie uruchamia :) wysypuje się przy wyborze drukarki - ktoś, coś już próbował instalować ?

Awatar użytkownika
Zoltan
Posty: 459
Rejestracja: 15 sty 2014, 14:44

Re: o Cura 15.06.01

Postautor: Zoltan » 01 lip 2015, 21:46

Z ciekawości ściągnąłem, działa ;) Te drukarki na początku to opcja, gotowe profile. Można swoją dodać w polu na samym dole i powinno się włączyć :)

Awatar użytkownika
arteq
Posty: 152
Rejestracja: 23 paź 2013, 9:20
Lokalizacja: Suwałki
Kontaktowanie:

Re: o Cura 15.06.01

Postautor: arteq » 01 lip 2015, 22:03

Wygląda na to, że faktycznie jest wsparcie tylko dla Ultimakera... Brak możliwości zmiany gabarytów pola roboczego, średnicy dyszy... Nie stabilny jest bynajmniej na Linuksie...
Pozdrawiam, Artur
http://digi-led.pl - technika LED | podzespoły elektroniczne | druk 3D

rorek80
Posty: 64
Rejestracja: 17 paź 2014, 19:32

Re: o Cura 15.06.01

Postautor: rorek80 » 01 lip 2015, 22:18

mi niby działa, ale nie mogę obracać obiektu ani skalować

Awatar użytkownika
Artu
Posty: 1628
Rejestracja: 13 sie 2014, 11:56
Lokalizacja: 52°38'25''N, 20°56'31''E

Re: o Cura 15.06.01

Postautor: Artu » 01 lip 2015, 22:27

Skalowanie - działa, obracanie - działa, lustro -działa, ale i tak mi się nie podoba :mrgreen:

Obrazek
Ostatnio zmieniony 01 lip 2015, 22:34 przez Artu, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam, Artur

Awatar użytkownika
imrahil
Posty: 989
Rejestracja: 27 paź 2012, 19:06
Lokalizacja: Bydgoszcz
Kontaktowanie:

Re: o Cura 15.06.01

Postautor: imrahil » 01 lip 2015, 22:33

przepisali podobno od zera więc dużo rzeczy jeszcze nie ma. u mnie śmiga całkiem dobrze. bez trybu expert nie ma co podchodzić :)

na ustawienia drukarki jest ciekawy workaround: w katalogu Cury -> resources\settings\ są pliki json z konfiguracją maszyn. Wystarczy dodać swoją i pozmieniać co trzeba (dysza, pole robocze)
pozdrawiam
Jarek

Awatar użytkownika
arteq
Posty: 152
Rejestracja: 23 paź 2013, 9:20
Lokalizacja: Suwałki
Kontaktowanie:

Re: o Cura 15.06.01

Postautor: arteq » 01 lip 2015, 22:36

Jak dodać deltę ? :)
Pozdrawiam, Artur
http://digi-led.pl - technika LED | podzespoły elektroniczne | druk 3D

Awatar użytkownika
imrahil
Posty: 989
Rejestracja: 27 paź 2012, 19:06
Lokalizacja: Bydgoszcz
Kontaktowanie:

Re: o Cura 15.06.01

Postautor: imrahil » 01 lip 2015, 22:50

arteq pisze:Jak dodać deltę ? :)

wydaje mi się, że wystarczy jak zmienisz opcję:

Kod: Zaznacz cały

"machine_center_is_zero": { "default": false }

na true

coś jeszcze?

dodatkowo z Blenderka możesz sobie wypuścić obiekt OBJ z modelem swojego stołu (oryginały leżą w resources\meshes\)

edit: moja Cura wygląda teraz tak - https://plus.google.com/u/0/+JarekSzcze ... y6tXM6Qzuy :mrgreen:
pozdrawiam
Jarek

Awatar użytkownika
uran
Posty: 150
Rejestracja: 03 gru 2012, 10:16

Re: o Cura 15.06.01

Postautor: uran » 02 lip 2015, 0:05

edit: moja Cura wygląda teraz tak - https://plus.google.com/u/0/+JarekSzcze ... y6tXM6Qzuy :mrgreen:


No już się zakochałem :piwo:

grpiotr
Posty: 226
Rejestracja: 31 mar 2013, 13:26
Lokalizacja: Wrocław
Kontaktowanie:

Re: o Cura 15.06.01

Postautor: grpiotr » 02 lip 2015, 9:01

Niestety nowa odsłona Cury wymaga jeszcze trochę pracy :(
Profesjonalny druk 3d:
http://3dl.tech


Wróć do „Slicery”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości