3novatica Repetier Host 1.0.6 dla GATE/Flexa

Awatar użytkownika
Support
Posty: 11
Rejestracja: 20 kwie 2016, 23:35

3novatica Repetier Host 1.0.6 dla GATE/Flexa

Postautor: Support » 11 sie 2014, 12:17

repetier.jpg


Miło mi poinformować, że dostępny jest do ściągnięcia Repetier Host w wersji 1.0.6 przygotowany dla drukarek 3novatica dla systemów Windows. Po instalacji wystarczy ustawić tylko com-port na którym zainstalowała się elektronika sterująca

repetier.jpg


Do instalki Repetiera został dołączony instalator sterowników do drukarki. Kreator instalacji sterownika uruchamia się zaraz po zainstalowaniu Repetiera. Dzięki temu połączeniu nie trzeba instalować dodatkowych programów.

Do pobrania:
http://www.mojreprap.pl/pliki/3NOVATICARepetierHost_1_0_6_29_01_15.exe

Dodatkowe profile wydruku w silniku Slic3r:

FAST - pozwala na szybsze wydruki w porównaniu do STANDARD
HONNEYCOMB - tworzy modele przestrzenne z wypełnieniem plastrem miodu, bez ścianek zamykających poziomych - z prostej bryły jak sześcian można robić ciekawy wydruk.
NYLON - profil do druku nylonem, zmniejszone prędkości
PIPE MODE - szybkie generowanie rur z pełnego modelu wałka (podobnie do VASE MODE ale bez podstawy)
STANDARD no SUPPORT no BRIM - profil STANDARD z wyłączoną opcją podpór i brimu
STANDARD no SUPPORT - profil STANDARD z wyłączonymi podporami
TEST - do testowania przepływu przez głowicę. Przydatny do kalibracji. Małe wypełnienie, 2 obrysy - łatwo można zmierzyć grubość ścianki modelu
VASE MODE - tryb generowania wazy z pełnej bryły


Aktualizacja 29.01.2015

UWAGA!
Aby w pełni wykorzystać oprogramowanie 3novatica Repetier Host należy w elektronice sterującej wgrać firmware Repetier.
Ustawiony Firmware Repetier dla drukarki GATE znajduje się w tej lokalizacji
viewtopic.php?f=72&t=4381&p=45426#p45426

Pełna instrukcja obsługi drukarki 3D GATE wraz z programem 3novatica Repetier Host znajduje się w tej lokalizacji
viewtopic.php?f=33&t=4233&p=43594#p43594


5 kroków do wydruku:

1. Uruchom program 3novatica Repetier Host
1_uruchom_3novatica_repetier.jpg


2. Połącz się z drukarką
2_podłacz_drukarke.jpg


3. Wybierz plik STL który chcesz wydrukować
3_wybierz_plik_stl.jpg


4. W zakładce Slicer ustaw prędkość oraz ilość wypełnienia według własnych wytycznych lub pozostaw niezmienione (zostaną wybrane domyślne ustawienia) oraz wybierz filament (PLA lub ABS). Naciśnij przycisk "Potnij Programem CuraEngine"
4_w_zakladce_slicer_kliknij_potnij.jpg


5. Naciśnij "Drukuj". Rozpocznie się rozgrzewanie stołu oraz głowicy i zostanie zainicjowany wydruk.
5_nacisnij_drukuj.jpg



Wydruk z karty SD


UWAGA! W przypadku współpracy z elektroniką Unique One podczas ładowania pliku na SD przez USB aktywuje się grzanie na głowicy. Aktualnie problem analizujemy, więc chwilowo nie polecam tego rozwiązania

Do tej pory, aby wydrukować coś z karty SD należało kartę SD wyciągnąć z drukarki, załadować do czytnika w komputerze, wgrać gcode, włożyć kartę do drukarki, zainicjować wydruk .... ufff, tyle operacji. Gdy jeszcze do tego w czeluściach biurka zagubimy czytnik kart albo przejściówkę z microSD to ciśnienie wzrasta ;)

W przypadku 3novatica Repetier Host procedura jest bardzo uproszczona.

Po "pocięciu" modelu przechodzimy do zakładki Karta SD
ladowanie_pliku.jpg


Wybieramy ikonkę karty SD z + w celu dodania pliku do karty SD. Otworzy się nowe okno, w którym wpisujemy nazwę pliku (domyślnie wgrywany jest kod zaraz po cięciu, ale w ten sposób można ładować również zewnętrzne gcody)
ladowanie_pliku3.jpg


Plik ładuje się przez przewód USB którym podpięta jest drukarka do komputera. Po załadowaniu pojawi się w menadżerze karty SD, gdzie możemy zarządzać plikami i folderami. W przypadku podpiętego ekranu LCD do drukarki o fakcie ładowania pliku jesteśmy informowani pojawieniem się "Uploading ....". Po załadowaniu można kliknąć "Drukuj"
plik_zaladowany.jpg

Awatar użytkownika
SWJ
Posty: 2868
Rejestracja: 19 sie 2013, 21:40
Lokalizacja: Poznań

Re: Repetier host 3novatica dla GATE

Postautor: SWJ » 12 sie 2014, 13:03

:-) w punkcie 2 ... połącz się z drukarką dodał bym "naciśnij HOME i sprawdź czy głowica ustawi sie w pozycji 0,0,0 tuż nad stołem" :-) :git: :git:

ot takie minimalne sprawdzenie komunikacji i motoryki :-)
// Jarek

=========

... nie tylko drukowanie..

Awatar użytkownika
Fabrykator.pl
Posty: 8758
Rejestracja: 06 mar 2012, 20:07
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: Repetier host 3novatica dla GATE

Postautor: Fabrykator.pl » 12 sie 2014, 14:13

To nie jest instrukcja użytkownika drukarki, ale obrazowo pokazane co i jak ;)

Pełna instrukcja znajduje się tutaj
viewtopic.php?f=33&t=4233&p=43594#p43594

WoNsKi
Posty: 18
Rejestracja: 26 sty 2014, 15:06

Re: Repetier host 3novatica dla GATE

Postautor: WoNsKi » 13 sie 2014, 0:10

Będzie też to dostępne do Gate LE???

Awatar użytkownika
Fabrykator.pl
Posty: 8758
Rejestracja: 06 mar 2012, 20:07
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: Repetier host 3novatica dla GATE

Postautor: Fabrykator.pl » 13 sie 2014, 6:58

Możesz użyć dla Gate LE. jedynie co musisz zmienić, to obszar roboczy w ustawieniach drukarki - to wszystko.

-----
Zostały mi ostatki z tłumaczeniem na PL. Większość zwrotów i podpowiedzi (których brakowało) przetłumaczyłem i zostało to już wprowadzone do aktualnej instalki. Tłumaczenie PL w pierwotnej wersji przygotował Adam Kozubowicz z get3d.

MacStorm
Posty: 75
Rejestracja: 23 sty 2014, 12:03

Re: Repetier host 3novatica dla GATE

Postautor: MacStorm » 13 sie 2014, 11:49

Zainstalowałem na GATE LE i śmiga aż miło popatrzeć ;)

Z instrukcją ze strony
http://www.repetier.com/documentation/repetier-host/rhmanual-control/
"With the buttons 1 – 5 you can send the predefines scripts 1 – 5 to the printer.
You can modify these scripts in the g-code editor. Every printer has it’s own set of scripts."

Macie jakiś pomysł co można w skryptach podręcznych mieć ? czy działa to na zasadzie przerwij wydruk wykonaj skrypt wróć do wydruku? np jak zgubi kroki to do HOME i dalej już równo?
Jakieś przykłady?

Dzięki ;)
MacStorm

Awatar użytkownika
Fabrykator.pl
Posty: 8758
Rejestracja: 06 mar 2012, 20:07
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: Repetier host 3novatica dla GATE

Postautor: Fabrykator.pl » 13 sie 2014, 13:05

Przy okazji sprawdzę możliwości dodawania skryptów

Na 100% możesz wpisać jakiś G-Code - np. czyszczenie głowicy i po inicjacji tego skryptu drukarka rozgrzewa głowicę, jeździ po jakiejś szczoteczce, lub śmiga po stole

dxtr
Posty: 2
Rejestracja: 04 paź 2012, 19:33

Re: Repetier host 3novatica dla GATE

Postautor: dxtr » 16 sie 2014, 14:28

Nie wiem dlaczego, ale na moim Win7 Ultimate x64 pojawia się przy uruchomieniu instalki takie okienko:

Obrazek

Próbowałem uruchomić w trybie kompatybilności z XP SP3, ale nie pomogło.

Jest na to jakaś rada?

Awatar użytkownika
Fabrykator.pl
Posty: 8758
Rejestracja: 06 mar 2012, 20:07
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: Repetier host 3novatica dla GATE

Postautor: Fabrykator.pl » 16 sie 2014, 15:09

Hmm, dziwna sprawa, bo sam mam na Win7 64bit zainstalowany. sprawdź czy masz .NET Framework 4.0 zainstalowany.

dxtr
Posty: 2
Rejestracja: 04 paź 2012, 19:33

Re: Repetier host 3novatica dla GATE

Postautor: dxtr » 16 sie 2014, 15:18

Mam 4.5:

Obrazek

Czy wymagana jest wersja 4.0, i nie nowsza?

Udało mi się zainstalować oryginalny RepetierHost ze strony http://www.repetier.com/download-now/ , wersja 1.0.2.

Tyle, że do GATE jeszcze potrzeba niemało konfiguracji, prawda?


Wróć do „Hosty”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości