Crash wgrywania.

KoŁdun
Posty: 44
Rejestracja: 05 lis 2015, 10:13

Crash wgrywania.

Postautor: KoŁdun » 06 lis 2015, 18:59

Witam. Próbuje wgrać firmware Repetiera do drukarki i wyskakuje mi coś takiego. Dodam że napis wgrywanie trwa już z dobre 15min.

http://scr.hu/27hc/0jzoe

Awatar użytkownika
imrahil
Posty: 989
Rejestracja: 27 paź 2012, 19:06
Lokalizacja: Bydgoszcz
Kontaktowanie:

Re: Crash wgrywania.

Postautor: imrahil » 06 lis 2015, 19:09

Hej,
1. z tego co widać nic się nie wgrywa - masz jakiś problem z portem COM. Sprawdź w menedżerze urządzeń pod jakim portem widać Twoją płytkę, później odpowiednio zmień w ustawieniach Arduino

Pytania bonusowe:
1. dla pewności ściągnij najnowsze Arduino (wersja 1.6.6) - https://www.arduino.cc/en/Main/Software
2. generujesz sobie Repetiera z poziomu wizarda online? http://www.repetier.com/firmware/v092/
pozdrawiam
Jarek

KoŁdun
Posty: 44
Rejestracja: 05 lis 2015, 10:13

Re: Crash wgrywania.

Postautor: KoŁdun » 06 lis 2015, 19:13

imrahil pisze:Hej,
1. z tego co widać nic się nie wgrywa - masz jakiś problem z portem COM. Sprawdź w menedżerze urządzeń pod jakim portem widać Twoją płytkę, później odpowiednio zmień w ustawieniach Arduino

Pytania bonusowe:
1. dla pewności ściągnij najnowsze Arduino (wersja 1.6.6) - https://www.arduino.cc/en/Main/Software
2. generujesz sobie Repetiera z poziomu wizarda online? http://www.repetier.com/firmware/v092/


1. Moja płytka to COM 7
http://scr.hu/27hc/d9xat

Pytania bonusowe:
1. Na 1.6.6 próbowałem na 1.6.5 też.
2. Nie, mam z internetu pobrany folder+robiłem tak jak na YT jeden gościu pokazywał że miałem z tego folderu przenieść ,,hardware" i zamienić go z orginalnym z arduino.

KoŁdun
Posty: 44
Rejestracja: 05 lis 2015, 10:13

Re: Crash wgrywania.

Postautor: KoŁdun » 06 lis 2015, 19:16

Właśnie i zapomniałem powiedzieć że przy 1 próbie wgrania MARLINA cały poprzedni framework usunęło, a ten co ja wrzuciłem wszystko ,,schszanił" i wyświetlacz LCD ma 2 granatowe paski na niebieskim tle. I to wszystko. Żadnymi komendami nie mogę nic wywołać.

Awatar użytkownika
McKee
Posty: 418
Rejestracja: 31 lip 2015, 19:05
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Crash wgrywania.

Postautor: McKee » 06 lis 2015, 23:22

Tak czy inaczej COM7 masz zajęty - to widać na pierwszym screenie (port busy - czytaj komunikaty!).
Jakiś inny program z niego korzysta.
Zamknij wszystkie, które korzystają z COM-a (w tym też np. Repetier-Server jeżeli masz).

KoŁdun
Posty: 44
Rejestracja: 05 lis 2015, 10:13

Re: Crash wgrywania.

Postautor: KoŁdun » 06 lis 2015, 23:57

McKee pisze:Tak czy inaczej COM7 masz zajęty - to widać na pierwszym screenie (port busy - czytaj komunikaty!).
Jakiś inny program z niego korzysta.
Zamknij wszystkie, które korzystają z COM-a (w tym też np. Repetier-Server jeżeli masz).


Po zmianie portu z 7 na 11 i restarcie komputera ponownie wgrałem firmware i tym razem zakończyło się powodzeniem. Ale wyświetlacz ciągle ma takie niebieskie kwadratowe paski. Nie mogę z drukarką nic zrobić.
Dowiedziałem się że wyświetlacz to Ramps 1.4 2004LCD.

https://www.google.pl/search?q=ramps+1. ... 0&bih=881#

Ogólnie to drukarkę dostałem jako kompletny zestaw do złożenia. Po złożeniu wszystko poprawnie działało oprócz ekstrudera który podawał za mało filamentu. I to mnie skłoniło do wgrania firmware Marlina. Jednak dlatego że jestem ,,laikiem" w tych sprawach to wgrałem jej czysty firmware bez żadnej konfiguracji (defaultowy) . Teraz niewiem jak skonfigurować to tak żeby drukarka zaczęła działać a wyświetlacz zaczął działać.

Tu jest link do mojego zestawu.

http://allegro.pl/2015-drukarka-3d-prus ... 76043.html

A tu do mojej elektoniki sterującej:

https://www.google.pl/url?sa=i&rct=j&q= ... 7138895765

Jakby ktoś chciał zobaczyć mój firmware na tą chwilę (gotowiec do Prusy I3) tu jest link.

http://www.printo3d.pl/Printo/download/ ... rusai3.rar

Może w polu LCD muszę podać mój wyświetlacz ? Tylko że sam nie umiem. Jak ktoś to potrafi to może wysłać gotowy firmware oparty na moim, tak aby działał wyświetlacz i drukarka.Z góry wielkie dzięki.

Pozdrawiam

Boston
Posty: 98
Rejestracja: 19 sie 2015, 16:06

Re: Crash wgrywania.

Postautor: Boston » 07 lis 2015, 5:14

Napisz do kolegi Chemik72, ma tą drukarkę, może podeśle Ci swojego marlina.

Awatar użytkownika
Chemik72
Posty: 576
Rejestracja: 31 mar 2015, 14:22
Lokalizacja: Czeladź

Re: Crash wgrywania.

Postautor: Chemik72 » 07 lis 2015, 8:31

Napisz do kolegi Chemik72, ma tą drukarkę, może podeśle Ci swojego marlina.


Mam oryginalny otrzymany od dostawcy Telmal, lecz ma ten sam błąd co wszystkie jakie znalazłem na sieci związany z nieprawidłowym ustawieniem kroków w osi "Z"
Nie testowany! gdyż problem rozwiązałem wpisując na początku g-codu prawidłową wartość. Ale jeśli potrafisz sobie go wgrać to wystarczy zmienić na prawidłową wartość przed wgraniem. Tutaj jest mój temat związany z w/w problemem:

http://www.mojreprap.pl/board/viewtopic.php?f=50&t=6561&start=60


pliki:
http://przeklej.org/file/mEUL3n/refresh.firmware.course.zip
Drukarki:
PRUSA i3 MGN
SAIZEX 3D MINI
Projekty:
SAIZEX 3D 40%
FREZARKA-PROXXON MF70-CNC 98%

KoŁdun
Posty: 44
Rejestracja: 05 lis 2015, 10:13

Re: Crash wgrywania.

Postautor: KoŁdun » 07 lis 2015, 9:07

Chemik72 pisze:
Napisz do kolegi Chemik72, ma tą drukarkę, może podeśle Ci swojego marlina.


Mam oryginalny otrzymany od dostawcy Telmal, lecz ma ten sam błąd co wszystkie jakie znalazłem na sieci związany z nieprawidłowym ustawieniem kroków w osi "Z"
Nie testowany! gdyż problem rozwiązałem wpisując na początku g-codu prawidłową wartość. Ale jeśli potrafisz sobie go wgrać to wystarczy zmienić na prawidłową wartość przed wgraniem. Tutaj jest mój temat związany z w/w problemem:

http://www.mojreprap.pl/board/viewtopic.php?f=50&t=6561&start=60


pliki:
http://przeklej.org/file/mEUL3n/refresh.firmware.course.zip


Dzięki wielkie. Wgrałem nowego firmwarea i drukarka odpaliła się. Jedyny problem jaki posiadam do fakt że ekstruder podaje za mało filamentu. Jak masz to zrobione ,możesz podać linijkę i wartość jaką trzeba zmienić. Jednak to było w tym ,,fabrycznym" firmwarze, bo może w tym twoim jedyny problem to ta oś Z. Czekam na odp.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Chemik72
Posty: 576
Rejestracja: 31 mar 2015, 14:22
Lokalizacja: Czeladź

Re: Crash wgrywania.

Postautor: Chemik72 » 07 lis 2015, 9:56

Błąd-nieprawidłowa wartość "400*1.014" (=405.6)
#define DEFAULT_AXIS_STEPS_PER_UNIT {80.5, 80.5,400*1.014,80.5}


Ja obliczenia zrobiłem metodą pomiarową na odległości 100mm i prawidłowy wynik odległości wyszedł przy 394.399 co dawało około +/-0.02mm na 100mm

Ostatnia wartość "80.5" to kroki extrudera jak masz nieprawidłowe to możesz sobie zmienić, u mnie na takiej działa dobrze.
#define DEFAULT_AXIS_STEPS_PER_UNIT {80.5, 80.5,394.399,80.5}


Fajnie że udało Ci się wgrać nowe firmware ja jeszcze się za to nie zabrałem, ale byłem blisko jak był problem z tym Z ale że koledzy podpowiedzieli jak to zrobić metodą obejściową to tak to zostawiłem :(
Drukarki:
PRUSA i3 MGN
SAIZEX 3D MINI
Projekty:
SAIZEX 3D 40%
FREZARKA-PROXXON MF70-CNC 98%


Wróć do „Ogólnie”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości