Repetier Host - 7 komend oczekujących / połączenie problem

Awatar użytkownika
Fabrykator.pl
Posty: 8759
Rejestracja: 06 mar 2012, 20:07
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Repetier Host - 7 komend oczekujących / połączenie problem

Postautor: Fabrykator.pl » 25 lip 2014, 13:02

Po instalacji nowej wersji hosta Repetier może się okazać, że nie chce się on połączyć z elektroniką (X komend oczekujących).
Wystarczy w ustawieniach drukarki wyłączyć "Reset przy podłączeniu" jak na załączonym obrazku i problem znika.
Załączniki
repetier_host.jpg

crack1
Posty: 3
Rejestracja: 28 sty 2015, 21:08

Re: Repetier Host - 7 komend oczekujących / połączenie probl

Postautor: crack1 » 31 sty 2015, 17:40

Dzięki! Bardzo pomogłeś :D

Awatar użytkownika
Miś
Posty: 625
Rejestracja: 14 sty 2015, 0:47
Lokalizacja: Bytom

Re: Repetier Host - 7 komend oczekujących / połączenie probl

Postautor: Miś » 31 sty 2015, 22:40

krzysztof pisze:Wystarczy w ustawieniach drukarki wyłączyć "Reset przy podłączeniu" jak na załączonym obrazku i problem znika.
To jest pierwsza rzecz którą wyłączyłem w hoście. Po tym nawet podczas druku z karty SD można połączyć się z hosta i wydruk nie zostaje przerwany.

kopacz123
Posty: 23
Rejestracja: 01 maja 2014, 22:28

Re: Repetier Host - 7 komend oczekujących / połączenie probl

Postautor: kopacz123 » 01 lut 2015, 14:20

A co w przypadku, gdy problem pojawia się po pewnym czasie? Po podłączeniu drukarki jest wszystko O.K. można ręcznie sterować osiami, włączać grzanie itp. ale po 1-2min komendy przestają docierać do drukarki. Gdy kliknę odłącz i połącz wyskakuje komunikat o tym że nie wykryto drukarki. Po odłączeniu kabla i ponownym podłączeniu wszystko się powtarza.
Komputer Dell XPS 1530, Win7, świeżo po formacie, drukarka GATE, host - repetier od 3N.

Awatar użytkownika
Fabrykator.pl
Posty: 8759
Rejestracja: 06 mar 2012, 20:07
Lokalizacja: Darłowo
Kontaktowanie:

Re: Repetier Host - 7 komend oczekujących / połączenie probl

Postautor: Fabrykator.pl » 01 lut 2015, 16:26

Zbyt długi przewód usb, zakłócenia w sieci energetycznej itp.

kopacz123
Posty: 23
Rejestracja: 01 maja 2014, 22:28

Re: Repetier Host - 7 komend oczekujących / połączenie probl

Postautor: kopacz123 » 01 lut 2015, 20:11

Kabel ma pol metra, testowalem 2 rozne, drukarka podlaczona pod UPS, komputer tez, na samej baterii tez to samo. Nie jest to jakis palacy problem, bo drukuje i tak z karty. Po prostu jestem ciekaw dlaczego sie tak dzieje

Awatar użytkownika
Sławek
Posty: 995
Rejestracja: 31 mar 2014, 13:30
Lokalizacja: Mielec

Re: Repetier Host - 7 komend oczekujących / połączenie probl

Postautor: Sławek » 01 lut 2015, 20:19

Niestety nie działa pod Debianem :roll:

Falcon
Posty: 43
Rejestracja: 13 paź 2014, 21:17
Lokalizacja: Wrocław

Re: Repetier Host - 7 komend oczekujących / połączenie probl

Postautor: Falcon » 01 lut 2015, 22:03

Mam ten sam problem... po jakimś czasie rozłącza mi drukarkę z komputerem... Z mojej obserwacji to zakłócenia pochodzące z instalacji elektrycznej (tj. spadki napięcia i temu podobne). Np. po włączeniu lampki podpiętej pod tą samą listwę co drukarka i laptop połączenie zostaje zerwane i repetier się zawiesza. Był nawet temat o tym na forum.
Tak jak Ty drukuję z karty SD (co nie eliminuje problemu) ale nie pogardziłbym stabilnym połączeniem.
Możesz spróbować podłączyć drukarkę pod inne gniazdko odizolowane od urządzeń powodujących skoki napięcia (ja np. nie mogę :cry: bo pracownia z drukarką ma sieć taką jaką ma... czyli kiepską) albo spróbować ustabilizować napięcie (a to trochę bardziej skomplikowana zabawa o ile pamiętam).

Mix
Posty: 416
Rejestracja: 04 kwie 2014, 22:23

Re: Repetier Host - 7 komend oczekujących / połączenie probl

Postautor: Mix » 01 lut 2015, 23:00

Pod Repetier-Host też mam po czasie utratę łączności (PC z Win7 64bit). Używam wyśw. LCD więc całkowicie odłączyłem PC od drukarki. Z Pronterface'm nie miałem takich problemów ale wtedy to używałem kompa z XP. Spróbujcie zainstalować Pronterface'a, podłączyć drukarkę i wtedy może odpadnie podejrzenie o kiepski kabel albo port USB. Mam podejrzenia że problemem może być Python.

Awatar użytkownika
Miś
Posty: 625
Rejestracja: 14 sty 2015, 0:47
Lokalizacja: Bytom

Re: Repetier Host - 7 komend oczekujących / połączenie probl

Postautor: Miś » 02 lut 2015, 0:06

Bo panowie, USB nie jest przeznaczone do komunikacji w przemysłowych warunkach, i niestety, ale nie można od niego wymagać stabilności w zakłóconym środowisku. Do tego jest ModBus, ProfiBus, CanBus, czy choćby RS485. W tych przypadkach stabilność jest zapewniona. A przy USB... no sorry - padło to odłącz i podłącz spowrotem.
Tak więc jak dla mnie, to drukowanie przez USB to tylko do małych elementów lub do testów, aby na szybko zmieniać wartości. Do dłuższych wydruków - tylko z karty SD. Przy okazji oszczędzamy prąd, bo można komputer wyłączyć.


Wróć do „Hosty”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości