3novatica Repetier Host 1.0.6 dla GATE/Flexa

Awatar użytkownika
Fabrykator.pl
Posty: 8758
Rejestracja: 06 mar 2012, 20:07
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: Repetier host 3novatica dla GATE

Postautor: Fabrykator.pl » 29 wrz 2014, 16:23

Tak, zaraz po wystartowaniu wydruku
----
Nowa wersja hosta do ściągnięcia 1.0.5 (aktualizacja linku w 1 wpisie)

Wprowadzone zmiany
* Small improvements in CuraEngine and handling.
* Mirror object function added.
* Smaller bug fixes.

Awatar użytkownika
Fabrykator.pl
Posty: 8758
Rejestracja: 06 mar 2012, 20:07
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: 3novatica Repetier Host 1.0.6 dla GATE

Postautor: Fabrykator.pl » 23 paź 2014, 14:03

Nowa wersja hosta do pobrania - aktualizacja jak zawsze w pierwszym wpisie.

Wersja 1.0.6

Zmiany:
* Fixed push message on print finished.
* Push messages for progress updates.
* Autoupdate ports.
* Special port name "Auto" to select first connected serial port.
* Fixed G92 bug.
* Better placing of temp. in temperature sliders.
* Fixed park position handling inside jobs.

Awatar użytkownika
Maszto
Posty: 24
Rejestracja: 27 sie 2014, 10:04

Re: 3novatica Repetier Host 1.0.6 dla GATE

Postautor: Maszto » 01 lis 2014, 21:34

Rozwikłałem zagadkę dużej róznicy w czasach druku pomiędzy Curą i Slic3rem w programie Host 3novatica.
viewtopic.php?f=76&t=4729&p=49747#p49747

Być może warto w kolejnej wersji zmienić te wartości progów dla chłodzenia, żeby nie mieszały w prędkości druku ?

Awatar użytkownika
Fabrykator.pl
Posty: 8758
Rejestracja: 06 mar 2012, 20:07
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: 3novatica Repetier Host 1.0.6 dla GATE

Postautor: Fabrykator.pl » 02 lis 2014, 7:28

To nie zagadka ;) Jak to wyłączysz i będziesz drukował przykładowo ostrosłup i to jeszcze z PLA to wtedy zobaczysz, że jest to potrzebne ;) Można to wyłączyć jeśli się posiada tunel chłodzący wydruk - jeśli nie, to lepiej zostawić niezmienione.

_majster_
Posty: 14
Rejestracja: 03 lut 2014, 10:05
Lokalizacja: Kraków

Re: 3novatica Repetier Host 1.0.6 dla GATE

Postautor: _majster_ » 19 lis 2014, 22:08

cześć

Od niedawna używam repetiera i jestem nim bardzo, ale to bardzo zachwycony. Pojawił mi się natomiast jeden problemik i nie wiem czy ja coś namieszałem czy to tak ma być...

Chodzi o cięcie STLki. Mam model dość prostej części ale niestety przewieszonej względem jedynej płaskiej płaszczyzny (nie moge udostępnić niestety), chciałem go ładnie przeciąć na pół i odwrócić o 90 stopni, wówczas powinien bez żadnej podpory się ładnie wydrukować. Na koniec skleje dwie połówki i bedzie wszystko si.

Problem polega na tym, że przy opcji cięcia bryły nie ma żadnych wartości numerycznych (ani do wpisania ani wyświetlanych). Płaszczyznę tnącą można ustawiać jedynie suwakami. Bez cyferek nie bardzo mam pewność kiedy jest złapana dokładnie połowa przekroju... Czy tak po prostu w programie jest i cyferek nie bedzie czy to ja sobie to gdzies wyłączyłem przez przypadek? (w żadnych opcjach programu nie grzebałem).

Awatar użytkownika
Fabrykator.pl
Posty: 8758
Rejestracja: 06 mar 2012, 20:07
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: 3novatica Repetier Host 1.0.6 dla GATE

Postautor: Fabrykator.pl » 19 lis 2014, 22:13

To cięcie nie do końca jest precyzyjne - polecam program Netfabb do podziału.

Mix
Posty: 416
Rejestracja: 04 kwie 2014, 22:23

Re: 3novatica Repetier Host 1.0.6 dla GATE

Postautor: Mix » 19 lis 2014, 23:22

krzysztof pisze:To cięcie nie do końca jest precyzyjne - polecam program Netfabb do podziału.

Oj płacić x$ żeby przeciąć jeden model to raczej ekonomicznie nieuzasadnione.
Polecam raczej inny sposób ze sic3r'em jak tutaj na forum ktoś opisał (cięcie tylko w poziomie):
do slicrr'a wrzucić model stl -> zaznaczyć go -> kliknąć Settings -> określić 1szą część do druku od do wysokości Z z określoną wys. warstwy (np. 0 - 20 wys. 0.3 a kolejne 20 - 100 warstwa 0). Wtedy dla tego przykładu potnie od 0 do 20 mm co 0.3mm a to co wyżej pominie. Kolejny krok to pociąć np. 0 - 20 warstwa 0, a od 20 - 100 warstwa 0.3) wtedy potnie tylko to co mamy od 20 do 100mm ...
Inny sposób ale bardziej pracochłonny to użyć OpenSCAD'a i po imporcie STL'ki operacją difference() można spróbować odciąć jakiś fragment.
Osobiście kilka razy używałem do przycięcia sic3r'a i raz openSCAD'a. Zapewne koledzy znają jeszcze inne sposoby podziału modelu.

Awatar użytkownika
Fabrykator.pl
Posty: 8758
Rejestracja: 06 mar 2012, 20:07
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: 3novatica Repetier Host 1.0.6 dla GATE

Postautor: Fabrykator.pl » 20 lis 2014, 7:14

Nic nie płacisz, bo Netfabb w wersji darmowej (Basic) to robi

Balgator
Posty: 207
Rejestracja: 13 lis 2013, 11:36

Re: 3novatica Repetier Host 1.0.6 dla GATE

Postautor: Balgator » 20 lis 2014, 7:22

Mix pisze:
krzysztof pisze:To cięcie nie do końca jest precyzyjne - polecam program Netfabb do podziału.

Oj płacić x$ żeby przeciąć jeden model to raczej ekonomicznie nieuzasadnione.


Wersja darmowa Netfabba ma działające cięcie w płaszczyznach. Do tego bez problemu można przeciąć dokładnie w połowie, bo są suwaki, ale także wartości numeryczne.

Mix
Posty: 416
Rejestracja: 04 kwie 2014, 22:23

Re: 3novatica Repetier Host 1.0.6 dla GATE

Postautor: Mix » 20 lis 2014, 9:07

krzysztof pisze:Nic nie płacisz, bo Netfabb w wersji darmowej (Basic) to robi

Ale ze mnie gamoń. :roll: Zawsze szukałem opcji cięcia w Menu wiec trafiałem na opcje "Free Cut (Pro)" albo "Boolean operations (Demo)".
A tu trzeba było po prawej stronie użyć tych suwaków. Możliwe że kiedyś je testowo suwałem ale obiekt na podglądzie pozostawał cały więc uznałem że działa tylko w wer. Pro. A tyle razy ubolewałem że nie ma cięcia w NetFab'ie. Dziękuje za wyprowadzenie mnie z błędu. :git:


Wróć do „Hosty”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość