Repetier zatrzymuje sie podczas druku

Stronk
Posty: 107
Rejestracja: 23 lip 2014, 16:33
Lokalizacja: Kraków

Repetier zatrzymuje sie podczas druku

Postautor: Stronk » 18 cze 2015, 11:39

Witam mam problem z którym nie moge sobie poradzić w Repetierze podczas druku program sie wiesza wszytko sie zatrzymuje i jedynie reset programu pomaga co moze być przyczyna ?

zdzban
Posty: 670
Rejestracja: 19 lis 2014, 22:14
Lokalizacja: śląsk-Myszków
Kontaktowanie:

Re: Repetier zatrzymuje sie podczas druku

Postautor: zdzban » 18 cze 2015, 11:53

A próbowałeś z samej karty SD drukować?
Pozdrawiam Feniks-3D - części reprap

Stronk
Posty: 107
Rejestracja: 23 lip 2014, 16:33
Lokalizacja: Kraków

Re: Repetier zatrzymuje sie podczas druku

Postautor: Stronk » 18 cze 2015, 12:19

jak drukuje z SD nie mam problemu.

Awatar użytkownika
ptrkchn
Posty: 241
Rejestracja: 18 lut 2015, 22:15

Re: Repetier zatrzymuje sie podczas druku

Postautor: ptrkchn » 20 cze 2015, 9:49

Spróbuj przeinstalować hosta, sprawdź ile masz ramu w komputerze bo po prostu nie wyrabia.
Spróbuj też nadać wyższy priorytet procesowi hosta w menedżerze zadań. Może baudrate ma na to jakiś wpływ?
:twisted: :twisted: :twisted:

zdzban
Posty: 670
Rejestracja: 19 lis 2014, 22:14
Lokalizacja: śląsk-Myszków
Kontaktowanie:

Re: Repetier zatrzymuje sie podczas druku

Postautor: zdzban » 20 cze 2015, 10:06

To drukuj z karty tylko.

Może coś dla tych którzy drukują za pośrednictwem kabla USB:

fragment tekstu ze strony http://www.designfutures.pl/?p=76044

cyt.:
O co chodzi z użyciem karty SD ? Czy ma to wogóle sens ? Przecież można drukować tylko z komputera, a sama karta, i też elektronika do maszyny ze specjalnym slotem, zwiększa koszty drukarki. Well, przyjrzyjmy się niepodważalnym dowodom – wydrukom. Poniżej prezentujemy dwa identyczne wydruki wykonane Z oraz BEZ użycia karty SD :


Obrazek


O co chodzi ? Otóż z pozoru nieistotne , bardzo niewielkie opóźnienia w przesyłaniu danych przez kabel USB do drukarki, w połączeniu z emulacją portu szeregowego COM, czasem kumulują się, i powodują, że maszyna zużyje wszystkie instrukcje z ‚bufora’ i zatrzyma się na ułamek sekundy. W takim krótkim momencie z głowicy wypływa mały ‚blob’ plastiku – co widać na powyższych zdjęciach (elementy po lewej stronie). Przy użyciu karty SD ta sytuacja nie występuje (prawa strona)
Pozdrawiam Feniks-3D - części reprap

Awatar użytkownika
Fabrykator.pl
Posty: 8758
Rejestracja: 06 mar 2012, 20:07
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: Repetier zatrzymuje sie podczas druku

Postautor: Fabrykator.pl » 20 cze 2015, 10:13

Jak masz takie różnice w wydrukach, to masz coś nie tak z komunikacją miedzy kompem a drukarką lub masz jakiś stary firmware, który na okręgach się wysypuje. Sam drukuję bardzo dużo i nie mam różnic między drukiem z USB czy SD. To co Przemek napisał na Designfutures (oraz dołączone fotki) to niestety ale przeszłość, która aktualnie nie ma racji bytu. Było tak, że na gęstym gcode (szczególnie okręgi) strasznie zwalniała komunikacja i tak mogły wydruki wyglądać - druk z SD był jedynym ratunkiem. Odkąd zaczęło się używać Repetiera (host i firmware) problem odszedł w zapomnienie (inny sposób przesyłania danych).
Temat na forum z 6 czerwca 2013
viewtopic.php?f=74&t=2054
To przeszłość, więc proszę nie powielać archiwalnych, nie mających już zastosowania przykładów.

A wracając do pytania: a może to nie Repetier się wiesza tylko siada komunikacja między komputerem a drukarką?

Awatar użytkownika
adamJ1
Posty: 387
Rejestracja: 21 gru 2014, 16:24

Re: Repetier zatrzymuje sie podczas druku

Postautor: adamJ1 » 20 cze 2015, 10:17

Przy jakiej prędkości druku występuje ten problem?

zdzban
Posty: 670
Rejestracja: 19 lis 2014, 22:14
Lokalizacja: śląsk-Myszków
Kontaktowanie:

Re: Repetier zatrzymuje sie podczas druku

Postautor: zdzban » 20 cze 2015, 10:32

Pomijając to wszystko to jeżeli plik jest dobrze przygotowany to chyba wygodniej jest drukować z karty SD?
nie ma żadnych kabli, komputer nie potrzebny, oszczędność prądu :D
nic nie zawadza na stole, a z komputerem przy pomocy USB może być różnie, zasilanie się rozłączy bateria nie wytrzyma kilka godzin, nie zrestartuje sie gdy pobierze jakąś aktualizacje, czy program antywirusowy nie zwolni komputera.
Jednym słowem ja tam wole drukować z Karty SD to wygodniejsze dla mnie i pewniejsze ale każdy ma swoje racje i robi jak mu wygodniej
Pozdrawiam Feniks-3D - części reprap

Stronk
Posty: 107
Rejestracja: 23 lip 2014, 16:33
Lokalizacja: Kraków

Re: Repetier zatrzymuje sie podczas druku

Postautor: Stronk » 20 cze 2015, 14:32

Jak mam komp przy drukarce to porostu wygodniej jest po kablu ale jak drukuje coś dłużej 3h+ to drukuje z karty bo na 100% mi drukarka stanie drukuje z predkosciami 35-45

Awatar użytkownika
Sławek
Posty: 995
Rejestracja: 31 mar 2014, 13:30
Lokalizacja: Mielec

Re: Repetier zatrzymuje sie podczas druku

Postautor: Sławek » 20 cze 2015, 15:15

Masz repetiera 0.92 ? bo w nim jest dużo bugów, miałem to samo, po jakimś czasie druk się zatrzymywał z niewiadomego powodu, często też zdarza się błąd "decoupled" czyli niby brak reakcji termistora na zmianę temperatury przez jakiś czas co jest interpretowane jako usterka.


Pozdr


Wróć do „Hosty”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości