3novatica Repetier Host 1.0.6 dla GATE/Flexa

Balgator
Posty: 208
Rejestracja: 13 lis 2013, 11:36

Re: Repetier host 3novatica dla GATE

Postautor: Balgator » 06 sty 2015, 15:17

krzysztof pisze:Możesz użyć dla Gate LE. jedynie co musisz zmienić, to obszar roboczy w ustawieniach drukarki - to wszystko.


Czy należy również wgrać nowy firmware (Hex) z tego linku: http://www.mojreprap.pl/board/viewtopic.php?f=72&t=4381&p=45426#p45426 dla drukarki Gate LE?

Awatar użytkownika
Fabrykator.pl
Posty: 8758
Rejestracja: 06 mar 2012, 20:07
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: 3novatica Repetier Host 1.0.6 dla GATE

Postautor: Fabrykator.pl » 06 sty 2015, 15:24

Firmware ustawiony dla GATE (nie dla LE). Dla LE trzeba we własnym zakresie zmienić obszar roboczy i ewentualnie ilość kroków na silnikach (bo bywały 0.9 stopnia). Do tego nie wiem, czy kierunki obrotów silników się zgadzają, więc ewentualnie tutaj też korekta.

Treker
Posty: 20
Rejestracja: 03 lis 2014, 22:51

Re: 3novatica Repetier Host 1.0.6 dla GATE

Postautor: Treker » 07 sty 2015, 18:12

Witam, niestety nie mam szczęścia do tej drukarki. Gdy dotarł do mnie nowy zasilacz wreszcie mogłem podłączyć całość. Skonfigurowałem pod Repetier host. Pierwszy i drugi wydruk wyszedł dobrze. Następnie włączyłem ręcznie grzanie stołu i zacząłem wczytywać model STL. Wtedy... wszystko się zawiesiło. I wyłączyło od tego momentuc co chwile otrzymuje błąd systemu explorer.exe, powłoka zostaje zrestartowana i tak w koło. Komputer nie nadaje się do pracy. Dzieje się tak niezależnie od tego, czy drukarka jest podłączona, czy nie. W trybie zwykłym i awaryjnym.

Z tego, co zaobserwowałem całość zawiesza proces dllhost.exe, restartuje się i tak w koło. Windows 7, przywracanie systemu również nie pomogło. Jakieś sugestie?
Sprawa jest dla mnie ważna, bo komputer nie nadaje się do pracy. Nie tego oczekiwałem...
Ostatnio zmieniony 07 sty 2015, 18:36 przez Treker, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Fabrykator.pl
Posty: 8758
Rejestracja: 06 mar 2012, 20:07
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: 3novatica Repetier Host 1.0.6 dla GATE

Postautor: Fabrykator.pl » 07 sty 2015, 18:31

No ale drukarka nie jest powodem złej pracy komputera - pierwsze słyszę :roll:
Proponuję zrobić porządek w komputerze.

Treker
Posty: 20
Rejestracja: 03 lis 2014, 22:51

Re: 3novatica Repetier Host 1.0.6 dla GATE

Postautor: Treker » 07 sty 2015, 18:34

Komputer świetnie pracował z różnymi urządzeniami od dobrych 3 lat, bez żadnych awarii. Mam rozumieć, że nie widzi Pan żadnego związku mojego problemu z dostarczanymi przez Państwa firmę oprogramowaniem oraz urządzeniem? Nawet biorąc pod uwagę, że problem wystąpił dokładnie w momencie używania zarówno oprogramowania jak i drukarki? Dodam, że żadne inne urządzenie współpracujące po portach COM nie było aktualnie podłączone.

Awatar użytkownika
robertm
Posty: 706
Rejestracja: 10 sty 2014, 15:07
Lokalizacja: Sieeemiaaatycze

Re: 3novatica Repetier Host 1.0.6 dla GATE

Postautor: robertm » 07 sty 2015, 19:53

Treker pisze:Komputer świetnie pracował z różnymi urządzeniami od dobrych 3 lat, bez żadnych awarii. Mam rozumieć, że nie widzi Pan żadnego związku mojego problemu z dostarczanymi przez Państwa firmę oprogramowaniem oraz urządzeniem? Nawet biorąc pod uwagę, że problem wystąpił dokładnie w momencie używania zarówno oprogramowania jak i drukarki? Dodam, że żadne inne urządzenie współpracujące po portach COM nie było aktualnie podłączone.


czy w tym czasie nie pobrał Pan przypadkiem jakiegoś filmu z Youtube ?
ile pamięci pochłania proces dllhost.exe

ten problem zazwyczaj wywołują infekcje lub pliki mp4 zgrane na dysk (zwłaszcza Pulpit)
____
A wszystko Cokolwiek czynicie, z duszy czyńcie, jak dla Pana, nie dla ludzi, świadomi,
że od Pana otrzymacie zapłatę w dziedzictwie, bowiem Panu, Chrystusowi, służycie. Kol 3,23-24

Treker
Posty: 20
Rejestracja: 03 lis 2014, 22:51

Re: 3novatica Repetier Host 1.0.6 dla GATE

Postautor: Treker » 07 sty 2015, 20:00

Nie pobierałem żadnych filmów, pracowałem cały czas na Repetier Host tylko. Z tego, co wyczytałem to plik o podobnej nazwie "Dllhost.exe" jest wirusem, u mnie jednak występuje plik "dllhost.exe", który jest normalnym składnikiem systemu. Więc nie jest to infekcja.

Awatar użytkownika
Fabrykator.pl
Posty: 8758
Rejestracja: 06 mar 2012, 20:07
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: 3novatica Repetier Host 1.0.6 dla GATE

Postautor: Fabrykator.pl » 16 sty 2015, 19:17

Proszę mi uwierzyć, ale oprogramowanie 3novatica Repetier Host zainstalowane jest na setkach komputerów i to jest pierwszy przypadek, gdzie ktoś pisze o problemach z komputerem przez to oprogramowanie. Gdyby problem tkwił w dostarczanym oprogramowaniu, to podobnych zgłoszeń byśmy notowali więcej i już dawno byśmy się tym zajęli (jeśli by zaistniała taka potrzeba).
Proponuję przetestować na innym komputerze lub na nowo zainstalowanym systemie operacyjnym.

dziks
Posty: 31
Rejestracja: 10 wrz 2014, 16:23
Lokalizacja: Wrocław (choć głównie poza...)

Re: 3novatica Repetier Host 1.0.6 dla GATE

Postautor: dziks » 22 sty 2015, 22:27

Nie mam podglądu / wizualizacji pokrojonego modelu w hoście. Czy jest na to rada?

dziks
Posty: 31
Rejestracja: 10 wrz 2014, 16:23
Lokalizacja: Wrocław (choć głównie poza...)

Re: 3novatica Repetier Host 1.0.6 dla GATE

Postautor: dziks » 23 sty 2015, 0:07

dziks pisze:Nie mam podglądu / wizualizacji pokrojonego modelu w hoście. Czy jest na to rada?


nie ważne :oops:
wystarczyło włączyć "pokaż filament"...a dał bym sobie głowę uciąć, że wcześniej tak robiłem - problem chyba w tym, że nie zaczekałem, aż podgląd zostanie wygenerowany.


Wróć do „Hosty”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości